Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Invitație la dublu eveniment

În Biserica "Preasfânta Treime" din Butea, duminică, 27 noiembrie 2022, în cadrul Liturghiei care va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, va fi comemorat pr. Alois Dămoc, fost păstor al acestei comunități timp de 35 de ani, iar la finalul celebrării va fi binecuvântată statuia vizionarei de la Lourdes, Sfânta Bernadeta Soubirous.

Era în data de 28 noiembrie 2012 când, la Iași, trecea spre veșnicie cucernicul părinte Alois Dămoc, cel care fusese 35 de ani (mai întâi vicar și apoi paroh) păstor al comunității din Butea. Au trecut de atunci 10 ani. Nu se putea trece cu vederea acest moment aniversar. Tocmai de aceea, parohul de Butea, pr. Marcel Blaj, împreună cu primarul comunei, Anton Anti, au propus, spre a nu lăsa uitării pe părintele Alois, să organizeze o comemorare în ziua de duminică, 27 noiembrie 2022.

Mai întâi de toate va fi o Liturghie solemnă pentru odihna veșnică a cucernicului paroh, la ora 11.00.

În al doilea rând, primarul a făcut demersurile necesare pentru ca, începând cu această duminică, una din străzile satului să poarte numele "Pr. Alois Dămoc". Luni, dacă vremea va permite, se va celebra un Requiem la mormântul părintelui din cimitirul din Butea (fiind chiar ziua morții Sfinției Sale).

Tot duminică va avea loc și binecuvântarea noii statui a Sfintei Bernadeta Soubirous, vizionara de la Lourdes. În anul 2006 statuia Maicii Domnului de Lourdes (prima statuie ajunsă de la Lourdes în Moldova în anul 1886) a fost încoronată solemn de către PS Petru Gherghel, la propunerea parohului de atunci, pr. Petru Blaj. După alte lucrări de amenajare a altarului Maicii Domnului din Butea, actualul paroh, pr. Marcel Blaj, a găsit de cuviință să aducem tot de la Lourdes o statuie a vizionarei, Sfânta Bernadeta Soubirous, pentru a ilustra și mai bine mesajul Lourdes-ului și pentru a se crea un complex statuar.

Așa se face că, în luna mai a anului 2022, am procurat de la fabrica din Lourdes o statuie ce o reprezintă Sfânta Bernadeta, iar în luna august a sosit la Butea. Cu ocazia comemorării de duminică, aceasta va fi binecuvântată și așezată în fața Maicii Domnului. În postamentul statuii au fost așezate câteva relicve procurate de la Nevers, unde se poate vedea și azi trupul Sfintei Bernadeta: pământ de pe mormântul ei, o fâșie dintr-o haină a ei și un mic fragment din vechiul ei sicriu.

Binecuvântarea statuii se va celebra de către PS Petru Gherghel, cel care în urmă cu 16 ani a încoronat statuia de la Butea. Parohul a pregătit pentru toți participanții o iconiță cu Sfânta Bernadeta, având pe verso o frumoasă rugăciune în cinstea ei.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 1717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat