Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Pregătire de Advent

Sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la Grădinița surorilor "Roza Venerini" din Pildești, liderii și exploratorii Centrului local "Adormirea Maicii Domnului", s-au adunat să petreacă o zi de reculegere împreună. În prima parte a zilei l-am avut prezent pe pr. Paul Mîrț, OFMConv. Tema zilei a fost "Măreția timpului" - vorbind despre timpul de dinaintea Crăciunului, adică despre Advent.

Pentru că mi-a plăcut atât de mult această prezentare, vă voi lăsa câteva idei ce m-au făcut să înțeleg profunzimea iubirii lui Isus: "La Crăciun înțelegem cu ce fel de iubire ne iubește Dumnezeu."; "Iubindu-l pe Dumnezeu, creștinul repetă ceea ce a făcut Dumnezeu cu el."; "Cu cât este mai nejustificat binele pe care îl fac, cu atât este mai pură iubirea mea."

După această activitate, cu ajutorul unui film, "Dumnezeu pentru o zi", pr. Paul ne-a făcut să înțelegem importanța lui Dumnezeu și câte face el pentru noi, rugându-ne să ne gândim apoi la o întâmplare de-a noastră, asemănătoare cu una din acest film. Și acest film mi-a atras atenția, de aceea vreau să vă prezint câteva idei din film: "Fii tu o minune pentru tine.."; "Un adolescent care spune NU drogurilor și spune DA educației, acesta este un miracol." O ultimă idee de la acest film aș vrea să fie o rugăciune din suflet, pe care protagonistul filmului i-o spune lui Dumnezeu: "Vreau să fie fericită. Orice ar fi. Vreau să găsească pe cineva care să o trateze cu toată dragostea pe care o merită de la mine. Vreau să întâlnească un bărbat care o vede mereu așa cum o văd acum, prin ochii tăi."

A urmat apoi Sfânta Liturghie în cadrul căreia am avut ocazia să îi oferim lui Dumnezeu intențiile noastre; să punem la picioarele lui dorințele, fricile, darurile noastre.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul ne-a pus pe fiecare să extragem un semn de carte cu citate din Maica Tereza la care să ne putem gândi mai apoi. Pentru că știu doar citatul meu, aș vrea să îl împărtășesc cu voi: "Cu cât avem mai puțin, cu atât dăm mai mult. Pare absurd, dar aceasta este logica dragostei."

Am avut apoi pauza de prânz, iar surorile ne-au pregătit o gustare foarte delicioasă, pe care am savurat-o toți până la ultima bucățică.

Următoarea jumătate de zi am petrecut-o alături de liderii noștri: Ema, Maria și Bianca. Cu ele am meditat asupra versetelor 19-28, capitolul 1, din Ioan. Meditația s-a desfășurat astfel: Ema punea diferite întrebări legate de ceea ce am citit, iar noi trebuia să răspundem în gând la acele întrebări. Ne-am împărțit apoi pe echipe pentru a propune o activitate practică pentru perioada ce urmează. Am decis să dedicăm o parte din timpul Adventului celor vulnerabili și să pregătim daruri și momente artistice copiilor cu nevoie speciale.

A fost o zi ce sigur va da roade bogate. Voi lăsa aici câteva gânduri/idei cu care au rămas exploratorii și liderii de la această zi de reculegere:

- "Timpul petrecut azi la ziua reculegerii, alături de ceilalți, a fost foarte benefic. A fost o zi în care am simțit ca mi-am folosit timpul cu un scop anume și nu a trecut pe lângă mine fără a-l valorifica." Eliza)

- "A fost prima zi de reculegere pentru mine și pot zice că a fost ceva cu totul special. Atmosfera caldă și pacea interioară era exact ceea ce aveam nevoie pentru a începe perioada Adventului într-un mod frumos. Prezența pr. Paul Mîrț mi-a adus personal un plus de entuziasm, iar învățăturile sale au să-mi rămână în minte și mai ales în suflet mult timp de acum înainte. De asemenea, liderii au avut o implicare incredibilă pentru realizarea evenimentului, iar surorile ne-au primit foarte cald în casa lor. A fost o zi, aș zice eu, perfectă." (Amalia)

Cu toții ne-am îmbogățit sufletește în această zi de reculegere, iar asta datorită pr. Paul, Emei, Mariei și Biancăi, care s-au asigurat că această zi va fi ținută și ca totul să iasă cât de frumos, de aceea țin să le mulțumesc.

Roxana Maria Mîrț


 

lecturi: 384.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat