Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Maica Providenței, Duminica Săracilor și promisiunile cooperatorilor guanellieni

Duminica, 13 noiembrie 2022, la Căminul de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași a fost celebrată Sărbătoarea Maica Providenței, protectoarea Congregației Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe și patroana Casei Providenței. În cadrul Liturghiei, a fost realizată și prima promisiune/reînnoirea promisiunii de către un grup de persoane, în cadrul Asociației Cooperatorilor Guanellieni.

Solemnitatea a fost marcată prin procesiunea, de acum tradițională, prin care statuia Maica Providenței este purtată de la Casa Providenței la Casa "Sfântul Iosif", urmată apoi de celebrarea Sfintei Liturghii în capela Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif", în cadrul căreia a fost realizată și prima promisiune/reînnoirea promisiunii de către un grup de persoane, în cadrul Asociației Cooperatorilor Guanellieni.

Liturghia a fost prezidată de pr. Egidiu Condac, vicar episcopal și econom diecezan, celebrant principal, fiind însoțit la altar de pr. Vincențiu Burlacu.

La cuvântul de învățătură, pr. Egidiu a subliniat două aspecte importante din evanghelia zilei.

Primul aspect este acela că omul este orientat spre a admira lucrurile frumoase care atrag, după cum persoanele din evanghelia erau atrase de frumusețea Templului. Însă, a admira nu înseamnă a rămâne la suprafață, ci a trece de la admirația frumuseții exterioare la admirația frumuseții interioare, de a săpa în profunzime, de a ne lăsa provocați de Dumnezeu și de a ne implica în a-l sluji, rămânând fascinați și pătrunși de dorul de cer, purtând, totodată, și bucuria de a-l preamări pe Cristos în toate locurile, dar și atunci când în viața noastră întâlnim oameni triști, singuri, săraci, bolnavi.

Cel de-al doilea aspect este acela al curajului schimbării: "a nu rămâne piatră peste piatră", adică a contribui la o reașezare, o recompunere a modului nostru de a gândi și de a acționa, de a trece de la admirație la asumarea propriei vieți cu tot ce aduce ea, la asumarea misiunii de creștini privind la Cristos.

De asemenea, fiind în Duminica Mondială a Săracilor, a fost subliniată și ideea Papei Francisc care ne spune tuturor că nu suntem în lume doar pentru a supraviețui, ci suntem în lume pentru ca să fie permisă tuturor o viață demnă și fericită. În acest sens, putem spune că rolul nostru, al acelora care prețuim opera Sfântului Alois Guanella, este acela de a ne implica în a face ca viața persoanelor încercate de sărăcie, neputință sau boală să fie mai senină și mai ușoară.

A urmat apoi un moment important pentru patru persoane, care au avut curajul schimbării, asumându-și angajamentul colaborării cu familia guanelliană și care au realizat pentru prima dată profesiunea personală și publică a cooperatorului guanellian, iar alte 14 persoane au reînnoit adeziunea lor la această asociație.

Promisiunea prevede angajarea, printr-o viață autentic creștină, în familie și la locul de muncă, de a avea o atenție deosebită față de persoanele aflate în dificultate, de a aprofunda din ce în ce mai mult spiritul Sfântului Alois Guanella și de a colabora, după propria disponibilitate, cu Familia Guanelliană.

Sfânta Liturghie a continuat cu ofertoriul, prin care cei prezenți au fost invitați la a imita virtuțile Mariei, Maica Providenței, apoi participarea la masa euharistică și primirea binecuvântării finale.

Ulterior, a urmat un moment de fraternitate, marcat de bucuria sărbătorii și a faptului de a fi împreună, uniți de dorința angajării pe drumul slujirii și al carității, promovat și trăit și de Sfântul Alois Guanella.

Maria Minuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Iași: Maica Providenței, Duminica Săracilor și promisiunile cooperatorilor guanellieni. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași (catedrală): Ziua Mondială a Săracilor și aniversarea hirotonirii ca episcop a PS Petru Sescu (13 noiembrie)

Caritas: Un milion de stele, ediția 2022, la Iași

Papa Francisc: Omilia la Ziua Mondială a Săracilor (duminica a 33-a de peste an)

Iată ce face Vaticanul pentru Ziua Mondială a Săracilor

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a VI-a Zi Mondială a Săracilor (duminica a XXXIII-a din Timpul de peste An, 13 noiembrie 2022)


 

lecturi: 311.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat