Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Națională a României

La 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională. În urmă cu 104 ani, la 1 decembrie 1918 se năștea România Mare în urma unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României. Unirea tuturor românilor într-un singur stat, deziderat purtat peste veacuri de locuitorii celor trei mari principate, a însemnat începutul unui destin comun pe temeiul împărtășirii acelorași valori culturale și spirituale.

La Iași, fostă capitală a României între anii 1916-1918, s-a marcat acest eveniment în fața Palatului Culturii printr-o serie de alocuțiuni susținute de autoritățile civile și bisericești, precum și prin parada militară.

După mesajul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost invitat să ia cuvântul PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.

În cuvântul rostit, Excelența Sa a scos mai întâi în evidență sărbătoarea pe care o celebrăm: "darul Marii Uniri de la 1918". Acesta este un motiv pentru a ne gândi la înaintașii noștri "care ne-au transmis viața, credința, iubirea de patrie și atâtea valori care ne călăuzesc în viață. Mulți dintre ei și-au vărsat sângele pentru a ne lăsa această moștenire sfântă, acest pământ pe care ne-am născut și de care suntem mândri. De aceea, astăzi privim spre ei cu un sentiment profund de recunoștință și îi amintim în rugăciunile noastre, cerându-i lui Dumnezeu, stăpânul timpului și al istoriei, să le dăruiască odihnă veșnică". Venind în prezent, vocația pe care o avem, s-a auzit în mesaj, este aceea de "a fi artizani ai păcii, ai armoniei, ai fraternității".

Ceremoniei militare de la început i-a urmat serviciul religios, la care PS Iosif Păuleț, însoțit de câțiva preoți de la Episcopia de Iași, a înălțat rugăciuni pentru patrie, conducători și popor implorând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra națiunii române.

Domnul, stăpânul timpului și al istoriei, să vegheze asupra destinului acestei patrii, să o ferească de orice conflict armat, să-i mențină pacea între hotare, călăuzind-o, în puterea credinței creștine care consfințește meleagurile ei, spre prosperitate pământească și spre dobândirea patriei cerești.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Iași: Ziua Națională a României. Foto: Adrian Cuba
 


lecturi: 741.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat