Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Iubiți frați și surori!

Noi toți, cum ar spune apostolul Paul, purtăm comoara vieții în vase de lut (cf. 2Cor 4,7), și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități ne invită să înțelegem că fragilitatea noastră nu întunecă în niciun mod "strălucirea evangheliei gloriei lui Cristos", ci revelează "că puterea neobișnuită este de la Dumnezeu, și nu de la noi" (2Cor 4,4.7). De fapt, fiecăruia, fără merite și fără distincții, îi este dăruită evanghelia în întregime și, cu ea, misiunea bucuroasă de a o vesti. "Toți suntem chemați să oferim altora mărturia iubirii mântuitoare a Domnului, care, dincolo de imperfecțiunile noastre, ne oferă apropierea sa, Cuvântul său, forța sa, și dă sens vieții noastre" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 121). De fapt, a comunica evanghelia nu este o misiune rezervată numai câtorva, ci devine o necesitate indispensabilă a fiecăruia care a experimentat întâlnirea și prietenia cu Isus (Cf. Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, 20 noiembrie 2021).

Încrederea în Domnul, experiența duioșiei sale, încurajarea companiei sale nu sunt privilegii rezervate câtorva, nici prerogative ale celui care a primit o formare îngrijită și prelungită. Dimpotrivă, milostivirea sa se lasă cunoscută și întâlnită în manieră cu totul deosebită de cel care nu se încrede în sine și simte necesitatea de a se abandona Domnului și de a împărtăși cu frații. Este vorba de o înțelepciune care crește treptat ce mărește conștiința propriei limite și care permite să se aprecieze și mai mult alegerea de iubire a Celui Atotputernic să se aplece asupra slăbiciunii noastre. Este o conștiință care eliberează de tristețea plângerii - chiar și a celei mai motivate - și permite inimii să se deschidă la laudă. Bucuria care umple fața celui care-l întâlnește pe Isus și îi încredințează lui propria existență nu este o iluzie sau rod al naivității, este intrarea năvalnică a forței Învierii sale într-o viață marcată de fragilitate.

Este vorba de un adevărat magisteriu al fragilității care, dacă ar fi ascultat, ar face societățile noastre mai umane și fraterne, inducând pe fiecare dintre noi să înțeleagă că fericirea este o pâine pe care nu o mâncăm singuri. Cât de mult ne-ar ajuta conștiința că avem nevoie unul de altul să avem relații mai puțin ostile cu acela care este lângă noi! Și cât de mult ne-ar determina constatarea că nici popoarele nu se salvează singure, să căutăm soluții pentru conflictele nesăbuite pe care le trăim!

Astăzi vrem să amintim suferința tuturor femeilor și a tuturor bărbaților cu dizabilități care trăiesc în situație de război, sau a celor care ajung să poarte o dizabilitate din cauza luptelor. Câte persoane - în Ucraina și în celelalte teatre de război - rămân închise în locuri unde se luptă și nu au nici măcar posibilitatea de a fugi? Este necesar să le dăm atenție specială și să facilităm în orice mod accesul lor la ajutoarele umanitare.

Magisteriul fragilității este o carismă cu care voi - surori și frați cu dizabilități - puteți îmbogăți Biserica: prezența voastră "poate contribui la transformarea realităților în care trăim, făcându-le mai umane și mai primitoare. Fără vulnerabilități, fără limite, fără obstacole de depășit, n-ar exista adevărată umanitate" (Biserica este casa noastră. Sinteză a consultării sinodale speciale a persoanelor cu dizabilități, îngrijită de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, nr. 2: cf. situl web al dicasterului). Și pentru aceasta mă bucur că drumul sinodal este o ocazie propice pentru a asculta în sfârșit și glasul vostru și că ecoul acestei participări a ajuns în documentul pregătitor pentru etapa continentală a Sinodului. În el se afirmă: "Sinteze numeroase semnalează lipsa de structuri și modalități de însoțire potrivite persoanelor cu dizabilități, și invocă noi moduri pentru a primi contribuția lor și a promova participarea lor: chiar în pofida învățăturilor sale, Biserica riscă să imite modul în care societatea le pune deoparte. Formele de discriminare prezentate - lipsa de ascultare, încălcarea dreptului de a alege unde și cu cine să trăiască, refuzarea sacramentelor, acuza de vrăjitorie, abuzurile - și altele, descriu cultura rebutului față de persoanele cu dizabilități. Ele nu se nasc din întâmplare, ci au în comun aceeași rădăcină: ideea că viața persoanelor cu dizabilități valorează mai puțin decât celelalte" (Document de lucru pentru etapa continentală a Sinodului despre sinodalitate, 36).

Sinodul, mai ales cu invitația sa de a merge împreună și de a ne asculta reciproc, ne ajută să înțelegem cum în Biserică - și în ceea ce privește dizabilitatea - nu există un noi și un ei, ci un unic noi, având în centru pe Isus Cristos, unde fiecare aduce propriile daruri și propriile limite. Această conștiință, întemeiată pe faptul că toți suntem parte a aceleiași umanități vulnerabile asumate și sfințite de Cristos, elimină orice distincție arbitrară și deschide porțile spre participarea fiecărui botezat la viața Bisericii. Dar, și mai mult, acolo unde Sinodul a fost cu adevărat inclusiv, el a permis să se demaște prejudecăți înrădăcinate. De fapt, întâlnirea și fraternitatea dărâmă zidurile de neînțelegere și înving discriminarea; pentru aceasta doresc ca fiecare comunitate creștină să se deschidă la prezența surorilor și fraților cu dizabilități asigurându-le mereu primirea și incluziunea deplină.

Faptul că este vorba de o condiție care ne privește pe noi, nu pe ei, se descoperă atunci când dizabilitatea, în manieră temporară sau prin procesul natural de îmbătrânire, ne implică pe noi înșine sau pe cineva dintre cei dragi ai noștri. În această situație începem să privim realitatea cu ochi noi și ne dăm seama de necesitatea de a da la o parte și acele bariere care mai înainte păreau nesemnificative. Totuși, toate acestea nu compromit certitudinea că orice condiție de dizabilitate - temporară, dobândită sau permanentă - nu modifică în niciun mod natura noastră de fii ai unicului Tată și nu alterează demnitatea noastră. Domnul ne iubește pe toți cu aceeași iubire duioasă, paternă și necondiționată.

Iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru inițiativele cu care animați această Zi Internațională pentru Persoanele cu Dizabilități. Le însoțesc cu rugăciunea. Din inimă vă binecuvântez pe voi toți și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 3 decembrie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 210.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat