Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Într-o carte toate intervențiile papei despre bucurie

de Eugenio Bonanata și Giovanni Orsenigo

În aproape zece ani de pontificat, Papa Francisc s-a oprit de mai multe ori asupra temei și acum vine volumul "La gioia" ("Bucuria"), editat de Elledici și Libreria Editrice Vaticana, care adună diferitele intervenții ale sale despre această temă. Introducerea la volum este semnată de Monseniorul Dario Edoardo Viganò care explică semnificația acestei atitudini pentru creștini: "Nu simplu optimism, ci mai degrabă capacitatea de a privi istoria prin privirea lui Dumnezeu".

"Bucuria unui credincios nu este naivitate sau incapacitate de a vedea problemele istoriei". Monseniorul Dario Edoardo Viganò, vice-cancelar al Academiei Pontificale de Științe și de Științe Sociale, ilustrează astfel cartea intitulată "La gioia" pentru care a semnat introducerea. Un text voit de papa, care adună intervențiile sale despre această temă - luate din enciclice, omilii, discursuri și mesaje - cu obiectivul de a înmâna cititorului ocazia pentru a întreprinde un drum personal propriu. "Nu este o carte care se citește de la prima la ultima pagină, ci poate fi citită în manieră neordonată", explică Viganò. De fapt - continuă el - este vorba de texte care, mai ales în acest moment de cuvinte strigate, știri teribile și morți, permit să se lărgească inima, să se ridice privirea și să se redobândească experiența de credincioși.

Bucuria vinului

"Biserica este o experiență de popor care trăiește bucuria", afirmă călugărul, invitând la reflecție asupra experienței nunții din Cana. Relatarea primei minuni a lui Isus are în centru căsătoria, în care lipsește însă un element important, adică vinul care este semn de bucurie. "Vasele pentru purificare sunt goale", subliniază preotul. Și acesta este simbolul unui raport de iubire de acum consumat între Dumnezeu și poporul său. Nici măcar legea și purificarea nu reușesc să restituie acelei relații pasiunea. "Acesta este motivul pentru care Isus nu este prezent, ci este invitat", continuă el. "De fapt, Cristos este cel care aduce vinul nou, stabilind astfel o nouă alianță, veșnică, ultimă și definitivă". O alianță care se naște pe această primă minune a vinului, adică a bucuriei. Iată de ce pentru don Dario "Biserica este un popor de bărbați și femei care nu trăiesc sub Lege, ci trăiesc în bucuria de a fi fii și fiice ai lui Dumnezeu".

Bucuria de a trăi după modul lui Dumnezeu

Darul botezului ne permite să primim viața lui Dumnezeu, devenind astfel fii în Fiul său Isus. Și asta ne face capabili să trăim relațiile, în raportul cu lumea sau cu creația, în modul Domnului. "Prioritatea - afirmă Viganò - nu este deci eu-ul, ci mai ales celălalt, așa cum este pentru Dumnezeu, a cărui prioritate a fost mereu Fiul". Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu tâlharul răstignit pe Calvar, care în acea ocazie îi spune lui Isus: "Dacă ești cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, salvează-te pe tine însuți, și după aceea salvează-mă și pe mine". "Dacă nu se trăiește filiația în Dumnezeu - continuă Viganò - relațiile vor fi numai instrumentale și funcționale, în timp ce în acest mod a trăi bucuria înseamnă a simți urgența de a trăi după modul lui Dumnezeu".

Structura narativă

Pentru a favoriza lectura, volumul a fost împărțit în trei arii tematice, sau mai bine zis, în "trei parcursuri de apropiere de bucurie", care se schițează pornind de la trei verbe: "a fi", adică găsirea bucuriei înțelese ca atitudine personală și spirituală; "a împărtăși", care este bucuria în angajare și în prietenia socială; "a mărturisi", adică bucuria de a trăi după modul lui Dumnezeu. "A citi această carte - evidențiază Viganò - este ca și cum s-ar merge pe pagini, în același mod ca discipolii din Emaus". În acest text din Evanghelie, discipolii îl recunosc pe Isus numai la frângerea pâinii, dar se întreabă: "Oare nu ajunge la inima noastră în timp ce dialoghează cu noi?". "Duhul Sfânt - conclude el - predispune bărbatul și femeia să-l recunoască pe Domnul în gestul împărtășirii pâinii, dar lucrează mai înainte, și în timp ce mergem cu o persoană care este necunoscută".

(După Vatican News, 22 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 473.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat