Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc adresată poporului ucrainean la nouă luni de la izbucnirea războiului

Iubiți frați și surori ucraineni!

Asupra pământului vostru, de nouă luni, s-a dezlănțuit nebunia absurdă a războiului. Pe cerul vostru răsună fără încetare zgomotul sinistru al exploziilor și sunetul neliniștitor al sirenelor. Orașele voastre sunt bombardate de bombe în timp ce ploi de rachete provoacă moarte, distrugere și durere, foame, sete și frig. În străzile voastre atâția au trebuit să fugă, lăsând în urmă casele și pe cei dragi. Alături de marile voastre fluvii curg în fiecare zi fluvii de sânge și de lacrimi.

Eu aș vrea să unesc lacrimile mele cu ale voastre și să vă spun că nu este zi în care să nu fiu aproape de voi și să vă port în inima mea și în rugăciunea mea. Durerea voastră este durerea mea. În crucea lui Isus astăzi vă văd pe voi, pe voi care suferiți teroarea dezlănțuită de această agresiune. Da, crucea care l-a torturat pe Domnul retrăiește în torturile găsite asupra cadavrelor, în gropile comune descoperite în diferite orașe, în acele și în multe alte imagini sângeroase care ne-au intrat în suflet, care fac să înălțăm un strigăt: de ce? Cum pot oamenii să-i trateze astfel pe alți oameni?

În mintea mea revin multe istorii tragice despre care ajung la cunoștință. Înainte de toate cele ale celor mici: câți copii uciși, răniți sau râmași orfani, smulși de la mamele lor! Plâng cu voi pentru fiecare micuț care, din cauza acestui război, și-a pierdut viața, precum Kira la Odessa, precum Lisa la Vinița, și precum sute de alți copii: în fiecare dintre ei este înfrântă întreaga omenire. Acum ei sunt în sânul lui Dumnezeu, văd suferințele voastre și se roagă pentru ca să se termine. Dar cum să nu simțim angoasă pentru ei și pentru cei care, mici și mari, au fost deportați? Este incalculabilă durerea mamelor ucrainene.

Apoi mă gândesc la voi, tineriilor, care pentru a apăra curajos patria a trebuit să luați arma în mână în locul viselor pe care le-ați cultivat pentru viitor; mă gândesc la voi, soțiilor, care i-ați pierdut pe soții voștri și mușcându-vă buzele continuați în tăcere, cu demnitate și determinare, să faceți orice sacrificiu pentru copiii voștri; la voi, adulților, care încercați în orice mod să-i protejați pe cei dragi ai voștri; la voi, bătrânilor, care în loc de a petrece un apus senin ați fost aruncați în noaptea întunecată a războiului; la voi, femeilor care ați îndurat violențe și purtați mari greutăți în inimă; la voi, cei răniți în suflet și în trup. Mă gândesc la voi și vă sunt aproape cu afect și cu admirație pentru modul în care înfruntați încercări așa de dure.

Și mă gândesc la voi, voluntarilor, care vă dedicați în fiecare zi pentru popor; și la voi, păstori ai poporului sfânt al lui Dumnezeu, care - adesea cu risc mare pentru integritatea voastră fizică - ați rămas alături de oameni, ducând mângâierea lui Dumnezeu și solidaritatea fraților, transformând cu creativitate locuri comunitare și conventuri în locuri de cazare unde să oferiți ospitalitate, ajutor și hrană celor care se află în condiții dificile. De asemenea, mă gândesc la refugiați și la evacuații interni, care se află departe de locuințele lor, dintre care multe sunt distruse; și la autorități, pentru care mă rog: asupra lor apasă datoria de a guverna țara în timpuri tragice și de a lua decizii clarvăzătoare pentru pace și pentru a dezvolta economia în timpul distrugerii atâtor infrastructuri vitale, în orașe ca și în sate.

Iubiți frați și surori, în toată această mare de rău și de durere - la nouăzeci de ani de la genocidul teribil de la Holodomor -, vă admir fervoarea voastră bună. Chiar și în tragedia imensă pe care o îndură, poporul ucrainean niciodată nu s-a descurajat sau abandonat în fața compătimirii. Lumea a recunoscut un popor curajos și puternic, un popor care suferă și se roagă, plânge și luptă, rezistă și speră: un popor nobil și martir. Eu continui să fiu aproape de voi, cu inima și cu rugăciunea, cu atenția umanitară, pentru ca să vă simțiți însoțiți, pentru ca să nu ne obișnuim cu războiul, pentru ca să nu fiți lăsați singuri astăzi și mai ales mâine, când va veni probabil ispita de a uita suferințele voastre.

În aceste luni, în care rigiditatea climei face și mai tragic ceea ce trăiți acum, aș vrea ca afectul Bisericii, forța rugăciunii, binele pe care vi-l vor foarte mulți frați și surori din orice latitudine să fie mângâieri asupra feței voastre. Peste câteva săptămâni va fi Crăciunul și zgomotul suferinței se va simți și mai mult. Dar aș vrea să mă întorc cu voi la Betleem, la încercarea pe care Sfânta Familie a trebuit s-o înfrunte în noaptea aceea, care părea numai rece și întunecată. În schimb, lumina a venit: nu de la oameni, ci de la Dumnezeu; nu de la pământ, ci de la cer.

Mama sa și a noastră, Sfânta Fecioară Maria, să vegheze asupra voastră. Inimii sale Neprihănite, în unire cu episcopii din lume, am consacrat Biserica și omenirea, îndeosebi țara voastră și Rusia. Inimii sale de mamă îi prezint suferințele voastre și lacrimile voastre. Ei care, așa cum a scris un mare fiu al țării voastre, "l-a adus pe Dumnezeu în lumea noastră", să nu încetăm să-i cerem darul suspinat al păcii, având certitudinea că "pentru Dumnezeu nimic nu este imposibil" (Lc 1,37). El să dea împlinire așteptărilor juste ale inimilor voastre, să vindece rănile voastre și să vă dăruiască mângâierea sa. Eu sunt cu voi, mă rog pentru voi și vă cer să vă rugați pentru mine.

Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 24 noiembrie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 311.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat