Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinismul, religie în minoritate? Conform Recensământului 2021 numai 46% din populația engleză se declară creștină

de Silvia Guzzetti

În Anglia și Țara Galilor, creștinismul este de acum o religie în minoritate. O spune ultimul Recensământ britanic care acoperă zece ani din 2011 până în 2021. Conform cercetătorilor de la Institutul Național de Statistică, ce au mers din casă în casă, intervievând fiecare locuitor, procentul celor care se declară creștini a coborât, pentru prima dată, sub 50% din populație. Numai 46,2% dintre englezi și galezi, 27,5 milioane de persoane, s-au declarat creștini, o scădere cu 13,1% față de anul 2011 când 59,3% dintre cei intervievați, 33,3 milioane de persoane, au răspuns că urmează evanghelia.

Conform lui Francis Davies, sociolog catolic, consultant al guvernului britanic, profesor la universitățile din Birmingham și Oxford și responsabil al "Digby Stuart College", în cea din Roehampton, în spatele acestor statistici se ascunde un tablou mai complex. "Este important de notat că, în unele regiuni din Regatul Unit, creștinismul este în creștere, mai ales în rândul minorităților de culoare și asiatice", explică expertul, "precum și că acela care se declară creștin adesea nu merge la biserică la fiecare sfârșit de săptămână, ci numai în timpul festivităților, sau pentru o căsătorie sau o înmormântare. De acum numai 5% dintre britanici merg la biserică duminica. Așadar, în acel 46% sunt creștinii convinși, dar nu numai ei. Pe de altă parte și în acel 37,2% care spun că nu cred, există persoane care se roagă în mod personal sau din când în când".

Recensământul scoate în evidență și că religia este în creștere în rândul minorităților etnice, mai ales asiatice și de culoare. Alb ar putea deveni sinonim cu ateu sau agnostic. Ce părere aveți?

Aceste date demonstrează că, de acum, orașele mai importante din Regatul Unit, precum Londra și Birmingham, sunt populate, în cea mai mare parte, de minorități etnice de origine africană și asiatică și, în aceste comunități, religia este în creștere. Nu numai creștinismul, ci și islamul, hinduismul și budismul și alte credințe. Există, așadar, multe variații regionale în radiografia religioasă a Regatului Unit. În perioada de vârstă între 16 și 24 de ani, de exemplu, în rândul persoanelor de culoare, practica religioasă este mai intensă de două și trei ori decât în rândul tinerilor albi. La Londra avem un paradox. O comunitate albă care se secularizează și, în același timp, o comunitate de culoare care tinde să meargă mult mai des la biserică. Creștinismul, în capitala britanică, este în creștere în rândul penticostalilor și în bisericile unde prevalează africanii. Biserici ca "New Testament Church of God" și "The Redeemed Christian Church of God". În multe parohii catolice prevalează, de acum, filipinezii, indienii, africanii. În aceste comunități 80% dintre membri sunt creștini practicanți. Un procent mult mai mare decât cel național de 46,2%.

"National Secular Society" și "Humanists UK", asociațiile care reprezintă pe cei care nu cred, au profitat imediat de aceste date pentru a spune că statusul Bisericii de stat, "Biserica din Anglia", care primește ajutoare statale și este prezentă, cu episcopii săi, în parlamentul de la Westminster, în Camera Lorzilor, nu mai este justificat. Ce părere aveți?

Este demonstrat de diferite analize sociologice că creștinii sunt falia de populație mai angajată în social, în băncile de alimente, în rândul celor fără acoperiș precum și cei care plătesc mai mult taxele. Ca să nu vorbim despre școlile primare și secundare. O treime este gestionată de Bisericile creștine. În afară de asta, monarhia, construită pe religie, deoarece șeful Bisericii din Anglia este suveranul, ține împreună națiunea noastră. Cred că a demonta Biserica de stat, eliminând subvențiile de care se bucură, sau împiedicându-i pe episcopii anglicani să participe la Camera Lorzilor, ar ajunge să slăbească această țară, crescând individualismul, sărăcia și conflictul social. Nu numai atât. "Biserica din Anglia" a garantat că religia - fiecare religie nu numai cea creștină - este garantată, așa încât comunitatea islamică sau cea hindusă s-au declarat mereu în favoarea unei Biserici de stat.

(După agenția SIR, 30 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 379.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat