Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slobozia: Binecuvântarea Monumentului Eroilor

În prima duminică din Advent, 27 noiembrie 2022, la Slobozia a fost sfințit un monument dedicat eroilor din localitate care s-au jertfit în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial și în Al Doilea Război Mondial. Ceremonia a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, având alături patru preoți, în prezența unor reprezentanți ai autorităților civile și a delegației Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala Neamț.

"Neamul este etern prin cultul eroilor. Eroii sunt cei dragi nouă. Eroii, oameni căzuți pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea pământului strămoșesc, a ființei naționale, pentru apărarea credinței. Ei și-au dat viața pentru ca noi să fim liberi, ei sunt eroii noștri", spunea Nicolae Iorga.

Tocmai din acest motiv, și nu întâmplător - în prima zi a noului an liturgic, în prima duminică din Advent, 27 noiembrie 2022, a fost binecuvântat monumentului eroilor din Slobozia (NT). Monumentul eroilor vrem să fie și locul lor de odihnă aici, acasă, dar și să ne amintească de jertfa lor și de datoria de a ne ruga pentru ei.

Din satul nostru, Slobozia, în Războiul de Independență (1877-1878) și-au dat viața 12 persoane, în Primul Război Mondial (1916-1918) - 28 de persoane, iar în Al Doilea Război Mondial (1940-1945) au căzut pe câmpul de luptă 25 de persoane.

Avem datoria morală, noi, creștinii de astăzi, să-i comemorăm, cu profundă recunoștință, pe toți cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară independentă și suverană, în care ne putem bucura de libertate. Dar jertfa ostașilor neamului nostru a fost înfăptuită pentru și prin religie, pentru ca noi, urmașii lor, să putem merge la biserică, să ne putem ruga liber lui Dumnezeu, căci bogăția cea mai de preț a neamului nostru este credința creștină.

La sărbătoare au participat Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, părintele decan Sebastian Bilboc, părintele Daniel Bitiușcă, parohul comunității din Satu Nou, părintele Cristian Blăjuț, OFMConv, și părintele Iulian Ceobanu, parohul Parohiei Slobozia.

Din partea autorităților civile au fost primarul Mihai Cazamir al comunei Boghicea, viceprimarul Mihai Eugen, primarii de la Cornu Luncii și Bâra, Gheorghe Fron și Dănuț Petraru.

Ne-am bucurat în această zi de sărbătoare și de prezența delegației Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala Neamț, condusă de domnul colonel Cătălin Machedon, președintele asociației, și a prim-vicepreședintelui asociației, Davidel Dumitru, din Suceava.

"Te rugăm, Doamne, ca toți eroii neamului, cunoscuți și necunoscuți, pentru rugăciunile Sfintei noastre Biserici, să fie primiți în rândurile oștirii cerești în Împărăția ta. Amin!"

Pr. Iulian Ceobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Slobozia: Binecuvântarea Monumentului Eroilor


 

lecturi: 663.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat