Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Iosif Păuleț adresat Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" cu ocazia sărbătorii adeziunii 2022

Dragi membri ai Acțiunii Catolice,

Sărbătoarea adeziunii este specială pentru voi deoarece manifestați dragostea față de Biserică și față de comunitatea parohială prin apartenența la Acțiunea Catolică în vederea unei trăiri mai intense a vocației voastre. De fapt, momentul adeziunii înseamnă a spune din toată inima "da" lui Dumnezeu și Bisericii.

Vă adresez salutul meu cu ocazia sărbătorii adeziunii în dorința de a vă încuraja să continuați cu multă convingere pe acest drum de mărturie și de slujire în Biserica noastră locală. Sărbătoarea adeziunii să reînnoiască entuziasmul vostru și să vă întărească în comuniune!

Dragi copii, tineri și adulți din Acțiunea Catolică,

În ultima perioadă Papa Francisc s-a adresat de mai mult ori Acțiunii Catolice, semn că prețuiește atât de mult această asociație prezentă în întreaga lume, dar și că așteaptă ca ea să își trăiască misiunea cu fidelitate și pasiune. Aș dori să evidențiez două idei care se regăsesc în cuvintele Sfântului Părinte.

În primul rând, să iubiți parohia din care faceți parte! Papa Francisc s-a adresat, în ziua de 29 octombrie 2022, tinerilor din Acțiunea Catolică Italiană care au participat la o întâlnire la Roma. Acestora le-a cerut să fie "tineri credincioși, responsabili și credibili". Însă, Sfântul Părinte a insistat în discursul său asupra importanței parohiei: "Parohia rămâne ceva esențial: pentru noi, pentru mine și pentru voi, pentru drumul nostru de credință și de creștere experiența parohială a fost și este importantă, de neînlocuit". În parohie simțim cu adevărat că facem parte din Poporul lui Dumnezeu, învățăm să ne rugăm împreună, să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu, să luăm parte la diferite inițiative, să slujim etc. Toate acestea, precum și multe alte trăiri, după cum spune Papa Francisc, sunt adesea învățate în parohie și în Acțiunea Catolică: "Câți tineri s-au format la această școală! Câți au dat mărturie în Biserică, dar și în societate, în diferitele vocații și mai ales în calitate de credincioși laici, care au dus mai departe ca adulți și ca vârstnici stilul de viață maturizat ca tineri în parohie."

Tocmai de aceea vă îndemn și eu să prețuiți parohiile din care faceți parte și prin toate inițiativele voastre să faceți ca ele să strălucească tot mai mult după voința lui Cristos! Conform vocației voastre și identității Acțiunii Catolice, să fiți co-responsabili în misiunea Bisericii împreună cu păstorii! Preoții din comunitățile din care faceți parte să se poată baza pe voi și să se bucure că faceți parte din parohiile pe care le păstoresc.

În al doilea rând, ascultați glasul Duhului Sfânt! În mesajul adresat Forumului Internațional al Acțiunii Catolice în ziua de 28 noiembrie 2022, Sfântul Părinte a evidențiat importanța de a asculta vocea Duhului Sfânt: "În fiecare epocă, Duhul deschide spre noutatea sa; întotdeauna el îi arată Bisericii nevoia vitală de a ieși, exigența fiziologică de a vesti, de a nu rămâne închisă în ea însăși. În timp ce spiritul lumesc ne presează să ne concentrăm doar pe problemele și interesele noastre, pe nevoia de a fi relevanți, pe apărarea tenace a apartenențelor și pe cea de grup, Duhul ne eliberează de obsesiile cu urgențele și ne invită să parcurgem drumuri vechi și mereu noi: cele ale mărturiei, sărăciei și misiunii, pentru a ne elibera de noi înșine și a ne trimite în lume".

Viața noastră de credință este autentică dacă este călăuzită de Duhul Sfânt și nu de sugestiile lumii în care trăim. Auzim atâtea voci care ne îndepărtează de valorile umane și, mai ales, de cele creștine. În mijlocul atâtor confuzii, Duhul Sfânt este lumină pentru pașii noștri, forță în trăirea credinței și mângâiere în momentele de încercare.

Aceste îndemnuri ale Sfântului Părinte adresate Acțiunii Catolice vă ajută să parcurgeți cu multe roade spirituale itinerarul pastoral al diecezei noastre pentru următorii trei ani: "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!". Anul pastoral 2022-2023 are tocmai tema: "Uniți în Duhul Sfânt". Așa cum spuneam în cuvântul de prezentare al planului pastoral diecezan, Duhul Sfânt "însoțește și Biserica noastră particulară și ne cheamă să ne trăim viața de credință în comuniune cu întreaga Biserică Catolică, dar și cu o atenție sporită la necesitățile umane și spirituale ale poporului nostru credincios din Moldova".

Sunt încrezător că Acțiunea Catolică se va lăsa inspirată de aceste sugestii ale Papei Francisc și ale planului pastoral diecezan și va contribui la creșterea în comuniune și în slujire a Bisericii noastre locale.

Dragi prieteni,

Anul vostru asociativ 2022-2023 este călăuzit de cuvintele sfântului apostol Paul: "Fideli adevărului în iubire, să creștem în toate" (Ef 4,15). Iar tema aleasă este atât de angajantă: "Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune!". Am remarcat insistența asupra fidelității! Într-adevăr, fidelitatea este o valoare atât de profundă! Într-un context în care lucrurile se schimbă atât de rapid și se caută ceea ce oferă satisfacție imediată, fidelitatea este măsura valorilor trainice.

Vă îndemn să rămâneți fideli lui Cristos, fideli Bisericii și fideli comunităților voastre! Nu vă lăsați amăgiți că împlinirea și mulțumirea se găsesc în altă parte!

Puneți suflet în tot ceea ce faceți din dragoste față de Cristos și față de aproapele! Să se vadă pe chipurile voastre bucuria trăirii evangheliei și a slujirii!

Sărbătoarea adeziunii și fiecare inițiativă a voastră să fie o creștere umană și creștină!

Sfânta Fecioară Maria, fidelă chiar și la picioarele crucii, să vă inspire în drumul vostru!

Sfântul Iosif să vă dăruiască forța de a împlini cu generozitate binele la care vă cheamă Dumnezeu!

Vă binecuvântez din toată inima!

Al vostru,

Iosif Păuleț
episcop de Iași


 

lecturi: 875.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat