Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În solemnitatea lui Cristos Rege se celebrează ZMT în Bisericile locale

Tinerii protagoniști ai misiunii

de João Chagas
responsabil al Oficiului tineri din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

Era 19 noiembrie 2020, solemnitatea lui Cristos Rege, când Sfântul Părinte a anunțat că din 2021 celebrarea diecezană a Zilei Mondiale a Tineretului nu se va mai desfășura în Duminica Floriilor, ci în ultima duminică din anul liturgic. "Dragi tineri, strigați cu viața voastră că Cristos trăiește, Cristos domnește, Cristos este Domnul! Dacă voi veți tăcea, vă asigur că vor striga pietrele", le-a spus la sfârșitul acelei celebrări euharistice.

În 2021, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață - promotor al ZMT - a publicat Orientări pastorale pentru celebrarea ZMT în Bisericile particulare (cf. www.laityfamilylife.va) cu scopul de "a încuraja Bisericile particulare să valorizeze tot mai mult celebrarea diecezană a ZMT și s-o considere o ocazie propice pentru a programa și a realiza cu creativitate inițiative din care să reiasă că Biserica, în ansamblul său, consideră propria misiune cu tinerii «o prioritate pastorală epocală asupra căreia să investească timp, energii și resurse» (Document final al Sinodului din 2018, 119). Trebuie făcut în așa fel încât tinerele generații să simtă că sunt în centrul atenției și al grijii pastorale a Bisericii. De fapt, tinerii vor să fie implicați și apreciați, pentru a se simți co-protagoniști ai vieții și misiunii Bisericii (ibidem)".

La 21 noiembrie 2021, într-o bazilică "Sfântul Petru" arhiplină cu tineri, Sfântul Părinte a celebrat pentru prima dată ZMT diecezană la noua sa dată. Pentru ediția din acest an, Dieceza de Roma are în program o veghe de rugăciune la sanctuarul marian "Divino Amore", tocmai pentru a se conecta cu tema ZMT 2022-2023: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). De fapt, se citește în mesajul papei adresat tinerilor pentru această circumstanță. "Maria, după Buna Vestire, ar fi putut să se concentreze asupra ei însăși, asupra preocupărilor și temerilor datorate noii sale condiții. În schimb, nu [...]. Se ridică și se pune în mișcare, pentru că este sigură că planurile lui Dumnezeu sunt cel mai bun proiect posibil pentru viața sa. Maria devine templu al lui Dumnezeu, imagine a Bisericii pe cale, Biserica aceea care iese și se pune în slujire, Biserica purtătoare a Veștii Bune!".

În proiectul pastoral sugerat de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață este puternică încurajarea adresată tinerilor de a se angaja în slujba celor mai săraci. De fapt, Biserica celebrează Ziua Mondială a Săracilor chiar în duminica precedentă sărbătorii lui Cristos Rege. În Orientări pastorale citate mai sus se citește că ZMT locală este o ocazie excelentă "pentru a promova inițiative în care tinerii dăruiesc propriul timp, propriile forțe în favoarea celor mai săraci, a celor marginalizați, a celor care sunt rebutați de societate. În acest mod se oferă tinerilor posibilitatea de a deveni protagoniști ai revoluției carității și a slujirii, capabili să opună rezistență patologiilor individualismului consumist și superficial".

Tocmai în acest sens, tinerii de la Centrul Internațional de Tineret "San Lorenzo" - legat cu Dicasterul nostru - i-au invitat pe cei mai săraci și marginalizați la un moment de întâlnire cordială și de rugăciune sâmbătă, 12 noiembrie. Și Caritas Internationalis a propus o inițiativă importantă care leagă Ziua Săracilor cu aceea a Tineretului: un program de o săptămână ritmat de rugăciuni, reflecții și acțiuni, avându-i pe tineri ca protagoniști. Printre multele propuneri, cităm rugăciunea online a Rozariului, cu invitația la angajarea concretă.

Apelul Sfântului Părinte de a celebra ZMT a răsunat și în celelalte Biserici particulare. În Polonia, unde s-a desfășurat de curând Forumul național pentru pastorația tineretului, multe dieceze organizează la Cristos Rege întâlniri locale cu tinerii, în comuniune cu Biserica universală.

Și Lisabona, sediu al ZMT internaționale din august 2023, pentru sfârșitul de săptămână 19 și 20 noiembrie propune o serie de activități pentru tineri, o ocazie pentru a-i face să trăiască o puternică experiență de rugăciune, comuniune și misiune.

Ca dovadă a legăturii indisolubile dintre ZMT locală și ediția sa internațională, la "Cristos Rege" Federația Conferințelor Episcopale din Asia (FABC) invită pe toți tinerii din continent să participe la Asian Youth Gathering. Adunarea, intenționată de organizatori ca etapă de apropiere de ZMT din Lisabona 2023, se va desfășura în modalitate virtuală. Și pentru această ocazie, va fi celebrată o liturghie în catedrala "Isus Bunul Păstor" din Singapore și transmisă în direct pentru toți participanții.

Biserica din Brazilia, la rândul său, a jucat cu anticipare, celebrând deja la 6 noiembrie, cum este tradiția, Dia Nacional da Juventude (DNI). Evenimentul s-a desfășurat între propuneri pastorale, misiuni și celebrări liturgice, și a chemat mii de tineri în toată marea țară sud-americană.

În schimb, pe malul opus al Atlanticului, Biserica din Africa de Sud se pregătește să celebreze Interdiocesan Youth an Young Adults Conference - prima de la izbucnirea pandemiei - pentru a reflecta împreună asupra participării noilor generații la viața și misiunea Bisericii. Întâlnirea se va ține în prima jumătate din luna decembrie în Arhidieceza de Bloemfontein.

Deci, așa cum rezultă din aceste puține dintre numeroasele mărturii adunate, datele evenimentelor naționale pot să nu coincidă cu solemnitatea "Cristos Rege"; modalitățile inițiativelor pot să varieze, dar toate vor să fie expresie a carității pastorale a Bisericii față de noile generații. De aici, invitația noastră reînnoită adresată fiecărei dieceze și eparhii să manifeste tot această iubire față de tineri cu ocazia lui "Cristos Rege", fie chiar și numai prin rugăciuni și campanii de comunicare. Și pentru a crea o rețea de mărturii și a promova comuniunea spirituală între tineri, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, Caritas Internationalis și Comitetul local de organizare a ZMT din Lisabona 2023 lansează hashtag-ul #AriseandGo și un material video promoțional (disponibil pe www.laityfamilylife.va) care reiau tema mesajului papei Francisc pentru ZMT 2022-2023.

(După L'Osservatore Romano, 18 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 357.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat