Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii germani: Cu Roma dialog posibil, schisma n-a fost niciodată o opțiune

de Salvatore Cernuzio

Spune că se întoarce la Limburg "reconfortat, dar și preocupat" Monseniorul Georg Bätzing, președinte al Conferinței Episcopale Germane, la încheierea vizitei ad limina la Roma a 62 de episcopi din Germania care timp de circa o săptămână au dialogat cu papa și cu conducătorii de dicastere din Curia Romană, dintre care pe unii i-au întâlnit din nou ieri seara la Augustinianum cu secretarul de stat Pietro Parolin pentru o inedită reuniune interdicasterială privată definită nu întâmplător "un caz de urgență a sinodalității".

Nicio schismă, niciun "stop" la parcursul sinodal

"Reconfortat", se declară Bätzing - care a întâlnit timp de o oră și jumătate presa internațională în această dimineață, tot la Augustinianum -, pentru că în aceste colocvii s-a reușit să se clarifice faptul că nu există nicio intenție din partea episcopilor germani de a pune pe picioare o "schismă": "Suntem catolici și aceea vrem să rămânem". Și pentru că s-a demonstrat că "dialogul este posibil" punând pe masă "totul, totul": critici, iritări, instanțe, propuneri, rezerve "ale Romei" și mai ales perplexitățile cu privire la Synodaler Weg, parcursul sinodal demarat în 2018 în Germania care cuprinde laici și consacrați care discută despre tematici precum preoția feminină, celibatul, morala sexuală. "Preocupat" este Bätzing pentru că tocmai cu privire la aceste tematici rămân "divergențe" între Biserica din Germania și ceea ce în mai multe ocazii a definit "Biserica de Roma". Așa încât la reuniunea de ieri - așa cum s-a citit în comunicatul comun difuzat seara târziu - un cardinal a prezentat o propunere de "moratorie" pentru drumul sinodal german. "Însemna un stop pentru parcursul nostru. Nu este o opțiune, nu este o soluție, atâția episcopi au spus-o în mod clar, așadar a fost luată de la masă", a spus Bätzing, având-o alături pe Beate Gilles, prima femeie aleasă secretară generală a Conferinței Episcopale.

"Și eu - a adăugat el - am avut rolul de bad gay în colocviu... Preocuparea extrem de puternică este că drumul sinodal în Germania poate să fie un incendiu care se extinde peste tot. Se voia limitarea acestui lucru într-un mod. Dar deja am spus că acest lucru nu este posibil în aceste timpuri, nu este posibil al bloca lucruri. Nu face parte din cultura sinodalității a intimida, a înfricoșa. Chiar dacă ar fi fost o metodă, n-a fost metoda corectă".

Preocupările Sfântului Scaun

Încă de la începutul lui Synodaler Weg, din partea Sfântului Scaun au fost manifestate preocupări pentru metodologie și pentru unele poziții asumate în timpul parcursului. Papa însuși a trimis o Scrisoare către poporul lui Dumnezeu care este pe cale în Germania, în iunie 2018, pentru a exprima recomandări clare; apoi cardinalul Marc Ouellet, prefect al Dicasterului pentru Episcopi, și Monseniorul Filippo Iannone, președinte al Dicasterului pentru Textele Legislative, l-au întâlnit pe cardinalul Reinhard Marx (președinte emerit) și alți exponenți ai DBk; în sfârșit, în iulie, Sfântul Scaun a intervenit din nou cu o "declarație" recomandând să nu se demareze "noi structuri oficiale sau doctrine" în Bisericile particulare germane, "înainte de o înțelegere concordată la nivel de Biserică universală". Nu în cele din urmă, papa într-un recent interviu cu presa în zborul de întoarcere din Bahrain a avertizat Biserica germană cu privire la riscul unei "protestantizări".

În colocviu cu papa și cu conducătorii de dicastere

Toate acestea au revenit în colocviile din această săptămână: fie în audiența de peste două ore a episcopilor cu papa în Palatul Apostolic ("un dialog stimulant și de încredere"), fie în întâlnirile cu conducătorii de dicastere și în reuniunea de ieri seară, la care papa nu a participat. "Când am aflat că nu va veni, ne-a picat rău" - a spus Bätzing - dar papa "ne-a lăsat între noi să dezbatem între frați. A mers bine așa".

Totul pe masă

"Nimeni nu va putea spune că nu a avut posibilitatea de a se exprima", a adăugat el după aceea. "Mai ales - a specificat el - s-a vorbit despre modul în care evanghelizarea merge înainte într-o epocă secularizată. Nu se poate merge înainte ca înainte, este vorba de a transmite mesajul Evangheliei aici și acum, de a nu privi numai la trecut. Papa a spus-o mereu: trebuie riscată o Biserică «accidentată». Colocviul cu Sfântul Părinte a fost cu adevărat foarte încurajator cu privire la asta. Am exprimat diferite poziții, chiar teologice... Papa a evidențiat că vrea o Biserică ce are tensiuni, ne-a spus că pentru a găsi o soluție este nevoie de curaj și răbdare".

"Nerăbdarea" femeilor

Totuși, tocmai răbdarea le lipsește credincioșilor germani care fac "presiune" asupra anumitor probleme, a afirmat președintele episcopilor care a citat comunicatul comun de ieri, unde însă se vorbește despre "sfântul și răbdătorul popor al lui Dumnezeu". "Limbajul - a afirmat el - este roman. Am cooperat, dar nu este limbajul care se vorbește în Germania. Trebuie să conviețuim cu asta... Poporul lui Dumnezeu nu este răbdător, face presiune". Mai ales femeile arată "nerăbdare" mai mare, a spus episcopul, pentru că sunt doritoare să înțeleagă ce rol, slujire și misiune pot ocupa în cadrul Bisericii. "Rolul femeilor este cel mai urgent lucru, care ne desparte mai mult". Pe de o parte, pentru Roma sunt "perspective clare", de exemplu aceea a hirotonirii feminine este "o chestiune închisă". Pe de altă parte, catolicele germane "suportă, dar după aceea spun: Biserica ce refuză toate acestea nu poate să fie Biserica mea".

A da răspunsuri

Cel al femeilor este un caz simbol al stării de "tensiune" pe care, conform lui Bätzing, o trăiește Biserica în Germania: nicio intenție schismatică, nicio voință de a întrerupe dialogul, ci exigența de a da răspunsuri. "Biserica noastră nu face un parcurs special și nu va lua nicio decizie care nu va putea fi luată de Biserica universală, dar trebuie să găsească răspunsuri la întrebările pe care le pun credincioșii", a afirmat el.

Încrederea cu poporul

Riscul este ca să se acutizeze și mai mult distanța dintre Biserică și credincioși, a spus Bätzing, a cărei "încredere" a fost compromisă de scandalurile de abuzuri sexuale. După publicarea unui Report în 2018, acelea au fost "factorul izbucnitor" pentru ideea unui parcurs sinodal. "S-a pierdut încrederea în cler, în episcopi, în conducerea Bisericii. Poporul lui Dumnezeu trebuie să ne redea autoritatea ierarhică", a subliniat Bätzing. Parcursul sinodal vrea să fie așadar o cale pentru a recupera și a solidifica acest raport. "Biserica este zdruncinată, sunt necesare noi drumuri pentru a înfrunta criza. A repeta trecutul nu este o cale de ieșire din criză".

Binecuvântarea cuplurilor gay

Pe aceasta urmă, episcopul - interpelat de jurnaliști - a răspuns la o întrebare dacă, după întâlnirile din aceste zile, când se va întoarce în Germania va împiedica binecuvântarea dată cuplurilor de același sex sau va lăsa libertate parohilor și episcopilor care doresc să facă asta în continuare. "Lucrăm asupra acestei tematici. Ca episcop, aceste binecuvântări între persoane care cred în binecuvântarea lui Dumnezeu asupra unui raport de încredere pentru viitor nu le voi elimina". Bätzing a amintit că despre această temă s-au exprimat deja ultimii papi: "Au fost foarte clari în acest sens, au făcut tentativa de a spune că problema este închisă, dar noi spunem că problema există".

"Protestantizarea"

Cât privește "protestantizarea" Bisericii catolice germane, conducătorul DBk a spus că este vorba de o definiție atribuită de cel care nu cunoaște bine statusul lucrurilor: "Specificul catolic este că suntem o Biserică sacramentală și ierarhică și asta vrem să rămânem. Am spus-o și în conferința de ieri: există deja o bună Biserică protestantă". "Pentru niciunul dintre episcopi și dintre laici n-a fost niciodată o opțiune aceea a schismei", a clarificat episcopul. "Noi suntem catolici și rămânem catolici. Dar vrem să fim în mod diferit, ne simțim responsabili. Anumite lucruri trebuie spuse în exterior pentru a pune frică".

Cazul Woelki

O referință în conferință și la faptul că, în colocviile care au fost în timpul vizitei ad limina, s-a vorbit despre cardinalul Rainer Maria Woelki, în centrul unor polemici aprinse din partea credincioșilor din Arhidieceza de Köln pentru că a acoperit - conform acuzelor lor - cazuri de abuzuri în trecut. Cardinalul a prezentat demisia la papa care a respins-o. Tema a fost tratată atât cu pontiful, cât și cu conducătorii de dicastere: "S-a spus în mod foarte clar că situația din Köln devine tot mai insuportabilă atât pentru arhiepiscop, cât și pentru credincioși", a explicat Bätzing. "Toți suferă mult, presiunea crește tot mai mult. Papa a exprimat din nou opinia sa, cântărește, n-a fost luată nicio decizie în colocviu și nu ne așteptam la asta. La nivel personal credeam că era misiunea mea să vorbesc despre asta, dar și alții au vorbit despre asta, în mod clar, spunând că așa nu se poate merge înainte, este nevoie de o soluție".

(După Vatican News, 19 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 461.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat