Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul Gallagher pentru sărbătoarea națională română

În criză un nou început

"Experiența pandemiei și izbucnirea războiului din Ucraina, cu efectele sale multiple și amenințătoare în toată lumea", i-au făcut conștienți pe mulți de fragilitatea vieții umane și a siguranțelor sale. Ridicând unele întrebări: "Ce rămâne în toată această incertitudine? Ce poate garanta siguranța în viața mea?". Sunt întrebările pe care și le-a pus arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile internaționale, la omilia rostită joi, 24 noiembrie 2022, în bazilica "Santi XII Apostoli", la Roma, în timpul celebrării euharistice pentru sărbătoarea națională a României, care este la 1 decembrie.

După ce a prezentat salutul și binecuvântarea Papei Francisc în amintirea călătoriei sale apostolice din 2019 în țară, arhiepiscopul s-a inspirat din textele liturgice ale zilelor între sărbătoarea Cristos Rege, duminica trecută, și începutul Adventului, mâine, în care se vorbește despre distrugere și despre sfârșitul timpurilor. Prelatul a subliniat că universul are "un termen de expirare și viața noastră are sfârșitul său. Chiar dacă adesea preferăm să uităm caracterul tranzitoriu al universului nostru și al vieților noastre, mai devreme sau mai târziu ne aflăm în fața acestei realități". Dar această perspectivă, a avertizat arhiepiscopul, nu trebuie să paralizeze și să împiedice angajarea pentru o lume mai bună. Asta pentru că "dinamica pe care credința creștină o provoacă este rod al celor două elemente ale mesajului apocaliptic: există un sfârșit, dar va fi și ceva nou care urmează. Și tocmai viața nouă în Dumnezeu ne responsabilizează pentru momentul prezent. Cu cât ne confruntăm cu caducitatea, cu atât avem motive, fiind creștini, pentru a ne ridica și a înălța capul".

Așadar, a ști că există un "termen de expirare" este "un element foarte eficient în viața noastră zilnică, precum și pentru diplomație", a remarcat Gallagher amintind că în 2022 România celebrează a 160-a aniversare a diplomației moderne și întemeierea Ministerului Afacerilor Externe. De fapt, "să ne imaginăm - a exemplificat el - o conferință internațională care discută o problemă fără terminus ad quem. O astfel de conferință nu s-ar termina niciodată și n-ar fi niciodată spațiu pentru un compromis". Iată așadar importanța unui termen de expirare: el "ajută să ne concentrăm asupra căutării unei soluții și ne face disponibili de a încheia acorduri care să permită societăților noastre să progreseze". În același mod, a afirmat prelatul, în perspectiva creștină, "ideea responsabilității ultime în fața lui Dumnezeu devine elementul decisiv pentru deciziile morale". Așa cum de altfel este descris de filozofia scolastică în locuțiunea sub specie aeternitatis ("sub aspectul veșniciei"): adică, "deciziile mele - a explicat Gallagher - și acțiunile mele la sfârșit vor fi judecate de Dumnezeu, în optica veșniciei, referind responsabilitatea mea la universal. A considera deciziile important sub specie aeternitatis ajută, deoarece ne amintește ultima noastră responsabilitate în fața lui Dumnezeu".

În concluzie, prelatul englez a voit să aducă omagiu cardinalului Agostino Casaroli, înmormântat în bazilică, evidențiind figura sa "de diplomat al Sfântului Scaun care s-a remarcat prin clarviziune" - contribuind și la relațiile bune între Sfântul Scaun și România - și de "arhitect al așa-numitei «Ostpolitik»". El a marcat toată viața sa cu "martiriul răbdării", pentru a folosi cuvintele papei Francisc adresate cardinalilor în consistoriul din 27 august, repropuse de arhiepiscop. De fapt, "numai cel care are privirea îndreptată spre «lucrurile din urmă» - a spus Gallagher - poate să fie pe deplin martir, adică martor al semnificației și al speranței care susține viața umană și animă toată realitatea".

(După L'Osservatore Romano, 26 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Cu salutul și binecuvântarea Papei Francisc, Mons. Paul Richard Gallagher a prezidat joi, 24 noiembrie 2022, la Roma, Sfânta Liturghie cu ocazia apropiatei Sărbători Naționale a României. Prelatul a scos în evidență Evanghelia zilei despre nestatornicia lumii și, succesiv, a vorbit pentru Radio Vatican de generozitatea românilor în criza refugiaților din Ucraina. Adina Lovin, de la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun a evidențiat, printre altele, a 160-a aniversare a diplomației române moderne. Mai multe detalii în articolul publicat de Vatican News, ediția în limba română: 1 Decembrie. Paul Richard Gallagher: Românii, un popor primitor și solidar


 

lecturi: 493.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat