Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zilele Bibliei la Roman

În zilele de 12 și 13 noiembrie 2022, a avut loc la Muzeul de istorie din Roman prima ediție a Zilelor Bibliei în orașul mușatin.

Evenimentul a fost prilejuit de Duminica Bibliei pe care Biserica Ortodoxă o celebrează, începând din 2006, pe 13 noiembrie, când în calendarul ei îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Organizatori au fost Centrul de Studiu Biblic al Arhiepiscopiei ortodoxe a Romanului și Bacăului, Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei romano-catolice de Iași și Federația Biblică Catolice, în colaborare cu Primăria Municipiului Roman, Muzeul de Istorie Roman, Societatea Culturală Clepsidra și Uniunea Ziariștilor din România, filiala Roman. Partener media a fost Roman Tv.

Manifestarea s-a bucurat de o frumoasă participare: au fost prezenți persoane din diferite confesiuni, intelectuali, medici, preoți sau călugărițe, dar și oameni simpli doritori să experimenteze frumusețea Cuvântului lui Dumnezeu. Această frumusețe a reieșit cu prisosință din cele opt prelegeri ale celor șase preoți (trei ortodocși și trei romano-catolici). Participanții au putut admira și câteva exemplare din multele variante ale traducerii Bibliei în limba română făcute de-a lungul timpului, inclusiv o ediție a Bibliei de la Blaj în caractere chirilice.

Astfel, în prima sa intervenție pe tema Biblia - o istorie a iubirii lui Dumnezeu, pr. Mihăiță Popovici a scos în evidență faptul că Biblia este brăzdată de la un capăt la altul de iubirea milostivă a lui Dumnezeu care privește spre om prin ochii îndrăgostitului, își manifestă dragostea față de întreaga sa creație într-un fel unic. Legământul de pe Sinai este văzut de profeți ca o nuntă divină (Ieremia 2,1-3; Osea 1-3), idee preluată de apostolul Pavel (Efeseni 5,25-27.32). Istoria acestei lumi se sfârșește cu o cină a nunții mielului, iar noul Ierusalim este prezentat ca mireasă a lui Hristos (Apocalips 19,21).

Apoi, pr. Eduard Patrașcu a încercat să provoace auditoriul cu întrebarea: De ce să mai citim Biblia? Într-o lume super tehnicizată, dominată de consumism, în care supermarketurile concurează marile catedrale ale lumii, omul, dominat de era internetului, alege din ce în ce mai puțin calea lecturii. Studii sociologice scot la iveală statistici alarmante. Mai este Biblia o opțiune pentru lectură? Bisericii îi revine dificila misiune de retrezire a sensului profund al existenței omului.

Într-o intervenție online, pr. Alois Bulai a făcut o exegeză profunda asupra Prologului Evangheliei lui Ioan. Și cuvântul s-a făcut trup și s-a sălășluit între noi și am văzut slava lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și adevăr. Prin întrupare, Logosul divin întră în relație cu întreaga creație, iar această "auto-coborâre" a Fiului lui Dumnezeu pune și mai bine în evidență dumnezeirea lui.

A urmat intervenția pr. Claudiu Coman. Sfinția Sa a încercat să retrezească convingerea că Cuvântul lui Dumnezeu își regăsește centralitatea în viața Bisericii. Fiecare creștin este invitat să redescopere Cuvintele Scripturii. Dar o lectură eficientă nu poate avea loc decât prin parcurgerea unor etape. Enzo Bianchi (Introducere în lectura duhovnicească a Scripturii, Deisis, 2009) vorbește de trei momente importante: lectura propriu-zisă, meditarea cuvintelor citite și rugăciunea. Doar atunci când lectura duce la rugăciune se realizează acel dialog roditor cu Dumnezeu.

Pr. Alois Moraru a făcut o sinteză a traducerilor Bibliei în limba română, încadrând această (poate puțin relatată de studiile de istorie) destul de prezentă activitate literară pe fundalul tipăririlor de Biblie din Europa, mai ales de după Gutenberg.

Pr. Cornel Paiu a împărtășit un eseu despre Fericirile din Evanghelia după Matei cap 5. Expunerea a avut un gust literar pronunțat, îmbrăcat în metafore plăcute. Fericirile sunt căi de înaintare în înfrumusețarea spirituală a omului. Ele rămân actuale pentru toate generațiile. În Biblie sunt și alte Fericiri care au fost evidențiate: Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut, Fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc etc.

A urmat a doua intervenție a pr. Eduard Pătrașcu pe tema: "Dificultăți provocări/capcane în traducerea Bibliei". O prezentare excepțională a celui care s-a confruntat în mod concret cu o serie de termeni întâlniți în lucrarea de traducere a Bibliei catolice (2013). S-au menționat o serie de cuvinte sau expresii capcană (cum ar fi, de pildă, Eu sunt Cel ce sunt (expresia comportă, din punct de vedere literar, multe posibilități de traducere), sau termenul presbiteros, care poate fi tradus în egală măsură cu bătrân sau preot. Expunerea a fost palpitantă și a scos la iveală dilemele traducătorului.

Zilele Bibliei s-au încheiat cu reflecția pr. Mihăiță Popovici pe tema "Lectio divina în tradiția creștină răsăriteană. Lectura duhovnicească a Scripturii s-a dezvoltat în mediul monastic al primelor secole. Sfântul Pahomie, întemeietorul monahismului cenobitic, spunea ucenicilor că Scriptura hrănește sufletul monahilor toată ziua, iar Sfântul Nil Ascetul (sec. V) arăta că foamea după Scriptură măsoară starea noastră spirituală. Lectura Scripturii conduce spre rugăciune. Au fost prezentate etapele a ceea ce înseamnă Lectio divina.

Aducem calde mulțumiri tuturor celor care au intervenit cu reflecțiile lor, celor care au contribuit logistic la realizarea acestui eveniment, partenerului media, RomanTv, care va retransmite toate conținuturile, dar mai ales tuturor celor care au participat și s-au bucurat de forța de sens și de viață pe care o transmite Biblia.

Pr. Mihăiță Popovici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-13 noiembrie: Zilele Bibliei la Roman

* * *

Roman TV: Zilele Bibliei la Roman 2022 (I)

Roman TV: Zilele Bibliei la Roman 2022 (II)


 

lecturi: 455.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat