Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc pelerin de pace și reconciliere în Africa

De marți, 31 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie, Papa Francisc va face călătoria apostolică în Republica Democratică din Congo - vizitând orașul Kinshasa - și apoi de vineri, 3, până duminică, 5 februarie, va face pelerinajul ecumenic de pace în Sudanul de Sud, mergând la Juba, împreună cu arhiepiscopul de Canterbury și cu moderatorul Adunării generale a Bisericii din Scoția. A difuzat știrea în această dimineață, într-o declarație, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Călătoria în cele două țări africane - la invitația respectivilor șefi de stat și a episcopilor - era prevăzută de la 2 la 7 iulie. Primind cererea medicilor, și pentru a nu zădărnici rezultatele terapiilor la genunchi care sunt încă în desfășurare, papa cu regret s-a văzut constrâns să amâne călătoria la o dată nouă de definit. El însuși a spus asta într-un video-mesaj adresat acelor populații: "Să nu pierdem încrederea și să nutrim speranța de a ne întâlni cât mai curând, imediat ce va fi posibil". În afară de asta, Papa Francisc l-a trimis, în iulie, la Kinshasa și la Juba pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, pentru a mărturisi propria apropiere.

Marți, 31 ianuarie, pontiful va pleca în avion, la 7.55, de la aeroportul internațional Roma-Fiumicino cu destinația Kinshasa, capitala Republicii Democratice din Congo: aterizarea este prevăzută la ora 15.00 la aeroportul internațional "Ndjili", unde va avea loc primirea oficială.

"Toți reconciliați în Isus Cristos" este motoul călătoriei. Ceremonia de bun-venit va fi la 16.30 în "Palais de la Nation". La 16.45, papa va face vizita de curtoazie la președintele Republicii, în "Salle Présidentielle" din Palat. Apoi, la 17.30, în grădină, este prevăzută întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic.

Ziua de miercuri, 1 februarie, se va deschide, la Kinshasa, la 9.30, cu celebrarea Liturghiei la aeroportul "Ndolo". La 16.30, papa va întâlni, în nunțiatura apostolică, victimele din estul țării și, la 18.30, pe reprezentanții câtorva opere caritative.

Joi 2 februarie, pontiful, la 9.30, va întâlni tinerii și cateheții pe "Stadionul martirilor". La 16.30, în catedrala "Notre Dame du Congo", va prezida întâlnirea de rugăciune cu preoții, diaconii, consacrații, consacratele și seminariștii. Apoi, la 18.30, în nunțiatură, va fi întâlnirea privată cu membrii Societății lui Isus.

Vineri, 3 februarie, la 8.30, Papa Francisc va întâlni episcopii în sediul Conferinței Episcopale. Apoi, la 10.10, este programată ceremonia de plecare din Republica Democratică din Congo, la aeroportul "Ndjili". Avionul cu papa la bord va pleca la 10.40 spre Sudanul de Sud: la 15.00 este prevăzută sosirea la aeroportul internațional din capitala Juba, unde va fi ceremonia de bun-venit.

"Mă rog ca toți să fie una" (Ioan 17) este motoul pelerinajului ecumenic. La 15.45 este programată vizita de curtoazie la președintele republicii, în Palatul prezidențial; la 16.15 va urma salutul adresat vice-președinților republicii. În grădina de la Palatul prezidențial, la ora 17.00, este prevăzută întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic.

Ziua de sâmbătă, 4 februarie, la Juba, se va deschide la ora 9.00 cu întâlnirea cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele și seminariștii în Catedrala "Sfânta Tereza". La ora 11.00, în nunțiatura apostolică se va desfășura întâlnirea privată cu membrii Societății lui Isus.

După-amiază, la ora 16.30, papa va îmbrățișa pe evacuații interni, în "Freedom Hall". Și, la ora 18.00, este programată rugăciunea ecumenică în mausoleul "John Garang".

Tot în același mausoleu, duminică, 5 februarie, la ora 8.45, Papa Francisc va prezida celebrarea liturghiei. La sfârșit va conduce rugăciunea Angelus. La ora 11.00 va fi ceremonia de plecare la aeroportul internațional din Juba. Avionul cu papa la bord va decola la 11.30. Aterizarea este prevăzută la 17.30 la aeroportul din Roma-Fiumicino.

Două logouri care relatează așteptarea și speranța popoarelor

Deosebit de semnificative sunt cele două logouri ale călătoriei apostolice a papei în Africa: unul pentru vizita în Republica Democratică din Congo și unul pentru pelerinajul ecumenic în Sudanul de Sud. Ambele reprezintă hârțile celor două țări, îmbogățite de elemente simbolice. Și astfel marginile profilului Republicii Democratice din Congo sunt evidențiate cu culorile drapelului național. Îndeosebi, galbenul simbolizează bogăția de faună și floră. Roșul reprezintă sângele vărsat de martiri, așa cum se întâmplă și acum în partea de est a țării. Albastrul exprimă dorința de pace. Harta este "deschisă" spre vest, tocmai pentru a arăta primirea rezervată oaspetelui atât de așteptat.

În logo este și un palmier care face trimitere la martiriu, experiență de credință înrădăcinată în istoria de ieri și de astăzi și relansează și mesajul de speranță dus de papa, a cărui figură care binecuvântează este în centrul compoziției. În afară de asta, este o cruce de culoare albastră, expresie a evlaviei poporului față de Sfânta Fecioară Maria din Congo. Chiar sub cruce sunt reprezentate trei persoane, ca simbol al fraternității: bărbați și femei, adulți și copii, uniți ca și cum ar fi întocmai o unică persoană. În sfârșit, în logo sunt reprezentate caracteristicile teritoriului. Începând de la munți și de la apă: este suficient să ne gândim la fluviul Congo și la diferitele lacuri. De asemenea, sunt copacul care trimite la ansamblul florei și okapi, jumătate zebră și jumătate girafă, animale simbol ale Republicii Democratice din Congo.

În logoul pentru pelerinajul ecumenic în Sudanul de Sud pentru a reprezenta urgența și dorința păcii este porumbelul care poartă simbolic, în cioc, o ramură de măslin chiar deasupra marginilor hărții țării cu culorile drapelului național.

În centrul logoului două mâini care se strâng invită la reconcilierea triburilor care constituie o unică națiune. Și crucea amintește în mod expres moștenirea creștină a țării și istoria sa de suferință.

(După L'Osservatore Romano, 1 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 290.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat