Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Dublă sărbătoare

Duminică, 27 noiembrie 2022, biserica din Butea a fost gazda unei celebrări de-a dreptul emoționante, prin cele două evenimente celebrate: comemorarea a 10 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Alois Dămoc, cel care mai mult de trei decenii a păstorit această comunitate, și binecuvântarea statuii Sfintei Bernadeta Soubirous. Statuia a fost așezată într-un decor plin de flori, chiar în fața altarului, de către Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus.

La ora 11.00, flancată de un mare număr de ministranți, pornea procesiunea cu cei aproape 20 de preoți și celebrantul principal al acestei zile, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iași și, în același timp, fost coleg de promoție cu pr. Alois Dămoc. Erau prezenți, în primul rând, preoți din Butea (care au fost seminariști pe timpul părintelui Alois): pr. Anton Săboanu, pr. Eugen Lucaci, pr. Iosif Demeterc, pr. Iosif Dorcu, pr. Iosif Dămătăr, pr. Iacob Stolnicu, dar și mulți alți preoți care l-au cunoscut pe părintele comemorat.

În cuvântul introductiv părintele paroh Marcel Blaj, inițiatorul și organizatorul acestei sărbători, a prezentat în detaliu motivele pentru care Butea este în strai de sărbătoare.

Predica a fost rostită de pr. Iosif Dorcu, decan de Lourdes, cel care a făcut posibilă aducerea acestei statui de la Lourdes la Butea. În cuvântul său a subliniat două aspecte comune între părintele Alois Dămoc și Sfânta Bernadeta: curajul și suferința. Părintele a avut curajul, în ciuda tuturor vitregiilor timpului, să construiască o asemenea biserică la Butea, iar Bernadeta, deși era o copilă simplă și firavă, a reușit să expună cu curaj, împotriva tuturor amenințărilor, mesajul Sfintei Fecioare. Și ambii au avut un lung parcurs de suferință.

După împărtășanie, episcopul a rostit în fața statuii așezate lângă altar rugăciunea de binecuvântare, iar apoi patru fetițe au purtat-o pe umeri în procesiune pe Sfânta Bernadeta până în fața Maicii Domnului de la Lourdes unde a fost așezată pe soclul special pregătit.

A urmat requiemul solemn pentru pr. Alois Dămoc.

La final au luat cuvântul: primarul comunei Butea, Anton Anti, parohul comunității, pr. Marcel Blaj și, desigur, episcopul Petru Gherghel care a subliniat legătura bisericii din Butea cu sanctuarul din Lourdes și rolul și importanța pe care a avut-o pr. Alois Dămoc în istoria acestei comunități.

Merită subliniată prestația extraordinară a corului sub conducerea și acompaniamentul la orgă ale părintelui vicar Gabriel Balint.

La ieșirea din biserică toți cei prezenți au primit o imagine cu statuia nou binecuvântată și o frumoasă rugăciune (scrisă pe verso) în cinstea Sfintei Bernadeta Soubirous. De asemenea, primăria și comunitatea din Butea au oferit, ca pomană pentru sufletului părintelui Alois, un meniu cu sarmale calde.

Luni dimineață, după Liturghia de rorate, toți preoții comunității, împreună cu un mare număr de credincioși, au mers la cimitir pentru un recviem solemn, deoarece ziua morții părintelui Alois a fost chiar ziua 28 noiembrie.

Să mai spunem că în soclul statuii Sfintei Bernadeta sunt introduse trei relicve: un fragment din sicriul ei, o fâșie dintr-o haină a ei și un recipient cu pământ de pe mormântul de la Nevers (Franța), iar o stradă din sat poartă, începând de duminică, numele părintelui Alois Dămoc.

Sr. Giuseppina Scripcaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Butea: Dublă sărbătoare


 

lecturi: 1221.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat