Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 noiembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!

În Evanghelia de la liturgia de astăzi ascultăm o promisiune frumoasă care ne introduce în Timpul Adventului: "Domnul vostru va veni" (Mt 24,42). Acesta este fundamentul speranței noastre, este ceea ce ne susține și în momentele mai dificile și dureroase din viața noastră: Dumnezeu vine, Dumnezeu este aproape și vine. Să nu uităm asta niciodată! Domnul vine mereu, Domnul ne vizitează, Domnul se apropie de noi și se va întoarce la sfârșitul timpurilor pentru a ne primi în îmbrățișarea sa. În fața acestui cuvânt, ne întrebăm: cum vine Domnul? Și cum să-l recunoaștem și să-l primim? Să ne oprim pe scurt asupra acestor două întrebări.

Prima întrebare: cum vine Domnul? De atâtea ori am auzit spunându-se că Domnul este prezent pe drumul nostru, că ne însoțește și ne vorbește. Dar poate că, distrași cum suntem de atâtea lucruri, acest adevăr rămâne pentru noi numai teoretic; da, știm că Domnul vine, dar nu trăim acest adevăr sau ne imaginăm că Domnul vine în mod eclatant, eventual prin vreun semn miraculos. În schimb Isus spune că va fi "ca în zilele lui Noe" (cf. v. 37). Și ce făceau în zilele lui Noe? Pur și simplu lucrurile normale și zilnice ale vieții, ca întotdeauna: "mâncau și beau, se însurau și se măritau" (v. 38). Să ținem cont de asta: Dumnezeu este ascuns în viața noastră, mereu este, este ascuns în situațiile cele mai comune și obișnuite din viața noastră. Nu vine în evenimente extraordinare, ci în lucrurile de fiecare zi, se manifestă în lucrurile de fiecare zi. El este acolo, în munca noastră zilnică, într-o întâlnire întâmplătoare, în fața unei persoane care are nevoie, chiar și atunci când înfruntăm zile care apar cenușii și monotone, chiar acolo este Domnul, care ne cheamă, ne vorbește și inspiră acțiunile noastre.

Totuși, este o a doua întrebare: cum să-l recunoaștem și să-l primim pe Domnul? Trebuie să fim treji, atenți, vigilenți. Isus ne avertizează: există pericolul de a nu ne da seama de venirea sa și să fim nepregătiți pentru venirea sa. Am amintit alte dăți ceea ce spune sfântul Augustin: "Mă tem de Domnul care trece" (Serm. 88,14.13), adică mă tem că el trece și eu nu-l recunosc! De fapt, despre acele persoane din timpul lui Noe, Isus spune că mâncau și beau "și nu și-au dat seama până când a venit potopul și i-a luat pe toți" (v. 39). Să fim atenți la asta: nu și-au dat seama de nimic! Erau cuprinși de treburile lor și nu și-au dat seama că urma să vină potopul. De fapt Isus spune că, atunci când el va veni, "vor fi doi pe câmp: unul va fi luat, iar celălalt va fi lăsat" (v. 40). În ce sens? Care este diferența? Pur și simplu că unul a fost vigilent, aștepta, capabil să perceapă prezența lui Dumnezeu în viața zilnică; în schimb, celălalt era distras, s-a "acomodat" și nu și-a dat seama de nimic.

Fraților și surorilor, în acest timp de Advent să ne lăsăm zguduiți din toropeală și să ne trezim din somn! Să încercăm să ne întrebăm: sunt conștient de ceea ce trăiesc, sunt atent, sunt treaz? Încerc să recunosc prezența lui Dumnezeu în situațiile zilnice, sau sunt distras și un pic cuprins de lucruri? Dacă nu ne dăm seama astăzi de venirea sa, vom fi nepregătiți și atunci când va veni la sfârșitul timpurilor. De aceea, fraților și surorilor, să rămânem vigilenți! Așteptând ca Domnul să vină, așteptând ca Domnul să se apropie de noi, pentru el există, dar așteptând atenți. Și Sfânta Fecioară, Femeia așteptării, care a știut să perceapă trecerea lui Dumnezeu în viața umilă și ascunsă din Nazaret și l-a primit în sânul său, să ne ajute pe acest drum de a fi atenți pentru a-l aștepta pe Domnul care este între noi și trece.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Urmăresc cu îngrijorare creșterea violenței și a ciocnirilor care de multe luni au loc în statul Palestina și în statul Israel. Miercurea trecută două atentate mârșave la Ierusalim au rănit atâtea persoane și au ucis un tânăr israelian; și în aceeași zi, în timpul ciocnirilor armate la Nablus, a murit un tânăr palestinian. Violența ucide viitorul, frângând viața celor mai tineri și slăbind speranțele de pace. Să ne rugăm pentru acești tineri morți și pentru familiile lor, îndeosebi pentru mamele lor. Doresc ca autoritățile israeliene și palestiniene să aibă mai mult la inimă căutarea dialogului, construind încrederea reciprocă, fără de care nu va fi niciodată o soluție de pace în Țara Sfântă.

Sunt aproape de populația din Insula Ischia, lovită de o inundație. Mă rog pentru victime, pentru cei care suferă și pentru toți cei care au intervenit în ajutorare.

Și îl amintesc și pe Burkhard Scheffler, mort în urmă cu trei zile aici sub coloanele din Piața "Sfântul Petru": mort de frig.

Vă salut cu afect pe voi toți, care proveniți din Italia și din diferite țări, îndeosebi pelerinii din Varșovia și din Granada, reprezentanții comunității române și cei din comunitatea din Timorul Oriental prezenți la Roma, precum și ecuadorienii care celebrează sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria El Quinche. Salut voluntarii de la Crucea Roșie din Acerenza, Ente Nazionale Pro Loco din Italia, credincioșii din Torino, Pinerolo, Palermo, Grottammare și Campobasso. O mulțumire specială adresez brutarilor italieni, cu urarea de a putea depăși dificultățile actuale.

Salut participanții la Marșul care s-a desfășurat în această dimineață pentru a denunța violența sexuală asupra femeilor, din păcate o realitate generală și răspândită peste tot și utilizată și ca armă de război. Să nu încetăm să spunem nu războiului, nu violenței, da dialogului, da păcii; îndeosebi pentru martirizatul popor ucrainean. Ieri am amintit tragedia de la Holodomor.

Adresez salutul meu secretariatului de la FIAC (Forumul Internațional al Acțiunii Catolice), reunit la Roma cu ocazia celei de-a VIII-a Adunări.

Și urez tuturor o duminică frumoasă și drum bun de Advent. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 307.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat