Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Jubileul de 25 de ani al Comunității Catolice Române

Începutul anului liturgic, cu sărbătorirea primei duminici din timpul Adventul, a fost resimțit în mod particular de comunitatea catolică românească din Torino care a sărbătorit cei 25 de ani de înființare împreună cu părintele Isidor Iacovici, responsabilul tuturor românilor din diaspora, duminică, 27 noiembrie 2022, la Liturghia celebrată în Biserica "Madonna del Carmine" din Torino.

Cu mare bucurie ne-am apropiat duminică, 27 noiembrie, de Biserica "Madonna del Carmine" din Torino, conștienți fiind de marele dar primit de-a lungul acestor ani: un loc, un lăcaș pe care îl privim cu ochii sufletului în care se reflectă nostalgia pentru ceea ce am lăsat atunci când am plecat de acasă, un loc unde putem vorbi, gândi, cânta, ruga, celebra "românește", un loc unde "biserică" înseamnă în primul și primul rând "comunitate", un loc care nu este delimitat de zidurile unei biserici construite de mână omenească, ci este edificat de unul fiecare dintre noi, chemați fiind să fim frați și surori în Isus Cristos.

Liturghia solemnă de la ora 11.00 a fost celebrată de către părintele Isidor Iacovici împreună cu părintele paroh Iulian Herciu și părintele Cezar Chelaru Dămoc, păstorii actuali ai comunității.

În salutul inițial pe care ni l-a adresat, părintele Isidor i-a mulțumit bunului Dumnezeu pentru faptul că ne regăsim împreună, în "biserica noastră", a românilor catolici la moment de aniversare, "pentru a-l lăuda pe Dumnezeu, a-l slăvi pe Cristos și pentru a cere lumina Duhului asupra noastră și a familiilor noastre", dar și pentru părintele Gelu Miclăuș, fondator și păstor al acestei "familii" care se află la Torino.

Prima duminică din Advent ne invită la convertire prin lecturile și evanghelia proclamate, părintele Isidor invitându-ne ca în această perioadă de pregătire pentru nașterea Mântuitorului să "lucrăm" mai mult cu sufletul nostru: prin rugăciune și prin apropierea de Sfintele Sacramente, cu scopul de a deveni mai buni în interiorul nostru, lăsând la o parte faptele întunericului care nu au nimic de a face cu viața de buni creștini. Viața trăită, creștină, este rezultatul propriei alegeri, alegere care nu trebuie amânată: "Nu mâine, nu poimâine, ci astăzi. De azi, trebuie să încep să mă convertesc!"

Părintele Isidor, la sfârșitul celebrării, ne-a adresat salutul Sfântului Părinte Papa Francisc, a Preasfințiților Iosif Păuleț și Petru Sescu, dar și al credincioșilor de la Roma, într-o profundă comuniune de rugăciune între românii de pretutindeni, susținuți în eforturile noastre de Sfânta Fecioară Maria "De sus din slava senină", după vorba cântecului cu care ne-a încântat inimile și auzul.

Acestui dublu motiv de sărbătoare: începutul anului liturgic și sărbătorirea celor 25 de ani ai Comunității din Torino se adaugă, pe 8 decembrie, și împlinirea a 25 de ani de la înființarea Comunității Catolice Române din Roma.

Un gând special, deosebit, a fost adresat de către părintele Isidor și părinților noștri, cerând celor prezenți să nu își uite proprii părinți: "Dacă sunteți norocoși și mai sunt cu noi, dați-le un semn de viață, sunați-i, vizitați-i, dar mai ales ajutați-i! Iar dacă nu mai sunt printre noi, rugați-vă pentru ei!"

La încheierea celebrării, părintele Iulian Herciu a mulțumit bunului Dumnezeu pentru această aniversare, întregii comunități, tuturor preoților care de-a lungul timpului au celebrat în mijlocul comunității, tuturor oamenilor de bună-voință care prin rugăciune, fapte bune, exemplu, au transmis și continuă să transmită credința, tuturor credincioșilor, membrii ai comunității. Totodată, a amintit continuarea catehezelor pentru Mir (după Liturghia de la ora 9.00) și pentru Prima Sfântă Împărtășanie (înainte de Liturghia de la ora 11.00).

Încercând, așadar, să pună în practică îndemnurile bune primite în această zi, comunitatea catolică din Torino transmite tuturor românilor de pretutindeni, din țară și din diaspora, un călduros "La Mulți Ani!" cu ocazia zilei naționale a României, căci: "indiferent unde ne-am afla, indiferent de cetățenia pe care poate am obținut-o, pe fruntea și în inima noastră este scris: român".

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Torino: Jubileul de 25 de ani al Comunității Catolice Române


 

lecturi: 1064.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat