Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert de muzică sacră dedicat lui Cristos, Regele Universului

Duminică, 20 noiembrie 2022, Corul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a susținut un concert de muzică sacră.

Coriștii au dorit prin acest moment artistic să-l preamărească pe Cristos, Regele Universului, să invoce pacea în lumea întreagă și să ofere "rugăciune prin muzică și muzică pentru rugăciune", așa cum a definit Monseniorul Marco Frisina actul de a oferi și de a asculta un concert de muzică sacră.

Cele zece piese din concert în această seară provin din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia, majoritatea fiind contemporane. Compozitorii pieselor sunt creștini de diverse orientări: catolici, anglicani, baptiști, ortodocși.

În introducerea făcută, pr. paroh Daniel Iacobuț a vorbit despre continuarea tradiției concertistice pe care o are Corul Mare al catedralei și faptul că acest concert încheie o frumoasă zi din viața parohiei.

"Veniți să ne bucurăm" a fost prima piesă din program și a fost scrisă la începutul secolului trecut de una din cele mai mari compozitoare românce de muzică religioasă bizantină, Ioana Ghika-Comănești. Compozițiile ei au putut fi auzite la radio aproape în fiecare duminică, în cadrul slujbelor religioase, până la finele Celui de-al Doilea Război Mondial.

Au urmat apoi "Benedictus" și "Agnus Dei", două părți extrase din missa intitulată The Armed Man (Omul înarmat), scrisă de Sir Karl Jenkins, important compozitor contemporan britanic. Prima audiție a avut loc în aprilie 2000, la Londra, în sala de concerte Royal Albert Hall. Această compoziție vocal-simfonică de muzică cultă, concepută pe structura unei mise, a fost dedicată păcii de însuși autorul ei și a fost scrisă în amintirea eternă a victimelor, civili și soldați deopotrivă, ale războiului civil din Kosovo ce a avut loc între 1996 și 1999.

Titlurile următoarelor trei piese ar putea fi combinate în următoarea frază? "În acest loc făcut de Dumnezeu, pace fie între oameni, bucurați-vă în Domnul!"

"Locus iste" a fost compusă de austriacul Anton Bruckner în secolul al XIX-lea și dedicată ceremoniei de consacrare a Capelei Votive a catedralei din Linz. Această piesă a intrat și în repertoriul corului nostru în anul 2005 cu ocazia sfințirii catedralei în care ne aflăm și spune așa: Locus iste a Deo factus est, inaestimabilae sacramentum, irreprehensibilis est - Acest loc este făcut de Dumnezeu, e un sacrament neprețuit, este desăvârșit!

Concertul a continuat cu piesa "Et in terra pax" scrisă de Victor C. Johnson, autor contemporan american, originar din Dallas, Texas.

Apoi a urmat invitația de a ne bucura în Domnul pe acordurile piesei "Iubilate Deo" compusă în anul 1997 de Marco Frisina. Soliștii au fost soprana Luiza Torboli și tenorul Anton Petruț.

Ultima parte a concertului a cuprins patru piese.

Prima a fost "Cantate Domino", scrisă în anul 2010 de compozitorul contemporan japonez Ko Matsushita, recunoscut la nivel internațional ca expert în muzică corală.

A doua melodie a invocat mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria - "Salve Mater Misericordiæ", scrisă de Monseniorul Marco Frisina în anul 2015, o piesă dedicată Maicii milei, a iertării, a speranței, a harului.

A treia piesă, "Pie Jesu", scrisă de Victor C. Johnson, autor contemporan american, piesă pe care ați auzit-o în cântările noastre duminicale, rugându-ne împreună la Domnul nostru Isus Cristos pentru pacea celor plecați dintre noi.

Concertul s-a încheiat cu piesa "Non nobis, Domine", compusă de Ruben A. Burrows, și el fiind tot un autor american contemporan, prin care au dorit să spună "Doamne, nu a noastră este gloria, ci a ta".

În final, Preasfințitul Iosif Păuleț i-a felicitat pe membrii corului, pe dirijorul corului, pr. Robert Râtan, pe instrumentiști, și a mulțumit auditoriului pentru prezență.

Coriștii au fost acompaniați de Octavian Bișoc la pian, la oboi de Dorotheea Cojocariu, la vioară de Monalisa Alexandra Ionașcu, la violă de Emanuela Burda și la violoncel de Clara Sofia Lupașcu, studente la Conservatorul ieșean.

Non nobis, Domine, sed nomini tuo da gloriam!

Mihaela-Gema Faraoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Iași: Concert de muzică sacră dedicat lui Cristos, Regele Universului

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 1180.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat