Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întrunirea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 19 noiembrie 2022, în sala de conferințe a Seminarului Franciscan din Roman, cu începere de la ora 10.30. Au fost prezenți episcopii Iosif Păuleț și Petru Sescu, precum și 45 dintre cei 70 de membri ai Consiliului Pastoral Diecezan (preoți, persoane consacrate și laici) constituit la 9 octombrie 2020, în urma revizuirii Statutului acestui organism diecezan. În urma transferurilor unor preoți și persoane consacrate, la 31 octombrie 2022, Preasfințitul Iosif Păuleț a numit șapte noi membri ai acestui consiliu.

După ce s-a întocmit ordinea de zi a întâlnirii CPD din 19 noiembrie, pentru a pregăti mai bine reuniunea, secretarul general a trimis un mesaj tuturor participanților arătând care sunt punctele incluse în program și invitându-i să vină cu sugestii și propuneri la temele propuse. În același timp s-au consemnat multe cereri de învoire; întrucât în ziua de 19 noiembrie erau programate și alte întâlniri de formare, unii dintre membrii CPD au optat pentru a participa la activități profesionale.

A cincea întrunire a Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă la ora 10.31 de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care l-a invitat pe Preasfințitul Iosif Păuleț să conducă un moment de rugăciune și să adreseze un cuvânt introductiv.

Începând cu ora 10.35, secretarul i-a prezentat pe noii membri ai Consiliului Pastoral Diecezan, după care a oferit detalii din procesul verbal al reuniunii anterioare, din 30 aprilie 2022, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză. S-a prezentat apoi ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale. Dintre temele prezentate la întrunirea anterioară s-au amintit câteva aspecte mai importante: raportul final asupra chestionarului pastoral intitulat "Glasul tău în Biserică, analiza datelor și interpretarea rezultatelor sondajului realizat în Dieceza de Iași în perioada 1-30 iunie 2021"; vizitele pastorale pe care Preasfințitul Iosif Păuleț urma să le înceapă în luna septembrie a acestui an; parcursul diecezan al Sinodului Episcopilor, având tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune"; noua abordare a Zilei Tineretului la nivel diecezan; stadiul Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu, preotul Dumitru Matei; alte aspecte pastorale concrete și actuale derulate în Dieceza de Iași: emigranții din Ucraina și implicarea Episcopiei de Iași, recensământul populației României, finalitatea proiectului "Cutia speranței" etc. O noutate adusă la ultimele întruniri ale CPD a fost faptul că unele teme au fost discutate în șase grupuri mici, în care fiecare participant a putut să-și prezinte punctele de vedere, sugestiile și criticile constructive.

Prima temă supusă atenției a fost prezentată de părintele Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii "Pastorație" din cadrul Curiei Episcopale de Iași, care a prezentat câteva obiective și inițiative pentru Anul Pastoral 2022-2023 în Dieceza Catolică de Iași. Timp de 27 de minute am putut revedea și analiza unele concluzii din raportul final asupra chestionarului pastoral intitulat "Glasul tău în Biserică", în urma cărora s-au ales obiectivele pentru anii pastorali 2022-2025. Tema generală este "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!", iar pentru a ne însuși și a aprofunda tema planului pastoral, aceasta va fi împărțită în cei trei ani ai parcursului pastoral după cum urmează: anul pastoral 2022-2023 - "Uniți în Duhul Sfânt"; anul 2023-2024 - "Biserica, familia lui Dumnezeu" și anul 2024-2025 - "Discipoli misionari ai lui Cristos". Responsabilul diecezan al Oficiului pentru Pastorația Liturgică și Sacramente a insistat apoi asupra celor trei obiective care trebuie urmărite în anul pastoral în curs: 1) să descoperim persoana și acțiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața personală; 2) să promovăm însușirea discernământului spiritual la nivel individual și comunitar; 3) să oferim posibilitatea unor experiențe concrete de unitate și fraternitate. Aceste obiective au fost supuse analizei membrilor Consiliului Pastoral Diecezan la întâlnirile în grupuri mici, alături de încă o provocare: identificarea unor acțiuni și modalități concrete la nivel parohial și diecezan pentru a redescoperi Biserica drept familie a lui Dumnezeu.

Următoarea temă a fost dedicată formării asistenților pastorali, o provocare pentru Dieceza de Iași în contextul pastoral actual. Timp de 14 minute, preotul Alois Moraru a făcut o incursiune în decretul despre apostolatul laicilor "Apostolicam actuositatem", document emis în ziua de 18 noiembrie 1965 de părinții conciliari. Aceștia s-au adresat cu solicitudine credincioșilor laici, care au un rol propriu și absolut necesar în misiunea Bisericii. Creșterea continuă a populației, progresul științific și tehnic, relațiile mai strânse între oameni nu numai că au lărgit la nesfârșit domeniul apostolatului laicilor, din care o mare parte le este accesibil numai lor, ci au ridicat și probleme noi, care le pretind o preocupare și un efort atent. Un astfel de apostolat devine tot mai necesar și în Dieceza Catolică de Iași. Parohul de Târgu Frumos a expus apoi câteva domenii de apostolat în care laicii trebuie să aibă un rol foarte activ: comunitățile bisericești, familia, tineretul, mediile sociale, viața națională și internațional. Laicii își pot exercita activitatea apostolică fie individual, fie grupați în diferite comunități sau asociații. Există o mare varietate de asociații de apostolat: unele își propun să atingă țelul apostolic general al Bisericii; altele, scopuri de evanghelizare și sfințire considerate în anumite aspecte; altele urmăresc scopuri de însuflețire creștină a sferei lucrurilor pământești, iar altele dau mărturie lui Cristos în mod deosebit prin fapte de milostenie și caritate. Apostolatul laicilor, individual sau colectiv, trebuie să fie inserat în mod corect în apostolatul întregii Biserici. Mai mult: legătura cu aceia pe care Duhul Sfânt i-a pus să conducă Biserica lui Dumnezeu este un element esențial al apostolatului creștin. Nu este mai puțin necesară cooperarea între diverse inițiative de apostolat, care trebuie organizată corespunzător de către ierarhie.

În partea a doua a expunerii sale, părintele Alois a arătat că apostolatul își poate atinge eficacitatea deplină numai cu condiția unei formații multiple și integrale, căci în afară de formația comună a tuturor creștinilor, multe dintre formele de apostolat cer și o formație specifică și particulară datorită diversității persoanelor și împrejurărilor. Beneficiind de informațiile primite de la pr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, s-au prezentat câteva informații concrete: menirea asistenților pastorali; activități desfășurate de aceștia în folosul comunității, pentru instruirea credincioșilor, în sprijinul activităților caritative și activități de coordonare. Formarea asistenților pastorali poate avea loc și în cadrul studiilor de teologie (licență și master) oferite de Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

La ora 11.26 a început expunerea părintelui Alexandru Percu, responsabil diecezan al Oficiului pentru Vocații, care a prezentat tema "Pastorația vocațională în Dieceza de Iași". Dintre activitățile vocaționale legate de evenimentele diecezane a amintit: Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, Ziua Vocațiilor, Ziua Tineretului la nivel diecezan, Sărbătoarea Copiilor la nivel diecezan, Ziua Familiilor, pelerinajele la Cacica, Onești și Nisiporești, Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților. În ultimele luni au avut loc numeroase activități vocaționale pentru tineri: zile de formare organizate de Postulandatul Franciscan din Prăjești, Frații Salezieni din Bacău, Frații Franciscani din Roman, Frații Carmeliți din Luncani, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și Seminarul Liceal din Bacău etc. La acestea se adaugă numeroase cursuri pentru animatori, cateheze vocaționale, exerciții spirituale și alte inițiative locale. Pentru copii s-au organizat celebrări de investire a ministranților, cateheze speciale vocaționale, zile vocaționale la seminariile din Bacău și Roman, întâlnirea ministranților din parohiile franciscane, campusuri estivale parohiale etc. Au fost identificate și alte activități vocaționale: zile de formare pentru animatorii vocaționali (preoți, persoane consacrate, laici); parcursuri formative și vocaționale pentru tineri precum "Drumul spre o inimă nouă" din zona Onești; diferite interviuri sau mărturii vocaționale din partea preoților, a persoanelor consacrate și a familiilor; vizite în parohii ale directorului Oficiului pentru Vocații pentru animare vocațională. În continuarea expunerii sale, părintele Alexandru a prezentat câteva modalități de desfășurare a activităților vocaționale, cerând ca și alte oficii diecezane să insereze și aspecte de promovare a pastorației vocaționale în rândul copiilor, tinerilor și familiilor.

Implicarea tuturor membrilor Consiliului Pastoral Diecezan s-a făcut simțită în cele 35 de minute alocate discuțiilor în grupuri mici. Împărțiți în șase grupuri, aceștia au analizat chestiunile propuse de părintele Daniel Iacobuț și au propus alte sugestii și teme.

La ora 12.38, Preasfințitul Iosif Păuleț a condus antifonul marian "Îngerul Domnului", după care secretarul CPD a moderat prezentarea concluziilor desprinse în discuțiile pe grupuri, care au fost moderate de preoții Felix Roca, Alexandru Percu, Romică Pal, Francisc Fărcășel, Florin Sescu și Daniel Iacobuț. Unii dintre aceștia, cărora li s-au alăturat Corneliu Bulai, Alexandra Măriuț și Ana Doboș, au prezentat răspunsurile primite de la membrii grupurilor din care au făcut parte.

La întrebarea "Ce activități credeți că v-ar putea ajuta să descoperiți persoana și acțiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața personală?" au fost propuse următoarele răspunsuri: mărturia familiilor despre prezența Duhului Sfânt în viața lor; implicarea asistenților pastorali în activitățile liturgice și catehetice; Consiliul Pastoral Parohial să promoveze acțiuni concrete în care să evidențieze rolul Duhului Sfânt în viața parohială; recitarea mai multor rugăciuni în cinstea Duhului Sfânt la adorații, cateheze și la alte întâlniri; promovarea cântărilor către Duhul Sfânt; citirea și meditarea unor texte din Sfânta Scripturii după invocarea asistenței Duhului Sfânt; explicarea epiclezei de la Sfânta Liturghie etc.

La întrebarea "Ce activități credeți că v-ar putea ajuta să promovați însușirea discernământului spiritual la nivel individual și comunitar?" s-au conturat câteva răspunsuri: preoții să aloce timp suficient, la birou și confesional, pentru aceia care doresc să facă un discernământ spiritual; preoții să-și însușească și rolul de director spiritual pentru aceia care doresc o formare spirituală mai profundă; să fie evidentă colaborarea dintre preoți, persoane consacrate și laicii din parohie; să se insiste asupra momentelor de tăcere de după predică; să se facă evaluări ale activităților desfășurate în grupurile parohiale; să se explice în diferite grupuri ce înseamnă "discernământul spiritual" și "îndrumător spiritual"; laicii să fie încurajați de a apela la preoți în problemele grave și în cele cotidiene; preoții să caute soluții pentru a-i îndruma pe laici spre persoane competente; să existe grupuri de discuții asupra problemelor constatate; îndepărtarea barierelor care se pun între preoți și laici sau chiar între grupările de laici etc.

La întrebarea "Ce activități credeți că v-ar putea ajuta să oferiți posibilitatea unor experiențe concrete de unitate și fraternitate?" s-au găsit următoarele răspunsuri: promovarea mai largă a lectio divina; oferirea unor oportunități pentru întâlnirea laicilor în care să se promoveze fraternitatea; predicile din Advent și Postul Mare adună comunitățile; promovarea laicilor carismatici și oferirea posibilității de a se implica în unele activități parohiale; promovarea întâlnirilor la care participă mai mulți credincioși dintr-o parohie (Ziua Recoltei, ziua satului, alte momente de sărbătoare); găsirea unor momente de comuniune după Liturghii; organizarea unor sărbători la biserică, urmate de agapă fraternă; participarea în număr mare la Ziua Tineretului, Sărbătoarea Copiilor, Ziua Familiei etc.; organizarea unor pelerinaje, excursii și ieșiri la iarbă verde; îndepărtarea grupurilor mici care se constituie deseori în jurul preoților; însușirea unor metode și tehnici noi în cateheză în îndepărtarea "autoconservării" etc.

La întrebarea "Ce inițiative credeți că ar ajuta oamenii să redescopere Biserica drept familie a lui Dumnezeu?" s-au găsit următoarele răspunsuri: găsirea unor evenimente familiale în care preotul să se apropie de familiile aflate în criză de identitate sau de credință; promovarea diaconatului în rândul bărbaților căsătoriți; să se promoveze întâlniri ale preoților cu laicii în afara celebrărilor liturgice (cafeaua parohială, Ziua Recunoștinței, șezători etc.); "încreștinarea" obiceiurilor cotidiene (fotbal, spectacole, întâlniri culinare etc.); implicarea în voluntariat; asemănarea comunității ca un zid făcut din cărămizi; formarea formatorilor pentru a promova comuniunea dintre membri comunității parohiale; promovarea activităților caritative la care pot participa toți membrii unei comunități, așa cum este "Un milion de stele"; animatorii și asistenții pastorali trebuie să fie "modele" de trăire a vieții creștine; evaluarea crizelor prin care trec familiile în ziua de astăzi și constituirea unor grupuri care să ofere soluții concrete; să se organizeze sărbători și întâlniri în cartierele sau sectoarele unei parohii etc.

Timp de 12 minute, în completarea acestor propuneri, unii membri ai CPD au intervenit cu alte sugestii adresate episcopilor și colegilor din Consiliu. Dragoș Florean, Irina Ferenț și preoții Iosif Gârleanu, Florin Sescu și Daniel Iacobuț au identificat noi modalități de salut, comunicare și susținere reciprocă.

Ultimele minute ale întâlnirii au revenit episcopilor Petru Sescu și Iosif Păuleț, care au evidențiat câteva concluzii, au apreciat aportul laicilor în viața Bisericii locale și au comunicat dorința ca întrunirile viitoare ale Consiliului Pastoral Diecezan să aibă loc în sâmbăta a doua după solemnitatea Paștelui și în prima sâmbătă după ziua de 8 noiembrie.

După 182 de minute de ascultare, analiză și expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a cincea întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de Preasfințitul Iosif Păuleț, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit gazdelor, secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la rugăciune și la agapa frățească.

Pr. Alois Moraru,
secretar general al CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 noiembrie: Roman: Întrunirea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 1066.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat