Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Sanctității Sale Mar Awa al III-lea, catholicos-patriarh al Bisericii Asiriene din Orient (19 noiembrie 2022)

Sanctitate,

Vă mulțumesc pentru cuvintele respectuoase și pentru vizita fraternă, prima pe care o faceți în Vatican în funcția de catholicos-patriarh al venerabilei și iubitei Biserici Asiriene din Orient. Totuși, Roma nu este străină pentru Sanctitatea Voastră: în acest loc ați trăit și ați studiat și aș vrea să vă spun, parafrazându-l pe apostolul Paul, că aici nu sunteți un străin, nici un oaspete, ci un concetățean (cf. Ef 2,19), ba chiar, un frate iubit, pe fundamentul comun al apostolilor și al profeților și mai ales al pietrei unghiulare care este Cristos Isus, Domnul nostru și Dumnezeul nostru (cf. v. 20).

Lui îi aduc mulțumire pentru legăturile țesute în ultimele decenii între Bisericile noastre. Pornind de la numeroasele vizite la Roma ale Sanctității Sale Mar Dinkha al IV-lea, de binecuvântată amintire: de la prima în 1984 la cea cu zece ani mai târziu, când a semnat cu Papa Ioan Paul al II-lea istorica Declarație comună cristologică, ce a pus capăt la 1500 de ani de controverse doctrinale referitoare la Conciliul din Efes. Apoi păstrez în inimă o amintire recunoscătoare a întâlnirilor avute cu veneratul predecesor al dumneavoastră, Sanctitatea Sa Mar Gewargis al III-lea. Cu ocazia ultimei sale vizite la Roma în 2018 au semnat împreună o Declarație despre situația creștinilor din Orientul Mijlociu. Amintesc și îmbrățișarea noastră călduroasă la Erbil, în timpul călătoriei mele în Irak, la sfârșitul celebrării euharistice: în acea zi atâția credincioși, care au experiment suferințe imense numai datorită faptului de a fi creștini, ne înconjurau cu căldura lor și bucuria lor; poporul sfânt al lui Dumnezeu părea să ne încurajeze pe calea unei unități mai mari!

Comemorând drumul nostru, aș vrea să salut membrii Comisiei mixte pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Asiriană din Orient și să amintesc cu recunoștință munca desfășurată până acum: încă de la crearea sa în 1994, Comisia voastră a produs rezultate prețioase. Mă gândesc la studiul despre Anafora Apostolilor Addai și Mari, care a permis în 2001 admiterea reciprocă la Euharistie, în circumstanțe specifice, a credincioșilor din Biserica asiriană din Orient și din Biserica caldeeană; precum și la publicarea în 2017 a unei Declarații comune despre viața sacramentală. Întâlnirile și dialogul, cu ajutorul lui Dumnezeu, au produs roade bune, au favorizat colaborarea pastorală pentru binele credincioșilor noștri, un ecumenism pastoral care este calea naturală a unității depline.

Și venind la prezent, mi se pare foarte frumoasă tema noului document pe care îl duceți la capăt: imaginile Bisericii în tradiția patristică siriacă și latină. Ați luat din ecleziologia Părinților, formulată într-un limbaj tipologic și simbolic inspirat din Scripturi. Mai mult decât prezentări conceptuale și sistematice, Părinții au vorbit despre Biserică evocând numeroase imagini, precum luna, tunica necusută, ospățul, camera nupțială, nava, grădina, vița de vie... Acest limbaj simplu, universal și accesibil tuturor, este mai asemănător cu cel al lui Isus, așadar este mai viu și actual: vorbește contemporanilor noștri mai mult decât atâtea concepte. Este important ca pe drumul ecumenic să ne apropiem tot mai mult, nu numai întorcându-ne la rădăcinile comune, ci și vestind împreună lumii de astăzi, cu mărturia de viață și cu cuvinte de viață, misterul de iubire al lui Cristos și al miresei sale, Biserica.

Sanctitate, Biserica voastră are în comun cu Biserica Catolică caldeeană o istorie luminoasă de credință și de misiune, viața exemplară a unor mari sfinți, un bogat patrimoniu teologic și liturgic și, mai ales în ultimii ani, suferințe imense și mărturia a numeroși martiri. Din păcate, Orientul Mijlociu este încă rănit de atâta violență, instabilitate și nesiguranță, și atâția frați și surori ai noștri în credință au trebuit să părăsească țările lor. Mulți luptă pentru a rămâne acolo și eu reînnoiesc cu Sanctitatea Voastră apelul pentru ca să se bucure de drepturile lor, îndeosebi de libertatea religioasă și de cetățenie deplină. În acest context clerul și credincioșii din Bisericile noastre încearcă să ofere o mărturie comună a evangheliei lui Cristos în condiții dificile și trăiesc deja în multe locuri o comuniune aproape completă. Acest lucru este adevărat și această situație este un semn al timpurilor, o chemare puternică pentru noi ca să ne rugăm și să lucrăm intens pentru a pregăti ziua atât de așteptată în care vom putea celebra împreună Euharistia, sfântul Qurbana, pe același altar, ca împlinire a unității a Bisericilor noastre, unitate care nu este nici absorbire nici fuziune, ci comuniune fraternă în adevăr și în iubire.

Frate drag, Sanctitate, știu că peste câteva zile veți ține o conferință despre sinodalitate în tradiția siriacă, în cadrul simpozionului "În ascultarea Orientului", organizat de Angelicum, despre experiența sinodală a diferitelor Biserici ortodoxe și ortodoxe orientale. Drumul sinodalității, pe care Biserica catolică îl parcurge, este și trebuie să fie ecumenic, așa cum drumul ecumenic este sinodal. Îmi doresc că vom putea continua tot mai fratern și concret "syn-odos" al nostru, "drumul comun" al nostru, întâlnindu-ne, luând la inimă, împărtășind speranțele și trudele și mai ales, ca în această dimineață, rugăciunea și lauda Domnului. Mulțumesc în acest sens Sanctității Voastre pentru că ați dat glas dorinței de a găsi o dată comună pentru ca toți creștinii să celebreze împreună Paștele. Și cu privire la asta eu aș vrea să spun - să reafirm - ceea ce Sfântul Paul al VI-lea a spus în timpul său: noi suntem gata să acceptăm orice propunere care este făcută împreună. Anul 2025 este un an important: se va celebra aniversarea primului Conciliu Ecumenic (Niceea), dar este important și pentru că vom celebra Paștele la aceeași dată. Așadar, să avem curajul de a pune capăt acestei diviziuni, care uneori ne face să râdem: "Cristos al tău când învie?". Semnalul de dat este: un singur Cristos pentru noi toți. Să fim curajoși și să căutăm împreună: eu sunt dispus, dar nu eu, Biserica catolică este dispusă să urmeze ceea ce a spus Sfântul Paul al VI-lea. Puneți-vă de acord și noi vom merge acolo unde spuneți. Îndrăznesc să exprim și un vis: ca separarea cu iubita Biserică asiriană din Orient, prima durabilă în istoria Bisericii, să poată fi, dacă va vrea Dumnezeu, și prima care să fie rezolvată.

Încredințăm acest drum al nostru mijlocirii martirilor și sfinților care, deja uniți în cer, încurajează parcursul nostru pe pământ. În acest sens am dorit să vă ofer, frate drag, o relicvă a sfântului apostol Toma, pentru darul căruia îi mulțumesc arhiepiscopului Emidio Cipollone și arhidiecezei de Lanciano-Ortona. Știu că ea va fi pusă în noua catedrală patriarhală a Bisericii asiriene din Orient, la Erbil. Sfântul Toma, care a atins cu mâna rănile Domnului, să grăbească vindecarea completă a rănilor noastre trecute, pentru ca în curând să-l putem recunoaște în jurul unui singur altar euharistic pe Răstignitul Înviat și să-i spunem împreună: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (In 20,28).

Aș vrea să mai spun un cuvânt. Aș fi voit să împărtășesc cu voi prânzul, pentru a încheia bine, comment il faut, dar trebuie să plec la 10.30. Vă rog, scuzați-mă! N-aș vrea să se spună că acest papă este un pic avar și nu ne invită la prânz! Mi-ar plăcea mult să împărtășesc masa, dar nu va lipsi o altă oportunitate. Mulțumesc, Sanctitate, și vă mulțumesc vouă tuturor!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 381.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat