Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinod, procesul merge înainte. Hollerich: nu "înapoierilor" și "politizărilor"

de Salvatore Cernuzio

În pofida tentației unora de "înapoiere" și de "a politiza" Biserica - folosind chiar cuvintele cardinalului Jean-Claude Hollerich, raportor general al Sinodului - merge înainte și intră tot mai mult în procesul sinodal voit și demarat de papa în Bisericile din cele cinci continente. În vederea demarării etapei continentale, a doua din cele trei care ritmează parcursul sinodal despre tema sinodalității inițiat în octombrie 2021, președinții și coordonatorii Adunărilor continentale s-au reunit ieri și astăzi, 28 și 29 noiembrie 2022, la Roma, la Secretariatul General al Sinodului. Ieri au fost primiți în audiență de Papa Francisc, căruia, în circa două ore, i-au prezentat pe rând roade, rezultate, cereri și propuneri reieșite în cursul fazei consultative, adică aceea a dialogului și ascultării cu poporul lui Dumnezeu în respectivele continente sau regiuni.

Dialog și ascultare care acum continuă, dar se lărgesc implicând nu numai fiecare dieceză, ci Bisericile din continente întregi. De fapt, adunările sinodale vor fi momentul culminant al acestei a doua faze a procesului sinodal care se va încheia cu adunarea episcopilor în Vatican, dublată recent de papa în octombrie 2023 și în 2024. Bază și text-ghid pentru lucrări va fi Documentul pentru Etapa Continentală, prezentat la 27 octombrie, punct de plecare și convergență a sintezelor Bisericilor locale care au pus negru pe alb problemele care trebuie tratate de-a lungul întregului drum sinodal.

Tocmai Documentul a fost una din temele asupra cărora s-au confruntat vârfurile lui task-force reuniți în întâlnirea din Vatican. Întâlnire care a demonstrat vivacitatea Bisericii, așa cum a afirmat cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului, la încheierea celor două zile. "Simt recunoștință și uimire. Am ascultat mărturia unei Biserici vii!", a spus cardinalul. "Împărtășirea din aceste zile arată că drumul este bine început și că avem multe de învățat unii de la alții. Am multă speranță pentru misiunea noastră care este și rămâne înainte de toate evanghelizarea: anunțarea veștii bune a lui Isus Cristos".

"Nu trebuie să excludem pe nimeni și să-i ascultăm pe toți!", a reafirmat el, ca în alte ocazii deja. "Și cel care se află în afara staulului formal al Bisericii, pentru că, uneori, Biserica este prezentă acolo unde nu credeam să o găsim". "Asta - a adăugat el - nu trebuie să ne fie frică de tensiunile care pot să fie și salutare".

Tensiuni care sunt diferite de tentați, despre care a vorbit ieri cardinalul Hollerich în salutul său introductiv la audiența cu papa. Prima, a spus arhiepiscopul de Luxemburg, provine de la mass-media: "Este tentația «politizării» în Biserică și a Bisericii, adică a trăi și a gândi Biserica folosind logica politicii. Unii au o agendă pentru reforma Bisericii; știu foarte bine ce trebuie să facă și vor să utilizeze sinodul în acest scop: asta înseamnă a instrumentaliza Sinodul. Aceasta este politizare".

În polul opus, a afirmat cardinalul, reluând un cuvânt creat chiar de Papa Francisc, sunt "«înapoiații» care nu înțeleg că o adevărată tradiție catolică evoluează chiar rămânând tradiție în timpul său. Și ei ar vrea să frâneze procesul Sinodului".

Tot Hollerich a spus: "Cu faza continentală a procesului începem discernământul nostru misionar. Cu această etapă a Sinodului, de fapt, deja trăim o primă dimensiune universală a procesului. De fapt, această etapă spune că diferitele Biserici nu trebuie să fie izolate pe drumul lor și dialogul circular al adunărilor continentale va aduce profit Bisericilor din toate continentele".

Afirmând că "o sinodalitate care se vrea catolică, are nevoie de grija și de sfaturile lui Petru", cardinalul a spus papei: "Avem nevoie de dumneavoastră, pentru că avem nevoie de o indiferență sănătoasă care mărturisește libertatea în Duh, dar după aceea pentru că observăm și unele tentații pe acest drum". "În schimb noi - a adăugat el - vrem să putem intra într-un adevărat discernământ, un discernământ apostolic, misionar, pentru ca Biserica sinodală să poată desfășura misiunea sa în lume. Noi vrem să mergem împreună, cu dumneavoastră și mai ales cu Duhul Sfânt și cu Isus pentru a înfrumuseța Biserica noastră".

(După Vatican News, 29 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 303.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat