Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Un milion de stele, ediția 2022, la Iași

Duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 19:00, la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc acțiunea de solidaritate "Un milion de stele" organizată de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.

Un milion de stele este o inițiativă Caritas ce se desfășoară în mai multe țări europene în fiecare an înainte de Crăciun. În timpul evenimentului, se aprind candele în spații publice, piațete, fiecare lumânare reprezentând un simbol de solidaritate pentru o persoană aflată în nevoie.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară această acțiune din anul 2007. De-a lungul timpului, a avut loc în mai multe locații: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ansamblul Urbanistic Palas (în zona patinoarului), de câțiva ani organizându-se la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Și anul acesta, ziua pe care am ales-o pentru organizarea evenimentului coincide cu Ziua Mondială a Săracilor. Această decizie nu a fost întâmplătoare, fiind două evenimente cu impact deosebit asupra comunității: sensibilizare și ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, a celor marginalizați social, singuri sau bolnavi, mai ales în contextul tragicului război, care lasă un profund sentiment de durere, suferință și neputință.

Ziua Mondială a Săracilor a fost stabilită de Papa Francisc în a 33-a duminică de peste an, prin scrisoarea apostolică Misericordia et misera (2016), fiind sărbătorită prima dată în 2017. Este o acțiune care ne îndeamnă să ne deschidem inimile spre cei aflați în nevoie, mesajul de anul acesta din partea Sfântului Părinte fiind: "Isus Cristos s-a făcut sărac pentru voi (cf. 2Cor 8,9). Cu aceste cuvinte Apostolul Paul se adresează primilor creștini din Corint, pentru a da fundament angajării lor de solidaritate cu frații nevoiași.

Într-un timp marcat de furtuna pandemiei și de noua nenorocire a războiului din Ucraina, în care o superputere urmărește să-și impună voința împotriva principiului de autodeterminare a popoarelor, Ziua mondială a săracilor revine și anul acesta ca o sănătoasă provocare ca să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față. Drama războiului provoacă milioane și milioane de săraci, care se adaugă la numărul foarte mare al celor nevoiași, astfel că e necesar a se întreba cum se poate răspunde de o manieră adecvată în fața acestor oameni".

Simbolul lumânărilor pe care le-am aprins în forma siglei Caritas, ca semn al credinței și al speranței ce ne unesc în misiunea pe care o avem, au devenit darul cel mai frumos și profund pe care l-am putut face în aceste timpuri de grea încercare. Lumina candelelor este asociată cu iubirea față de aproape și totodată cu aprinderea unei speranțe pentru o viață mai bună.

În cadrul acțiunii, ne-am simțit binecuvântați la auzul cuvintelor rostite de Excelența sa Iosif Păuleț, episcop de Iași: "Este necesar să respectăm porunca lui Isus care spune să vă iubiți unul pe altul. Felicitări Asociației Caritas pentru implicarea în toate actele caritative. Toți creștinii trebuie să se implice în ceea ce este esențial evangheliei - caritatea. Îmi doresc să fiți cu inima sensibilă mereu și vă îndemn din suflet să trăiți caritatea". Cuvintele lui ne-au îndemnat să fim mai uniți în comunitatea din care facem parte și să arătăm mai mult interes și implicare față de nevoile celor din jur, să prețuim viața, să avem speranță și credință, mai ales în contextul tragicului război.

Ce poate fi mai frumos și aducător de fericire decât a mulțumi Domnului pentru toți cei care au ales să se dedice aproapelui, pentru bucuria mărturiei de credință oferită și primită în viețile noastre.

Mulțumim tuturor purtătorilor de lumină, voluntarilor și întregii echipe Caritas, colegei noastre Ernestine Tiba care a moderat evenimentul, tuturor colaboratorilor și partenerilor media: ERCIS FM, ERCIS Media, Radio Iași, Angelus TV România, Stay Happening, "Huși - orașul dintre vii", Ziarul Romanul Financiar, Intermedia TV.

Aducem mulțumiri deosebite Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași, parohiilor romano-catolice din dieceză, părinților parohi și vicari, precum și comunităților implicate, pentru atenția sporită acordată acțiunilor noastre și pentru susținerea permanentă a cauzelor nobile.

La expoziția de obiecte realizate manual de voluntarii și personalul de la Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" din Iași și Centrul de Resurse pentru Familii, cu ajutorul donațiilor oamenilor de bine, am reușit să colectăm suma de 12.339 lei. Fiecare donație va aduce zâmbete beneficiarilor Asociației Caritas: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure, persoane refugiate care fug din calea războiului.

Mulțumim, de asemenea, artiștilor noștri și copiilor beneficiari ai Centrului "Don Bosco" din Iași care au susținut un recital de muzică cu adevărat emoționant. Talentul și dăruirea lor ne-au încălzit sufletele, iar micuții ne-au demonstrat că prin educație, iubire și susținere continuă se dezvoltă încrederea și se clădesc caractere frumoase.

Campania Un milion de stele se desfășoară în această perioadă, până la sfârșitul lunii noiembrie și în alte localități din regiunea Moldovei ca semn de solidaritate pentru vârstnicii din cadrul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu Caritas:

Iași

- Iugani: Biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

- Hălăucești: Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

- Oțeleni: Biserica "Ioachim și Ana"

Bacău

- Faraoani: Parohia "Sfântul Anton de Padova"

- Valea Mare: Parohia "Sfântul Mihail"

- Pârgărești: Parohia Satu Nou "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Neamț

- Roman: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și Parohia " Inima Neprihănită a Mariei"

- Tămășeni: Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina"

- Săbăoani: Biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului"

- Sagna: Parohia "Înălțarea Domnului"

- Adjudeni: Parohia " Coborârea Sfântului Duh"

- Buhonca: Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci"

- Buruienești: Parohia "Sfântul Ioan Muncitorul"

- Rotunda: Parohia "Sfântul Francisc din Assisi"

Suceava

- Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk"

Vaslui

- Huși: Parohia Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" și Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

Vom reveni la sfârșitul lunii noiembrie cu un articol de prezentare a impactului acțiunilor sub egida "Un milion de stele" în toate comunitățile mai sus menționate.

Reușita activităților asociației noastre depinde în mare măsură și de lucrarea pe care păstorii comunităților o fac și de asumarea misiunii caritative pentru sprijinirea fraților noștri în nevoi. Le mulțumim lor pentru sufletul și interesul cu care au venit în sprijinul evenimentelor organizate de colegii din echipele de îngrijire la domiciliu, care au marea responsabilitate de a-i sluji pe vârstnicii în nevoi, de a promova crezul și convingerile lor pentru fapte și acțiuni în spiritul carității.

Vă puteți exprima în continuare solidaritatea față de oamenii aflați în dificultate prin donații în contul asociației: RO40 RNCB 0175 0336 1918 0025, cu specificarea Un milion de stele.

Am reușit să aprindem Un milion de stele pentru cei nevoiași.

Mulțumim tuturor!

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Caritas: Un milion de stele, ediția 2022, la Iași


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat