Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Mondială a Tineretului la catedrală

Duminică, 20 noiembrie 2022, în Solemnitatea Cristos, Regele Universului, tinerii din Iași s-au adunat în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași" pentru a sărbători Ziua Mondială a Tineretului.

"Am vrea noi, cei adunați aici, ca Isus Cristos să domnească pe pământ și în inima noastră?" Aceasta este una dintre întrebările pe care și-o puneau toți tinerii adunați în adorație în fața Preasfântului Sacrament în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, de Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului și de ziua lor, a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului. Celebrată de părintele Valeriu Bălan, adorația invita tinerii participanți să mediteze la lectura din Evanghelie din această zi. Au învățat astfel de la tâlharul cel rău că "nu e suficient să fii lângă Cristos o oră sau trei, ca să te mântuiești"... Și au învățat de la tâlharul cel bun să fie "buni față de ceilalți, dispuși să asculte și să ierte, dispuși să ofere măcar o vorbă bună". Iar în încheierea orei de adorație, cu recunoștință în suflete și lăudându-l pe Domnul, tinerii îi spuneau: "Îți mulțumim, Doamne, pentru iubirea ta, pentru mâna pe care ne-o întinzi totdeauna".

Adorația a fost animată de tinerii din "Trupa Cântăreață" - care cu instrumentele lor muzicale și cu vocile lor le sunt alături tinerilor la fiecare adorație, contribuind cu atâta suflet la înălțarea inimilor în cântece de preamărire. "Regele Slavei vine cu măreție" - întreaga catedrală răsuna de vocile tinerilor cântându-i Regelui acest refren!

După adorație a urmat Sfânta Liturghie a tinerilor, prezidată de PS Iosif Păuleț, care s-a rugat cu atâta drag pentru și alături de tineri. Invocând binecuvântarea Domnului asupra lor, episcopul de Iași le-a urat tinerilor ani mulți trăiți în pacea și prietenia lui Isus, în credința și în iubirea lui.

La oferirea darurilor, tinerii ieșeni i-au dăruit Regelui lor și un tablou pictat de Veronica Dămătărc, tânăra care pictează în fiecare duminică un mic tablou reprezentativ pentru lectura zilei din Sfânta Evanghelie. Tabloul oferit de Ziua Tineretului cuprinde simbolurile tuturor asociațiilor tinerilor din Parohia "Adormirea Maicii Domnului": Asociația Studenților Catolici din Iași, Acțiunea Catolică a Tinerilor, Taizé și nu în ultimul rând "Juvenes Ecclesiae" - corul tinerilor. În mod sugestiv, un fir reunește toate cele patru simboluri în jurul porumbelului și al mesajului "Uniți în Duhul Sfânt". Așa să fim mereu!

Sfânta Liturghie a fost animată de corul tinerilor, "Juvenes Ecclesiae", către care deseori se ridicau priviri admirative din bănci. Corul "Juvenes Ecclesiae" înălța inimile tuturor cu mare măiestrie la fiecare Liturghie a tinerilor, dar în această zi de sărbătoare au fost atât de minunați încât la sfârșit aplauzele celor din biserică au izbucnit în mod spontan!

Predica a fost ținută de părintele Cristian Bîrnat. Printre încurajări, sfaturi și exemple pentru tineri, părintele a adus zâmbetul pe buzele tuturor celor prezenți din biserică povestind despre rugăciunea unei fetițe care spunea: "Îți mulțumesc, Isuse, pentru că m-ai salvat. Chiar dacă acum nu-mi amintesc de la ce m-ai salvat". Să mulțumim Salvatorului nostru pentru toate momentele în care ne-a salvat... știute sau neștiute! Invitându-i pe tineri la o schimbare de perspectivă, părintele Cristian a dat exemplul unui tată care își ridică fiul pe umeri, ajutându-l astfel să capete o vedere de ansamblu. Tinerii au fost sfătuiți ca, stând "pe umerii Sfintei Evanghelii", să privească viața din punctul de vedere al Cuvântului Domnului. Astfel, "o problemă poate deveni o oportunitate, un obstacol care părea de nedepășit poate deveni o posibilitate de a crește". La încheierea, părintele a citat gândul Sfântului Părinte Papa Francisc din această zi pentru tineri, spunându-ne: "Din inimă binecuvântez visele voastre și pașii voștri".

Mulțumim tuturor părinților celebranți și tuturor celor ce au ajutat și animat această zi. Mulțumim Domnului pentru tineri, pentru viață, și încheiem fredonând și noi, alături de "Juvenes Ecclesiae":

"Doamne Isuse, ești viața mea, aleluia, aleluia!
Tu ești cale, ești adevăr
Tu ești viața noastră,
Împreună, pe drumul tău
Tu ne conduci la Tatăl!

Ioana Barcan

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat