Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat Forumului Internațional al Acțiunii Catolice

Dragi frați ai FIAC,

După alegerea noilor autorități ale Forumului Internațional al Actiunii Catolice, îi felicit pe cei care și-au asumat angajamentul de a duce înainte conducerea în timpul perioadei următoare, ce continuă drumul început acum mai bine de 30 de ani. În acel moment, venerabilul cardinal Eduardo Pironio intuia nevoia de a crea acest for pentru că viața Acțiunii Catolice să contribuie la provocarea noii evangelizări, îmbogățită cu specificul fiecărui loc și fiecărei culturi. Mulți dintre voi ați însoțit hotărât această intuiție și v-ați pus pentru această slujire înzestrările și dorința de a vesti evanghelia, chiar cu dificultățile proprii epocii, ținând cont că nu se putea conta pe mijloacele de comunicare și de apropiere între țări care există astăzi.

Desigur, contextul mondial care însoțește noua etapă nu este același ca acum treizeci de ani, nici măcar ca cel al conducerii anterioare. Sechelele sociale ale pandemiei, la fel ca și cele personale, continuă să afecteze curajul și privirea față de viața și viitorul multora. În anumite domenii s-a reactivat individualismul unei salvări la comandă; fără să uităm flagelul violenței între țări și între frați care subminează dorința unei fraternități universale. Cu toate acestea, epocile dificile pot reprezenta o provocare și se pot converti în timpuri de speranță. Cum spunea Cardinalul Pironio, om al speranței: "Ce important e în viață să fii semn! Dar nu un semn gol sau de moarte, ci un semn de lumină transmițător de speranță. Speranța e în stare să depășească greutățile, conflictele, crucile care se prezintă în viața de zi cu zi".

În același timp, ca Biserică traversăm un timp în care avem nevoie ca spiritul sinodal să se înrădăcineze în felul nostru de a fi Biserică; aceasta înseamnă exercițiul de a merge împreună în aceeași direcție. Sunt convins că aceasta este ceea ce Dumnezeu așteaptă de la Biserica celui de-al treilea mileniu. Să conștientizeze din nou că este un popor aflat pe drum și că trebuie să-l parcurgă împreună. De aceea, aș dori să vă cer să încurajați cu acest spirit grupurile de acțiune catolică în diferitele Biserici locale. Cu spiritul sinodal trebuie să învățăm să ne ascultăm, să reînvățăm arta de a vorbi cu celălalt fără bariere nici prejudecăți, inclusiv și într-un mod special, cu cei care sunt în afară, la margine, pentru a căuta apropierea care este stilul lui Dumnezeu.

În acest context, îndemn noua conducere să fie bărbați și femei ai ascultării. Îmi doresc să nu fie "șefi" de birou, de hârtii sau de Zoom, și să nu cadă în ispita structuralismului instituțional care planifică și organizează pornind de la statute, regulamente și propuneri moștenite, care au fost bune și utile la vremea lor, dar care poate azi nu sunt semnificative. Vă rog, vă cer să ascultați.

Întâi: ascultați bărbați, femei, vârstnici, tineri și copii concreți, în realitățile lor, în strigătele lor tăcute exprimate în privirile lor și în gemetele lor profunde. Păstrați auzul atent ca să nu dați răspunsuri la întrebări pe care nimeni nu și le pune, nici să nu spuneți cuvinte care pe nimeni nu interesează să le asculte, nici nu ajută. Ascultați cu urechile deschise la noutate și cu o inimă samarineană.

Al doilea: ascultați bătăile semnelor timpurilor; Biserica nu poate sta la marginea istoriei, încâlcită în propriile ei probleme, menținându-și umflată bula sa de protecție. Biserica e chemată să asculte și să vadă semnele timpurilor, pentru a face din istoria cu complexitățile și contradicțiile ei o istorie de mântuire. E nevoie să fim o Biserică în mod vital profetică, începând de la semne și gesturi, care să arate că există altă posibilitate de conviețuire, de relații umane, de muncă, de iubire, de putere și slujire.

Și, în cele din urmă, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să ascultăm vocea Duhului. În fiecare epocă, Duhul deschide spre noutatea sa; "întotdeauna el îi arată Bisericii nevoia vitală de a ieși, exigența fiziologică de a vesti, de a nu rămâne închisă în ea însăși". În timp ce spiritul lumesc ne presează să ne concentrăm doar pe problemele și interesele noastre, pe nevoia de a fi relevanți, pe apărarea tenace a apartenențelor și pe cea de grup, Duhul ne eliberează de obsesiile cu urgențele și ne invită să parcurgem drumuri vechi și mereu noi: cele ale mărturiei, sărăciei și misiunii, pentru a ne elibera de noi înșine și a ne trimite în lume.

Poate vi se va părea că propunerea de a asculta e puțin lucru, cu toate acestea, nu e ascultare pasivă, e ascultarea activă care ne marchează ritmul de muncă; e inhalarea necesară pentru a fi o Biserică ce respiră în mod misionar. Așa a făcut Preasfânta Fecioară, pentru că a ascultat, s-a ridicat în picioare și a pornit pentru a merge să slujească.

Mă rog să puteți face din această perioadă un timp de har, cu îndrăzneala de a ști să ascultați, cu seninătate pentru a putea discerne și curaj pentru a vesti cu viața și începând de la viață.

Mulțumesc mult că ați acceptat această provocare. Mă rog lui Dumnezeu pentru fiecare dintre voi. Vă rog, nu încetați să vă rugați pentru mine.

Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă ocrotească.

Cetatea Vaticanului, 27 noiembrie 2022

În mod fratern,

Franciscus

Traducere de pr. Cristian Langa


 

lecturi: 259.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat