Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat Sanctității Sale Bartolomeu I cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, sfânt patron al Patriarhiei Ecumenice

Cu ocazia comemorării liturgice din acest an a apostolului Andrei, primul-chemat frate al lui Petru, mă bucur încă o dată să fiu reprezentat la Fanar de o delegație a Bisericii Romei la celebrările sfântului patron al Bisericii Constantinopolului și al patriarhiei ecumenice. Am cerut delegației să transmită Sanctității Voastre asigurarea afecțiunii mele frățești și rugăciunea mea sinceră pentru dumneavoastră și pentru Biserica încredințată în grija dumneavoastră. De asemenea, salutări cordiale și urări de bine membrilor Sfântului Sinod, precum și clerului și credincioșilor laici care participă la Sfânta Liturghie din biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe".

Întâlnirea Bisericii Romei cu Biserica Constantinopolului cu ocazia respectivelor sărbători patronale este o expresie a profunzimii legăturilor care ne unesc și un semn vizibil al speranței noastre prețuite pentru o comuniune tot mai profundă. Restabilirea deplină a comuniunii între toți credincioșii în Isus Cristos este un angajament irevocabil pentru fiecare creștin, pentru că "unitatea tuturor" (Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur) este nu numai voința lui Dumnezeu, ci o prioritate urgentă în lumea de astăzi. Într-adevăr, lumea de astăzi are mare nevoie de reconciliere, fraternitate și unitate. Biserica, deci, ar trebui să strălucească drept "semn și instrument atât al unirii foarte strânse cu Dumnezeu, cât și al unității întregului neam omenesc" (Lumen gentium, 1).

Pe bună dreptate s-a acordat multă atenție motivelor istorice și teologice de la originea diviziunilor noastre. Acest studiu comun trebuie să continue și să se dezvolte într-un spirit care nu este nici polemic, nici apologetic, ci marcat în schimb de dialog autentic și deschidere reciprocă. De asemenea, trebuie să recunoaștem că dezbinările sunt rezultatul acțiunilor și atitudinilor păcătoase care împiedică lucrarea Duhului Sfânt, care îi călăuzește pe credincioși către unitate în diversitatea legitimă. Rezultă că numai creșterea în sfințenia vieții poate duce la o unitate autentică și durabilă. Suntem chemați, așadar, să lucrăm pentru restabilirea unității între creștini nu doar prin acorduri semnate, ci prin fidelitatea față de voința Tatălui și prin discernământul îndemnurilor Duhului. Îi putem mulțumi lui Dumnezeu că Bisericile noastre nu sunt resemnate față de experiențele trecute și actuale de dezbinare, ci, dimpotrivă, prin rugăciune și caritate fraternă caută în schimb să dobândească o comuniune deplină care să ne permită într-o zi, la vremea lui Dumnezeu, să ne adunăm împreună la aceeași masă euharistică.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre acest scop, există deja multe domenii în care Biserica catolică și patriarhia ecumenică lucrează împreună pentru binele comun al familiei umane, salvând creația, apărând demnitatea fiecărei persoane, combătând formele moderne de sclavie și promovând pacea. Unul dintre cele mai fructuoase domenii ale unei astfel de cooperări este dialogul interreligios. Aici îmi amintesc cu recunoștință recenta noastră întâlnire din Regatul Bahrain cu ocazia Forumului pentru Dialog: Orientul și Occidentul pentru Coexistență Umană. Dialogul și întâlnirea sunt singura cale viabilă pentru depășirea conflictelor și a tuturor formelor de violență. În acest sens, îi încredințez milostivirii lui Dumnezeu Atotputernic pe cei care și-au pierdut viața sau au fost răniți de recentul atac din propriul dumneavoastră oraș și mă rog ca el să convertească inimile celor care promovează sau susțin astfel de acțiuni rele.

Invocând asupra dumneavoastră darurile de seninătate și bucurie ale lui Dumnezeu Atotputernic, îmi reînnoiesc expresia de urări de bine pentru sărbătoarea sfântului Andrei și schimb cu Sanctitatea Voastră o îmbrățișare frățească a păcii în Domnul.

Franciscus

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 30 noiembrie 2022

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 135.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat