Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit Hebe de Bonafini, lidera pentru drepturile umane care a regăsit credința cu Bergoglio

de Salvatore Cernuzio

Joia viitoare, pentru prima dată după aproape cincizeci de ani, nu va fi prezentă la una dintre "rondas" din Plaza de Mayo, cu simbolicul batic alb înnodat pe cap, pentru a cere adevăr și dreptate pentru soții, copiii și alte rude desaparecidos în timpul războiului murdar din Argentina (1976-1983). Ea a pierdut doi fii, Jorge Omar și Raúl Alfredo, și nora, dispăruți în nimic ca atâția alți opozanți față de regim.

Hebe de Bonafini, fondatoare și președintă a Madres de Plaza de Mayo, asociația formată din femei și mame ale tuturor celor dispăruți în timpul dictaturii militare, a murit ieri [20 noiembrie 2022] la 93 de ani. Ar fi împlinit 94 de ani la 4 decembrie. În prima jumătate din octombrie a fost internată timp de trei zile în Spitalul La Plata pentru analize care nu au evidențiat patologii deosebite. Promotoare a numeroase inițiative, între care o Universitate a drepturilor umane, în Argentina era considerată o instituție așa încât guvernul președintelui Alberto Fernandez, aflând știrea morții, a decretat trei zile de doliu în toată țara.

Raportul cu Jorge Mario Bergoglio, actualul papă Francisc, a fost un punct fundamental al istoriei personale a lui de Bonafini. În trecut femeia l-a criticat aspru și încontinuu pe fostul arhiepiscop de Buenos Aires, apoi cei doi s-au regăsit, mai întâi prin scrisori și alte schimburi, apoi personal la "Santa Marta" în 2016. Tocmai în virtutea acestui raport, Hebe de Bonafini a spus că a regăsit credința. "Pierdusem complet credința mea și când a început relația, el mi-a redat credința, care este așa de necesară... Fără credință nu se poate trăi, și grație acestei credințe vorbesc cu fiii mei în fiecare seară", a relatat femeia într-un interviu la Radio AM-530. Papa Francisc "m-a invitat de multe ori în Vatican. Mi se părea că nu trebuie să merg pentru că m-am certat cu el de multe ori. Până când într-o zi a trimis un episcop acasă la mine, cu care am vorbit și am acceptat invitația de a-l vizita".

În Domus vaticana unde locuiește papa, de Bonafini a ajuns în dimineața zilei de 28 mai 2016. Întâlnirea a fost lungă, peste două ore, și afectuoasă, după cum afirmă chiar Hebe unui grup de jurnaliști: "Ne-am emoționat și ne-am îmbrățișat". Cu papa a tratat și tema situației dramatice din Argentina, cu oameni fără loc de muncă și în luptă pentru a supraviețui. Papa mai ales a "ascultat" cu mare atenție, spunea activista, admițând public că a greșit în privința lui Bergoglio, că nu a cunoscut angajarea sa pentru cei săraci, că i-a cerut scuze.

Papa într-un interviu acordat jurnalistei Elisabetta Piqué pentru La Nacion în iulie 2016, vorbind despre audiența din mai, a comentat aceste scuze: "A fost un gest de iertare. Ea mi-a cerut iertare și eu nu i-am negat-o. Nu o neg nimănui. Este o femeie căreia i-au ucis doi fii. Eu mă înclin, mă îngenunchez în fața unei așa suferințe. Nu contează ceea ce a spus despre mine. Și știu că a spus lucruri oribile în trecut".

Raportul dintre pontif și președinta lui Madres de Plaza de Mayo a continuat la nivel epistolar în anii următori. În 2017, Hebe a trimis o scrisoare papei pentru a-i spune că Argentina avea nevoie de el: "Trecem printr-o perioadă foarte urâtă, țara pare un munte care se prăbușește ca atunci când este un cutremur". Apoi amintea a 40-a aniversare "de luptă" a Madres, "fără a pierde nici măcar o zi de joi în piață": "2036 de marșuri, am rămas puține, dar am construit o punte indestructibilă între copiii noștri și noile generații care au luat în serios patria, astfel noi ca Mame vom muri senine pentru că lupta și apărarea vieții este în mâinile cele mai bune, cele ale tinerilor care se angajează în lupta pentru ceilalți și pentru celelalte".

Papa Francisc a răspuns trimițând o carte și o scrisoare în care reafirma "ceea ce am spus de atâtea ori și ceea ce v-am exprimat când erați în Vatican: în fața durerii unei mame care își pierde copiii într-un mod așa de crunt și violent, simt un profund respect și nevoia de a o însoți cu apropierea mea și cu rugăciunea mea. Numai dumneavoastră știți ce înseamnă a suferi".

Iarăși în februarie 2018, Hebe de Bonafini a împărtășit în timpul unei întâlniri a Mamelor din Plaza de Mayo un nou mesaj pe care papa l-a împărtășit cu ea, în care scria: "Mă rog pentru voi și pentru Mame și îi cer Domnului să vă dea sănătate pentru ca să puteți continua să ajutați atâtea persoane". Papa Francisc, cu acea ocazie, o încuraja pe femeie să meargă înainte fără să se preocupe de calomniile care au circulat cu privire la ea: acelea, scria el, "murdăresc numai conștiința și mâna celui care le lansează. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Un salut pentru mame".

Același salut și aceeași binecuvântare papa le-a reînnoit în urmă cu puține luni, cu o scrisoare din 1 mai 2022, după a 45-a aniversare a primei "runde" din 30 aprilie 1977, când grupul de femei au mărșăluit în jurul Piramidei din Mai pentru a cere reapariția "în viață" a copiilor lor deținuți sau dispăruți. Papa mulțumea pentru o carte primită în dar: "Am citit-o cu atenție și este admirabilă traiectoria pe care Mamele din Plaza de Mayo, cu statornicie, au dus-o înainte în acești 45 de ani". Un drum care, acum pierde o conducătoare a sa dar care va continua.

(După Vatican News, 21 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 457.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat