Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Recunoscându-l pe Cristos ca Rege al Universului

Sfârșitul anul liturgic, marcat prin recunoașterea lui Isus Cristos ca Rege al Universului, a fost sărbătorit de către comunitatea catolică românească din Torino împreună cu comunitatea italiană din Parohia "Sfânta Ecaterina de Siena" din Torino prin participarea atât la Sfânta Liturghie, concelebrată de către pr. Aldo Issoglio și pr. Iulian Herciu, în limba italiană și limba română, cât și participarea la prânzul comunitar.

Cartierul "Lucento" din Torino, situat în periferia nordică a orașului, are onoarea de a găzdui, începând cu jumătatea anilor 1950, Biserica "Sfânta Ecaterina de Siena", construită pentru refugiați, obligați să se mute în această parte a orașului, în continuă expansiune și dezvoltare.

Ca un "déjà vu", mulți dintre conaționalii noștri stabiliți în acest cartier după anul 2000 au ales să se integreze în parohia primitoare cu o biserică pe cât de modestă pe atât de asemănătoare cu multe dintre bisericile noastre de suflet, acolo unde, sosiți pe meleaguri străine, fără a cunoaște poate limba italiană, ritualul familiar al Liturghiei ne-a făcut să ne simțim imediat "acasă".

Lecturile și psalmul proclamate ne-au ajutat să intrăm în atmosfera de sărbătoare a acestei solemnități, transmițându-ne hrană și învățătură pentru ca credința și speranța noastră să crească, să se dezvolte.

În omilia sa, părintele Iulian ne-a explicat că sărbătoarea Cristos Rege este sărbătoarea contemplării lui Isus, adevăratul rege după inima lui Dumnezeu, care ne-a revelat domnia sa: el este adevăratul rege capabil să intre în istorie, în inimile oamenilor, care oferă sprijin, care ține oamenii împreună pentru a le arăta calea, care ne cunoaște, ne iubește și se dăruiește pentru noi. La rândul nostru, trebuie să reînnoim conștientizarea marii milostiviri a lui Dumnezeu, care ne curăță de tot răul, indiferent de ceea ce am fi făcut, cu condiția să recunoaștem câtă nevoie avem de iertarea lui, capabili să ne abandonăm lui: "Astăzi vei fi cu mine în paradis".

Ofertoriul ne-a oferit o altă oportunitate de a ne prezenta originile: hainele tradiționale au fost ca un decor pentru prezentarea darurilor. Comunitatea românească a avut onoarea de a oferi comunității gazdă o icoană a Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, atât de venerată de toți românii catolici, în special din partea de est a țării.

Cântecele corului comunității noastre, condus de Octavian Matei, au însuflețit toată Liturghia, au încântat auzul și inimile celor prezenți, ilustrând pe deplin maxima atribuită Sfântului Augustin: "Cel care cântă bine, se roagă de două ori".

După Sfânta Liturghie a urmat prânzul comunitar, moment de agapă frățească, de comuniune, de dialog, de împărtășire nu doar a sentimentelor, ci și a bucatelor tradiționale, unde sarmalele și cozonacul au avut loc de cinste.

Mulțumim comunității italiene care ne-a primit cu brațele deschise în mijlocul ei, după învățătura Sfântului Părinte Papa Francisc: "Trebuie să fim constructori ai păcii, iar comunitățile noastre trebuie să fie școli de respect și dialog cu cele ale altor grupuri etnice sau religioase, locuri în care învățăm să depășim tensiunile, să promovăm relații corecte și pașnice între popoare și grupuri sociale și să construim un viitor mai bun pentru generațiile viitoare".

Mulțumind tuturor celor implicați în organizarea acestei zile, îi aducem totodată lăudă bunului Dumnezeu, cu ajutorul cuvintelor Psalmului 39 și al compozitorului Marco Frisina: "Eccomi, Signore, io vengo" ("Iată-mă, vin, Doamne"): Iată-ne, Doamne, capabili să stăm împreună la picioarele crucii tale, să te contemplăm, să te medităm, uniți în rugăciune și în acea comuniune care nu ține cont de granițe, de bariere lingvistice, de diversitate, de obiceiuri, dar care se bazează pe acceptare, în dorința de a-i vedea pe ceilalți ca frați în Cristos, capabili de a vorbi limbajul universal al iubirii din care izvorăște totul, sub privirea maternă a iubitei noastre Fecioare Maria.

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Torino: Recunoscându-l pe Cristos ca Rege al Universului


 

lecturi: 1411.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat