Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Uganda beatificarea combonianului Giuseppe Ambrosoli

Aventura minunată a unui medic misionar

"Nu existat niciodată o zi în care să mă fi căit de alegerea făcută. Dimpotrivă această alegere a mea este o aventură minunată": așa exprima părintele Giuseppe Ambrosoli, medic și misionar combonian, propriul entuziasm pentru activitatea desfășurată în Uganda. Și chiar în țara africană, în parohia din Kalongo, duminică dimineață, 20 noiembrie 2022, este beatificat de arhiepiscopul Luigi Bianco, nunțiu apostolic, reprezentându-l pe Papa Francisc. De fapt, în acea localitate el a început propria experiență de misiune la 19 februarie 1956 și a încheiat-o la 27 martie 1987, refugiat la Lira, la 124 de kilometri la sud de Kalongo, după 31 de ani de prezență caritativă.

Giuseppe Umberto Gaspare Maria Ambrosoli s-a născut la Ronago, în provincia Como, la 25 iulie 1923 din Giovanni și Palmira Valli. Tatăl era proprietarul unei cunoscute industrii producătoare de miere. După clasele elementare la Ronago, el a frecventat Colegiul Calasanzio al scolopilor din Genova pentru a termina apoi studiile liceale la Institutul "Alessandro Volta" din Como. După ce a obținut bacalaureatul în 1942, în același an s-a înscris la medicină și chirurgie la Universitatea din Milano. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a fost chemat la arme în decembrie 1943, în timp ce frecventa al doilea an, iar la 27 martie 1944 a fost înrolat în armată la Como; a petrecut luna următoare la spitalul militar din Baggio, în provincia Milano, în secția sănătate. Între martie-aprilie 1945 a fost la cea din Berceto, Parma. La sfârșitul conflictului, a reluat studiile universitare de medicină pe care le-a completat cu absolvirea în 1949. Între timp, ajunsese la maturare și vocația, astfel în același an s-a prezentat la superiorul combonienilor din Rebbio, Como, hotărât să pună calificarea sa de medic în slujba misiunilor. Primind asentimentul, a cerut o perioadă de reflecție înainte de a decide definitiv să intre în congregație.

După ce a obținut specializarea în medicină tropicală la "London school of Hygiene & Tropical medicine", fără șovăieli și fără regrete, lăsând o condiție familială înstărită și o carieră medicală care se prospecta strălucitoare, la 18 octombrie 1951 a intrat în noviciatul combonian din Gozzano, Novara.

Cerut cu insistență pentru a conduce un punct sanitar din Uganda proaspăt înființat, la începutul celui de-al patrulea an a fost detașat cu procedură de urgență la misiunea aceea. La 17 decembrie 1955 a fost hirotonit preot de fostul arhiepiscop de Milano, Giovanni Battista Montini.

În februarie 1956 a plecat în Africa, destinația Gulu. De aici s-a transferat la Kalongo, în East-Acholi, în timp ce urma și termina studiile din ultimul an de teologie la seminarul inter-vicarial din Lachor. La spitalul din Kalongo, Ambrosoli a petrecut toată viața sa misionară.

Sub conducerea sa, spitalul - care în momentul venirii lui Ambrosoli avea un mic centru de maternitate și un dispensar - a cunoscut dezvoltare și faimă însemnate, și în afara granițelor ugandeze. În 1959 a colaborat la fondarea, tot la Kalongo, a școlii pentru obstetrice și asistente medicale. Apoi în 1972 s-a ocupat și de spitalele pentru leproși din Alito și Morul?m, unde erau înregistrați deja 8.000 de bolnavi.

În sfârșit, a reușit să facă în așa fel încât structura sanitară, unde era medic primar, să fie recunoscută în 1973 de MAE (ministerul afacerilor externe italian), ca parte a proiectului CUAMM (astăzi asociația Medici cu Africa) din Padova.

Singurele intervale în care a lipsit din Kalongo au fost scurtele perioade reprezentate de concedii, adesea transformate în autentice tour de force pentru a se actualiza, a mări multiplele sale abilități în domeniul chirurgical și a procura fonduri pentru structura spitalicească.

La sfârșitul anului 1982 a trebuit să se întoarcă în Italia pentru a fi îngrijit de o gravă insuficiență renală. La 10 iulie 1983 s-a întors la Kalongo unde a rămas până la 13 februarie 1987. A strălucit prin capacitate de organizare și operativă, ca medic primar al spitalului, director sanitar, proiectant, administrator, căutător de finanțare, asistent religios, dar mai ales prin calitatea spirituală și umană cu care a știut să marcheze toată activitatea sa.

Nu se poate uita că părintele Ambrosoli a unit mereu profesia sa medicală cu slujirea sacerdotală, dedicându-se și la "safari" de slujire în sate, când îi era posibil.

În 1963 a primit premiul "Misiunea medicului", instituit de fundația Carlo Erba, iar în 1985 premiul Pozzi Samuel "O viață pentru medicină" de la ordinul medicilor din Milano.

Ca urmare a repetatelor ciocniri dintre forțele guvernamentale și facțiunile rebele, la 13 februarie 1987 părintele Ambrosoli a fost constrâns să evacueze spitalul din Kalongo, însă nu fără a fi reușit să pună în siguranță tot personalul din școală.

(După L'Osservatore Romano, 19 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 305.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat