Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Evocarea a doi frați ai Provinciei "Sfântul Iosif" din România

Vineri, 11 noiembrie 2022, începând cu ora 16.00, la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, au fost prezentate publicului două volume despre doi frați români conventuali și intitulate "Francisc Simon: cronologie, documente, scrieri" și "Martin Benedict: cronologie, documente, mărturii" scrise de pr. dr. Eusebio Bejan, OFMConv., și pr. dr. Silvestru Bejan, OFMConv.

Cu acest prilej, cei doi autori au conceput și realizat vernisajul unei duble expoziții biografice proiectate și realizate în cadrul complexului muzeal băcăuan: "Preotul cu cărți multe - Francisc Simon (1909-1962)" și "Medicul care se roagă mult - Martin Benedict (1931-1986)".

În cadrul întâlnirii intitulate "Credință, filozofie și medicină în spirit franciscan. Preot profesor Francisc Simon. Medic preot Martin Benedict" au mai luat cuvântul pr. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali din România, și dr. Germina Ana Nagâț, membru al Colegiului C.N.S.A.S. București. Moderatorul întâlnirii a fost prof. dr. Iulian Petru Bucur, muzeograf, critic și istoric de artă.

Evenimentul a fost organizat de frații franciscani din România în colaborare cu responsabilii Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" în memoria fr. Francisc și a fr. Martin, figuri de seamă ale rezistenței prin credință și modele de dăruire creștină în timpurile de persecuție comunistă.

Fr. Francisc Simon, între anii 1957-1961, în clandestinitate, a fost "formatorul" medicului Martin Benedict, care avea să devină preot, scăpând de Securitate, abia în anul 1980. La 14 aprilie 2007 a fost deschisă cauza de beatificare a fratelui Martin și există speranța ca în curând Papa Francisc să-l declare venerabil.

Pr. Silvestru Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 noiembrie: Bacău: Evocarea a doi frați ai Provinciei "Sfântul Iosif" din România


 

lecturi: 477.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat