Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire la Istanbul între patriarhul Bartolomeu și un grup de jurnaliști

Rugăciune și mărturie

de Roberto Cetera și Simone Caleffi

Joi, 10 noiembrie 2022, în scenariul splendid de la Fanar, cartierul grec din Istanbul, de-a lungul țărmurilor Bosforului, patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a întâlnit o delegație de jurnaliști de la "L'Osservatore Romano" și de la câteva ziare italiene. Întâlnirea a avut loc în cadrul unei inițiative demarate de Opera Romana Pellegrinaggi și de Ministerul Turismului din Turcia pentru a promova reluarea turismului religios după pandemie în locurile în care a avut loc nașterea și prima răspândire a creștinismului. În zilele precedente, delegația a întâlnit la Antiohia Siriei, acolo "unde discipolii au fost numiți pentru prima dată creștini", un prim grup de pelerini din Arhidieceza de Bologna, conduși de cardinalul Matteo Maria Zuppi și de vicarul apostolic de Anatolia, Monseniorul Paolo Bizzeti.

Patriarhul Bartolomeu a început spunând: "Preaiubiți prieteni de la L'Osservatore Romano, «ziarul sacru», și voi oaspeți de la diferitele ziare italiene, cu adevărată plăcere vă primim pe voi toți, reprezentanți ai diferitelor ziare, aici la Fanar, patriarhia ecumenică, în cetatea lui Constantin, în centrul ortodoxiei unde continuăm, deși printre multele dificultăți, să oferim slujirea noastră umilă pentru unitatea sfintelor Biserici ortodoxe autocefale, dar și pentru unitatea lumii creștine și, mai amplu, pentru unitatea neamului omenesc, în acest timp care nu ne face să întrevedem o dezvoltare pozitivă pentru omenire cât mai degrabă externalizarea de atitudini care au nevoie de o terapie corectă, în dreptate și în disponibilitatea și deschiderea reciprocă. Trăim o continuă comuniune de intenții dar - a subliniat el - și de inițiative cu fratele nostru preaiubit din Roma Antică, Papa Francisc, și cu celelalte Biserici și comunități creștine, dar și cu celelalte mari credințe din lume și, pentru noi care trăim în această țară, mai ales cu lumea musulmană". Apoi a continuat: "Ne susține rugăciunea și certitudinea că mărturia noastră comună poate să fie exemplu nu numai pentru credincioșii noștri sau pentru popoarele noastre, ci pentru orice ființă umană care are la inimă destinul lumii". Și adresându-se direct jurnaliștilor prezenți: "Și voi aveți un rol deosebit, în a produce, în conștiința oamenilor, sentimente pozitive și nu conflictuale. Lucrarea voastră nu se limitează la o informare corectă, punctuală și liberă a evenimentelor mondiale sau locale, sau în a furniza informații, analize și interpretări îngrijite despre fapte, cât mai ales - în era în care atrag publicul social network și în care informația de prea multe ori nu are fundamente valabile - a reafirma valoarea intermedierii jurnalistice drept pilastru al societăților democratice. Pentru a redobândi acest rol este necesar să se bazeze pe o lectură a faptelor, liberă de conjuncțiuni politici, partinice sau de pura disensiune".

Apoi Bartolomeu a tratat despre deontologia informației: "Există o etică în relatarea realității faptelor precum și în limbaj; îngrijirea cuvintelor are importanța sa. Cunoaștem multe din ziarele voastre precum și capacitatea voastră de a acționa conform acestor principii și, prin urmare, dorim să vă mulțumim pentru slujirea pe care o oferiți țării voastre, Italia. Credem că, în timpul slujirii noastre patriarhale de peste treizeci de ani, Italia a fost țara pe care am vizitat-o cel mai mult, din nord în sud, de la est la vest. Amintim anii rămânerii noastre pentru motive de studiu, dar și multele vizite, întâlnirile cu instituțiile și autoritățile civile, colaborarea cu autoritățile religioase ale Bisericii noastre surori romano-catolică, îmbrățișarea călduroasă și ospitalitatea locuitorilor săi, cultura sa, istoria, dar și - a adăugat el zâmbind - bucătăria sa".

Apoi patriarhul ecumenic l-a citat pe președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, pe care "am avut ocazia să-l întâlnim de mai multe ori. Îi suntem recunoscători pentru marea onoare pe care ne-a făcut-o conferindu-ne distincția de Cavaler cu mare cruce al Ordinului de merit al Republicii Italiene. În prezența sa, îmbrățișăm întregul popor italian, urând tot progresul spiritual și material. Adresăm un salut și o încurajare și noului guvern, care a intrat de curând, exprimând urările unui bun succes în toate inițiativele menite pentru îmbunătățirea situației economice și sociale a țării. Suntem siguri că fiecare acțiune va fi îndreptată și spre dezvoltarea persoanei, în integritatea sa umană și spirituală și în angajarea pentru depășirea diferitelor sărăcii și a diferențelor". Și a adăugat: "În afară de asta ne dorim ca acela care desfășoară un rol de opoziție s-o facă printr-un stil responsabil pentru creșterea socială a cetățenilor și a țării și, deși în diferențele legitime de gândire, să poată găsi puncte de întâlnire și de dialog, evitând contrapoziții ideologice scop în sine".

În sfârșit - a concluzionat Bartolomeu - "permiteți-mi să mulțumesc redacției de la L'Osservatore Romano care a voit să găzduiască în paginile sale un scurt gând al nostru pentru cei 60 de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican și despre figura acelui mare papă, îndrăgostit de unitate dar și de acest oraș Istanbul și de Turcia, țara noastră, care era Ioan al XXIII-lea". Cu ton amical și informal patriarhul a salutat delegația: "Scuzați pentru această tuse din Bahrain. Aerul condiționat, unde era conferința, era prea tare". Concluzând cu binecuvântarea: "Domnul dătătorul oricărui bine și bun cu toate darurile fiecăruia dintre voi, fraților și surorilor, familiilor voastre, colaboratorilor voștri, binecuvântări cerești și, din partea noastră, binecuvântarea apostolică și patriarhală. Din nou bine ați venit!".

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 365.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat