Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea Comitetului executiv al Congresului Evreiesc Mondial (22 noiembrie 2022)

Dragi reprezentanți ai Congresului Evreiesc Mondial (World Jewish Congress), vă adresez salutul meu fratern de bun-venit! Vă mulțumesc, ambasador Lauder, pentru cuvintele dumneavoastră respectuoase. Această vizită mărturisește și întărește legăturile de prietenie care ne unesc: încă de la Conciliul al II-lea din Vatican, organizația voastră dialoghează cu Comisia pentru raporturile religioase cu ebraismul și de mulți ani organizează întâlniri de mare interes.

Evrei și catolici, avem în comun comori spirituale inestimabile. Mărturisim credința în Creatorul cerului și al pământului, care nu numai că a dat origine omenirii, ci plăsmuiește fiecare ființă umană după chipul și asemănarea sa (cf. Gen 1,26). Credem că Atotputernicul n-a rămas distant de creația sa, ci s-a revelat, nu comunicând numai cu unii, izolat, ci adresându-ni-se nouă ca popor. Prin credință și prin citirea Scripturilor transmise în tradițiile noastre religioase, putem să intrăm în relație cu el și să devenim colaboratori ai voinței sale providențiale.

Avem o perspectivă asemănătoare și asupra lucrurilor finale, modelată de încrederea că, pe drumul vieții, nu înaintăm spre nimic, ci în întâmpinarea Celui Preaînalt care are grijă de noi, în întâmpinarea Celui care ne-a promis, la încheierea zilelor, o împărăție veșnică de pace, unde se va termina tot ceea ce amenință viața și conviețuirea umană. Lumea noastră este marcată de violență, de oprimare și de exploatare, dar toate acestea nu au ultimul cuvânt: promisiunea fidelă a Celui Veșnic ne vorbește despre un viitor de mântuire, despre un cer nou și despre un pământ nou (cf. Is 65,17-18; Ap 21,1) unde pacea și bucuria vor avea locuință stabilă, unde moartea va fi eliminată pentru totdeauna, unde el va șterge lacrimile de pe orice față (cf. Is 25,7-8), unde nu va mai fi plâns, țipăt și durere (cf. Ap 21,4). Domnul va realiza acest viitor, ba chiar el însuși va fi viitorul nostru. Și, cu toate că există idei diferite în ebraism și în creștinism cu privire la modul în care se va configura această împlinire, promisiunea încurajatoare pe care o avem în comun rămâne. Ea alimentează speranța noastră, dar nu mai puțin angajarea noastră, pentru ca lumea în care locuim și istoria pe care o trăim să oglindească prezența Celui care ne-a chemat să fim adoratorii săi și păzitori ai fraților noștri.

Dragi prieteni, în lumina moștenirii religioase pe care o împărtășim, să privim la prezent ca la o provocare care ne unește, ca la un îndemn de a acționa împreună. Celor două comunități ale noastre de credință le este încredințată misiunea de a lucra pentru a face lumea mai fraternă, luptând împotriva inegalităților și promovând o dreptate mai mare, pentru ca pacea să nu rămână o promisiune a celeilalte lumi, ci să fie deja realitate în lumea aceasta. Da, drumul conviețuirii pașnice începe de la dreptate care, împreună cu adevărul, cu iubirea și cu libertatea, este una din condițiile fundamentale pentru o pace durabilă în lume (cf. Ioan al XXIII-lea, Scrisoare enciclică Pacem in terris, 18.20.25). Câte ființe umane, create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, sunt desfigurate în demnitatea lor, din cauza unei nedreptăți care sfâșie planeta și reprezintă motivul care stă la baza atâtor conflicte, mlaștina în care stau războaie și violențe! Cel care a creat totul după ordine și armonie ne invită să purificăm această mlaștină de nedreptate care îngroapă conviețuirea fraternă în lume, tot atât cât devastările ambientale compromit sănătatea pământului.

Inițiative comune și concrete menite să promoveze dreptatea cer curaj, colaborare și creativitate. Și beneficiază mult de credință, de capacitatea de a ne pune încrederea în Cel Preaînalt și de a ne lăsa conduși de el, mai degrabă decât de simple interese pământești, care sunt mereu imediate și nu clarvăzătoare, particulare și incapabile să cuprindă ansamblul. Credința ne trezește în schimb la gândul că fiecare om este după chipul și asemănarea Celui Preaînalt, chemat să se îndrepte spre împărăția sa. După aceea, Scripturile ne amintesc că dacă Dumnezeu nu ne dă forța și inspirația putem face puțin sau nimic: "Dacă Domnul nu construiește casa, în zadar trudesc cei care o zidesc" (Ps 127,1). Cu alte cuvinte, inițiativele noastre politice, culturale și sociale pentru a îmbunătăți lumea - ceea ce voi numiți "Tiqqun Olam" - nu vor putea avea rezultatul bun sperat fără rugăciune și fără deschiderea fraternă față de celelalte creaturi în numele unicului Creator, care iubește viața și binecuvântează făcătorii de pace.

Astăzi, fraților și surorilor, în multe regiuni ale lumii, pacea este amenințată. Să recunoaștem împreună că războiul, fiecare război, este mereu, oricum și peste tot o înfrângere pentru toată omenirea! Mă gândesc la cel din Ucraina, un război mare și sacrileg care amenință evrei și creștini în același mod, privându-i de afectele lor, de casele lor, de bunurile lor, de însăși viața lor! Numai în voința serioasă de a ne apropia unii de alții și în dialogul fratern este posibilă pregătirea terenului păcii. Ca evrei și creștini, să încercăm să facem tot ceea ce este omenește posibil pentru a opri războiul și a deschide căi de pace.

Dragi prieteni, mulțumesc din inimă pentru această vizită; Cel Preaînalt, care are "proiecte de pace și nu de nenorocire" (Ier 29,11), să binecuvânteze operele voastre bune. El să vă însoțească pe drum și să vă conducă împreună pe calea păcii. Shalom!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 244.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat