Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa și verișoara sa Carla Rabezzana,
pe care o va întâlni la Asti
(foto © La Gazzetta di Asti)
Asti, verișoara îl așteaptă pe papa: Înainte de toate îl voi îmbrățișa, apoi îi voi oferi "bunet"

de Alessandro Di Bussolo

Carla Rabezzana, verișoară de gradul doi a lui Jorge Mario Bergoglio, 90 de ani împliniți pe 8 noiembrie, care îl va întâmpina la domiciliul său din Portacomaro sâmbătă, 19 noiembrie, zi dedicată întâlnirilor private, își amintește de convorbirile telefonice cu fraze în dialect piemontez și ne spune că împreună cu celelalte rude vor pregăti un prânz cu preparate tradiționale piemonteze. "Vom tăia în schimb tortul aniversar duminică, la masa cu episcopul".

Îl așteaptă, în apartamentul din Portacomaro unde trăiește din 2015, după ce a rămas văduvă. Verișorul Giorgio, cum îl numesc toate rudele din Asti pe Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc din martie 2013, va veni în Piemont pentru a sărbători cei 90 de ani ai săi, împliniți la 8 noiembrie, iar Carla Rabezzana este foarte ocupată. Trebuie pregătit, pentru sâmbătă, 19 noiembrie, cu alți cinci verișori și cu familiile lor, care vor veni de la Torino, Vagherano și Tigliole, un prânz în familie pentru Giorgio, fiul lui Mario Bergoglio, verișor de primul grad al mamei sale Ines.

Legătura lor dăinuie din 1974, când Jorge Mario care nu avea încă patruzeci de ani era preot și profesor iezuit: "Mergea la Frankfurt pentru motive de studiu". A venit la Torino pentru a cunoaște "rudele cu care rămăsese în contact". De atunci, când părintele Bergoglio, apoi cardinal, se întorcea în Italia pentru a merge în Vatican, "de obicei o dată pe an", trecea mereu s-o viziteze la Torino, unde Carla, căsătorită cu Angelo și cu doi copii băieți, îl găzduia chiar și timp de o săptămână. "Mergeam și la Liturghie împreună", amintește ea. "De mult timp voia să se întoarcă în aceste locuri - a spus jurnaliștilor care după anunțarea vizitei la Asti a Papei Francisc au căutat-o de mai multe ori - aniversarea zilei mele de naștere este numai o ocazie". Ar fi trebuit să vină deja în martie 2020, "deja organizasem prânzul", a mai amintit doamna Rabezzana, dar proiectul a fost anulat datorită venirii pandemiei. "Pentru că el - ne spune ea - este foarte legat de acest ținut".

Doamna Carla, în curând îl veți revedea pe verișorul "Giorgio", care vine să sărbătorească aniversarea zilei dumneavoastră de naștere. Ce îi veți spune?

Ce îi voi spune? Înainte de toate îl voi îmbrățișa, pentru că nu ne mai vedem de trei ani, de la sfârșitul anului 2019, înainte de pandemie, când am mers cu rudele în Vatican. Și apoi ne vom spune câteva vorbe, așa cum facem cel puțin o dată pe lună la telefon, ca rude care se iubesc. Îl voi întreba despre genunchiul său, care acum îl face să sufere. Îmi vorbește despre asta când ne auzim la telefon.

Ce vă spune papa atunci când vă telefonează? Vă amintiți de timpurile din Torino, când îl găzduiați în casa dumneavoastră?

Adesea vorbim și în piemonteză, pentru că el este foarte legat de acest ținut, pe care îl consideră al său, nu numai al părinților săi, și înțelege foarte bine dialectul, bunicii săi vorbeau numai acel dialect. Adesea el mă întreabă "Ce faci?" în piemonteză și face alte glume în dialect. Apoi mă întreabă despre cei doi fii ai mei, care trăiesc unul în provincia Torino și celălalt în provincia Bergamo, și îl amintim și pe soțul meu Angelo care nu mai este.

Ce veți pregăti pentru prânzul cu verișorul dumneavoastră Papa Francisc? Se știe ce îi place mult...

Pentru prânzul de sâmbătă eu și celelalte verișoare vom pregăti un pic de friptură și multă verdeață, el mănâncă multă verdeață, mai ales acum, și apoi bunet, budinca pe bază de cacao tipică a bucătăriei piemonteze. Tortul pentru aniversarea zilei de naștere îl vom mânca în schimb duminică, la prânzul cu episcopul, după Liturghie.

Dar știți deja cât timp se va putea opri acasă la dumneavoastră, sâmbătă?

Nu știu, pentru că după "casa mea de odihnă" cum o numește el glumind, când îmi telefonează, probabil va face alte vizite, după-amiază. Dar nu va merge în casa natală a bunicilor Giovanni Angelo și Rosa la Bricco Marmorito, cartier aici în Portacomaro, pentru că a mers acolo deja de atâtea ori, și când era cardinal.

(După Vatican News, 17 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1362.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat