Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kirche in Not: A fost difuzat Raportul despre creștinii "mai persecutați ca oricând". Crește oprimarea în lume

de Daniele Rocchi

Astăzi [17 noiembrie 2022] a fost publicat raportul "Mai persecutați ca oricând" ("Persecuted more than ever") al organizației Kirche in Not. În 75% din cele 24 de țări analizate, opresiunea sau persecuția creștinilor a crescut. Următoarea etapă: pe 20 aprilie 2023, KIN va prezenta noua ediție a Raportului privind libertatea religioasă.

"Mai persecutați ca oricând. Raport despre creștinii oprimați pentru credința lor 2020-2022": este titlul celei de-a opta ediții a Raportului Fundației pontificale Kirche in Not, difuzat astăzi [17 noiembrie 2022], și care oferă un tablou al suferinței creștinilor oprimați pentru motive de credință. Studiul prezintă "informații ale fundației însăși și ale surselor locale, mărturii la prima mână, culegeri de evenimente de persecuție, studii de cazuri și analize naționale" de pus în atenția opiniei publice, a mass-media și a responsabililor instituționali. Raportul examinează 24 de țări în care încălcările libertății religioase trezesc îngrijorare deosebită: Afghanistan, Arabia Saudită, China, Coreea de Nord, Egipt, Eritreea, Etiopia, India, Iran, Irak, Israel și Teritoriile Palestiniene, Maldive, Mali, Mozambic, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Qatar, Rusia, Sri Lanka, Sudan, Siria, Turcia și Vietnam. Perioada de referință merge de la octombrie 2020 la septembrie 2022.

Africa. După conținuturile din "Mai persecutați ca oricând", explică Alessandro Monteduro, director la Kirche in Not Italia, "în 75% din cele 24 de țări examinate oprimarea sau persecuția creștinilor a crescut. Africa înregistrează o creștere puternică a violenței teroriste, din cauza căreia peste 7.600 de creștini nigerieni ar fi fost asasinați între ianuarie 2021 și iunie 2022. În mai anul acesta a fost publicat o înregistrare video care arăta 20 de creștini nigerieni executați de teroriștii islamiști din Boko Haram și din Provincia Africii Occidentale a Statului Islamic (ISWAP). De fapt, cele două grupări încearcă să întemeieze califate în regiunea Sahel, fiecare cu propriul wali (guvernator) și propria structură guvernamentală. În Mozambic, Al-Shabab a intensificat campania sa de teroare, ucigând creștinii, atacând satele lor și dând foc bisericilor. Grupul, afiliat la Statul Islamic (ISIS), a provocat fuga a peste 800.000 de persoane și moartea altor 4.000".

Orientul Mijlociu. Din Raport reiese că "în Orientul Mijlociu criza migratoare amenință supraviețuirea unora din comunitățile creștine cele mai vechi din lume. În Siria, creștinii au scăzut de la 10% din populație la mai puțin de 2%, trecând de la 1,5 milioane din perioada precedentă războiului la circa 300.000 astăzi. Cu toate că nivelul de exod în Irak este mai scăzut, o comunitate care avea circa 300.000 de persoane înainte de invazia din partea Daesh/Isis în 2014, în primăvara anului 2022 s-a înjumătățit". Din studiul lui Kirche in Not reiese și că în țări diferite precum Egiptul și Pakistanul fetele creștine sunt în mod obișnuit supuse la răpiri și violuri sistematice. Printre mărturiile prezentate este și cea a Mons. Jude A. Arogundade, episcop de Ondo, a cărui dieceză nigeriană a fost ținta unor bărbați înarmați care au ucis peste 40 de persoane în timpul celebrării de la Rusalii în iunie 2022. Comentând prezentarea Raportului prelatul declară că, "în pofida alarmei crescânde datorită creșterii violenței în unele părți ale țării, nimeni nu pare să acorde atenție genocidului aflat în desfășurare în Middle Belt din Nigeria. Lumea tace în timp ce atacurile la adresa bisericilor, a personalului lor și a instituțiilor au devenit rutină. Câte cadavre sunt necesare pentru a atrage atenția lumii?".

Asia. În Asia, explică Raportul, "autoritarismul statal a dus la o înrăutățire a oprimării mai ales în Coreea de Nord, unde credința și practicile religioase sunt reprimate în mod obișnuit și sistematic. Naționalismul religios a amorsat violențe crescânde împotriva creștinilor asiatici, este suficient să ne gândim la grupurile naționaliste hindutva și singalezii budiști, activi în India și respectiv în Sri Lanka. Autoritățile au arestat credincioși și au întrerupt funcțiunile religioase. India a înregistrat 710 episoade de violență anticreștină între ianuarie 2021 și începutul lui iunie 2022, cauzate în parte de extremismul politic". "În timpul unei manifestații de masă în Chhattisgarh în octombrie 2021 - afirmă directorul Monteduro - membrii din Bharatiya Janata Party (BJP) aflat la guvernare au aplaudat pe liderul religios hindus de dreapta Swami Parmatman și au cerut uciderea creștinilor. În China autoritățile au mărit presiunea asupra creștinilor înșiși, prin arestări nediscriminate, închiderea forțată a bisericilor și folosirea de sisteme de supraveghere opresive". Continuă în parcursul său de studiu și de analiză a încălcărilor libertății religioase în lume, la 20 aprilie 2023 Kirche in Not va prezenta noua ediție a Raportului despre libertatea religioasă.

(După agenția SIR, 17 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat