Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul ghanez Richard Kuuia Baawobr

A murit în după-amiaza de duminică, 27 noiembrie, la spitalul policlinic "Agostino Gemelli" din Roma, cardinalul Richard Kuuia Baawobr, episcop de Wa, în Ghana, călugăr de la Misionarii din Africa, societate de viață apostolică unde a fost superior general între 2010 și 2016. Născut la 21 iunie 1959 la Tom-Zendagagn, în Dieceza de Wa, la 18 iulie 1987 a fost hirotonit preot. La 17 februarie 2016, Papa Francisc l-a numit episcop al Diecezei de Wa. A primit hirotonirea episcopală la 7 mai 2016. La 30 iulie 2022 a fost ales președinte al Simpozionului Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM). În consistoriul din 27 august a fost creat și publicat cardinal, al titlului "Santa Maria di Lourdes a Boccea". Dar tocmai datorită problemelor de sănătate n-a putut să fie prezent la celebrare și a fost internat în spital la sosirea sa la Roma.

Chiar Papa Francisc, sâmbătă, 27 august, în bazilica vaticană, la sfârșitul omiliei de la consistoriul ordinar public pentru crearea de noi cardinali, a fost cel care a anunțat motivul absenței cardinalului ghanez: "Și nu vreau să termin - a spus el - fără o amintire a cardinalului Richard Kuuia Baawor, episcop de Wa, care ieri, la sosirea la Roma, se simțea rău și a fost internat pentru o problemă la inimă și i-au făcut, cred, o intervenție... Să ne rugăm pentru acest frate care trebuia să fie aici și este internat".

În pofida îngrijirilor, au rămas grave condițiile de sănătate ale cardinalului, care exprimase de mai multe ori recunoștință pentru rugăciunile și pentru apropierea atâtor persoane în experiența sa de boală. Externat din spitalul policlinic "Gemelli" la 18 noiembrie, trăia în casa generală a Misionarilor din Africa, pe via Aurelia. Și știrea morții sale a fost comunicată ieri după-amiază, chiar de părintele André-Léon Simonart, secretar general al Părinților Albi: "Transportat cu ambulanța de la casa generală la spitalul policlinic Gemelli la ora 17.45, am primit la 18.25 știrea tristă a morții sale. Fie ca să se odihnească în pacea Domnului său, pe care l-a slujit așa de generos. Rugăciunile noastre și gândurile noastre se îndreaptă și spre familia sa, spre dieceza sa, spre confrații săi episcopi, spre toți prietenii și cunoscuții".

Misionar în orice loc în care a trăit, cardinalul ghanez a considerat mereu evanghelizarea - cu o pasiune deosebită pentru dialogul ecumenic - ca prioritatea apartenenței sale la Biserică și, îndeosebi, la Părinții Albi. Și în cadrul acestei societăți de viață apostolică el deținea un dublu "primat": primul superior general de origine africană și primul Misionar din Africa ce a fost creat cardinal elector.

Născut într-o familie catolică, tatăl său, Bartolomeu, a murit în 1963, când el nu avea nici patru ani. Mama sa, Theresa Bagrvial, s-a recăsătorit cu Flaviano Maalo, din a căror unire s-a născut Chrysantus Ekpaa Maalo, astăzi preot din Congregația Duhului Sfânt.

A frecventat școala elementară din satul natal Tom-Zendagangn, continuând apoi studiile la Seminarul mic "Sfântul Francisc Xaveriu" și în Nandom Secondary School. Trecut în 1979 la Seminarul mare diecezan "Sfântul Victor" din Tamale, după studiile filozofice, în 1981, a intrat în rândul Misionarilor din Africa, în cadrul cărora a continua pregătirea la preoție. Din 1981 până în 1982 a fost la Friebourg, în Elveția, pentru noviciat. După aceea, din 982 până în 1987, a completat studiile teologice la Missionary Institute din Londra. La 5 decembrie 1986 a făcut voturile călugărești în Colegiul "Sfântul Eduard" din Londra și a fost hirotonit preot în 1987. După aceea a desfășurat funcții importante în cadrul societății Părinților Albi. Apoi s-a transferat la Roma pentru a urma cursul de studii în exegeză la Institutul Pontifical Biblic, obținând licența în Sfânta Scriptură. A frecventat și un curs de spiritualitate în Centrul Societății lui Isus la Le Châtelard în Franța.

În 1991 a fost trimis în Republica Democratică din Congo, ca vicar parohial la Livulu, în Arhidieceza de Kinshasa, unde a rămas până în 1995. Anul următor a ocupat funcția de formator al Misionarilor din Africa la Kahangala, în Tanzania. În 1999 a fost trimis ca director în casa de formare din Toulouse, în Franța, unde a rămas până în 2004, când, ca delegat al provinciei franceze, a fost ales primul asistent al societății sale de viață apostolică. În acel an a obținut și doctoratul în teologie biblică. În adunarea capitulară din mai 2010 a fost ales superior general al Misionarilor din Africa. I-a succedat părintelui Gérard Chabanon și a fost primul african care ocupă această funcție, fiind numit și vice mare cancelar al Institutului Pontifical de Studii Arabe și de Islamistică.

În timpul celor șase ani de mandat al său a asumat noul orizont al misiunii, îndreptat nu numai spre Africa, ci de acum și spre Europa, spre Americi și spre Asia. A trebuit să înfrunte îmbătrânirea și diminuarea numărului de confrați în Europa și în America de Nord. "Trebuie acceptat - a spus el în 2016 într-un interviu - un nou concept de misiune, care nu va mai fi ceva ce trăiesc numai câteva persoane înzestrate cu spirit eroic în țări îndepărtate, ci ceva ce se trăiește peste tot, și în țările noastre". Și într-o lucrare intitulată Oportunități și provocări ale slujirii dreptății în Africa astăzi a reafirmat gândirea sa despre stilul misionar al Părinților Albi: "Faptul că noi ca misionari suntem adesea străini în țara în care trăim și lucrăm dă o anumită credibilitate mesajului nostru. Când oamenii văd că am învățat limba și obiceiurile, știu că îi iubim și că ne preocupăm cu adevărat de ceea ce li se întâmplă".

Între 30 octombrie și 8 noiembrie 2013 a făcut parte din delegația catolică oficială la a zecea adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, desfășurată în Coreea de Sud cu temă: "Dumnezeul vieții, du-ne la dreptate și la pace".

De la 14 la 25 octombrie 2015 a participat, între reprezentanții aleși de Uniunea Superiorilor Generali, la a XIV-a adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană".

În 2016, Papa Francisc l-a numit episcop al Diecezei de Wa. A primit hirotonirea episcopală la 7 mai 2016, la Wa Sports Stadium, de cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, președinte al fostului Consiliu Pontifical al Dreptății și Păcii. Co-consacratori au fost monseniorul Philip Naameh, arhiepiscop de Tamale, și arhiepiscopul Jean-Marie Antoine Joseph Speich, nunțiu apostolic în Ghana. A ales ca moto episcopal "Servus misericordiae Dei".

La 4 iulie 2020, pontiful l-a numărat între membrii Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și la 7 octombrie 2022 l-a confirmat în această slujire, numindu-l - ca urmare a intrării în vigoare a constituției apostolice Praedicate Evangelium - membru al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor.

În timpul celei de-a XIX-a adunări plenare a Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM), desfășurată de la 25 iulie la 1 august 2022, la Ghana Institute of Management and Public Administration din Accra, a fost ales președinte: primul ghanez în cei 53 de ani de istorie a SECAM. Printre prioritățile sale, a indicat siguranța și migrațiile, două provocări care au constituit și tema principală a adunării.

La 29 mai 2022, la Regina caeli din solemnitatea Înălțării Domnului, Papa Francisc a numărat numele său printre cele ale noilor cardinali pe care avea să-i creeze în consistoriul din 27 august.

(După L'Osservatore Romano, 28 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 726.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat