Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica, ediția 2022

Zi de har și de primenire spirituală - așa poate fi caracterizată ziua de 12 noiembrie 2022, când elevii de clasa a XII-a din întreaga Dieceză de Iași au participat la un pelerinaj special la Cacica, organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli. Între pelerini s-a aflat și PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, mai mulți elevi de clasa a XII-a din diverse zone ale Diecezei de Iași (Bacău, Iași, Roman, Onești), însoțiți de profesori și preoți, au ales să lase deoparte alte preocupări și să petreacă o zi specială, alături de Maica Domnului de la Cacica, cu intenția de a reuși să treacă cu bine peste examenele ce vor veni și să aleagă drumul cel mai bun în viață.

Programul a început cu recitarea Sfântului Rozariu, elevii meditând asupra misterelor de bucurie, mergând la pas de la intersecția cu drumul spre Rădăuți până la sanctuar. Aici, părintele Anton Mărăndescu, rectorul sanctuarului și paroh de Cacica, ne-a întâmpinat cu o urare de bun venit. Reflecția zilei a fost făcută de către părintele Felix Roca, care ne-a invitat să fim atenți în alegerea noastră, în care nu banul trebuie să fie singurul scop, să nu ne lăsăm influențați doar de părerea altora dar și să încercăm să avem o stimă de sine "moderată" și să gestionăm eșecurile, avându-l drept model pe regele David din Vechiul Testament. Acesta, deși era cel mai mic dintre fiii lui Iese, a fost uns rege și a acționat conform voinței lui Dumnezeu, iar atunci când a căzut, a știut să se ridice, să-i pară rău de ce a făcut și să continue.

A urmat un moment de adorație, condus de părintele Tiberiu Iancu, în care am stat în prezența vie a lui Isus în Sfânta Euharistie și am invocat darurile Duhului Sfânt. În acest timp, cei care au dorit să se împace cu Dumnezeu au avut ocazia să experimenteze milostivirea sa în taina Spovezii. Între cei care spovedeau se afla și PS Petru Sescu. A urmat pauza de prânz, din pachețelele proprii, când elevii au avut și ocazia să schimbe gânduri și să cunoască puțin zona.

Un alt moment de har a fost Sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Sescu, care ne-a încurajat să cerem și ajutorul lui Dumnezeu în alegerile noastre, oferindu-ne chiar câteva exemple din viața sa. După celebrarea Sfintei Jertfe a Euharistiei a avut loc un moment de rugăciune când elevii, alături de PS Petru Sescu și ceilalți preoți și profesori, s-au încredințat în brațele Sfintei Fecioare. Părintele Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, a împărtășit cu noi câteva gânduri, felicitându-l pe PS Petru Sescu la împlinirea unui an de la hirotonirea episcopală, dar și pe profesorii și elevii care au ales să vină în acest pelerinaj, asigurându-ne că există viață și după bacalaureat, "și ce viață încă"! A urmat o mică ședință foto, după care am pornit spre casele noastre. Elevii din Bacău au făcut și un mic popas la Nisiporești, la mormântul Fericitei Veronica Antal, care poate fi luată drept model de fiecare dintre noi în trăirea credinței.

A fost o zi plină de har, în care am primit întărire pentru a reuși să trecem cu bine examenul maturității și pentru a alege cea mai bună cale, rămânând sub ocrotirea Mamei noastre cerești de la Cacica.

Iată și câteva impresii ale elevilor despre această experiență:

  • 12 noiembrie 2022, pelerinajul elevilor din clasele terminale la Cacica. A fost o zi binecuvântată, începând cu vremea frumoasă, atmosfera reculeasă și primirea călduroasă!" (Anonim).

  • A fost o zi deosebită, plină de energie tinerească. E frumos să vezi atâția tineri rugându-se împreună, cântând și participând la adorație și Sfânta Liturghie. Maica Domnului să le păstreze mereu credința!" (Teodora).

  • O zi plină de sentimente multiple, speranță, încredere, emoție toate au alcătuit această zi! Consider că această zi era necesară pentru sufletele noastre doritoare de reușită. Cântecele, adorația, predica și procesiunea au făcut inimile noastre să tresalte de emoție și să le umple de speranță și iubire, iubirea lui Dumnezeu!" (Andreea Iustina Laslău).

  • Decizia să vin astăzi la Cacica a fost una dintre cele mai bune decizii luate în ultima perioadă. Cateheza părintelui Felix a fost printre preferatele mele; dar și Sfânta Liturghie, și rozariul de pe drum au fost minunate, momente care vor rămâne printre amintirile mele frumoase. Sunt recunoscătoare că am reușit să mă rog, să-mi spun dorințele și abia aștept să mă întorc la anul" (Anonim).

  • Pentru mine această experiență a fost unică. Știind faptul că ne-am adunat în numele sfintei Fecioare Maria, inima mea a căpătat mai multă încredere. Cuvintele de încurajare ale preoților către elevi au fost pline de sinceritate și dăruire. Dacă ar fi să rămân cu un gând în urma acestei zile ar fi în felul următor: Curaj! Totul va fi bine!" (Anonim).

  • Am rămas impresionat de seriozitatea și unitatea tinerilor în rugăciune, cât și de faptul că m-am reîntâlnit cu persoane dragi, și m-am unit cu ele în rugăciune" (Marcelin).

  • Mi-a plăcut enorm că deși suntem de alte culte, avem același Dumnezeu și aceeași Fecioară! M-a surprins minunata biserică și preoții cu suflet de aur" (Ioana Nedelcu).

  • Deși am revenit pentru a cincea oară aici, m-am simțit la fel de fain ca la celelalte pelerinaje!" (Viviana).

  • A fost o zi foarte bună. Am combinat rugăciunea cu timpul petrecut cu colegii. Ne-am bucurat de prezența preoților și de predicile acestora. Ne-au făcut să putem spera la o notă bună la BAC doar prin cuvinte frumoase! Avem nevoie de asta!" (Geo).

  • A fost o zi în care m-am simțit în brațele lui Dumnezeu!" (Daria).

  • Mă bucur enorm că am avut oportunitatea să descopăr persoane noi și un loc atât de frumos și liniștitor!" (Elisa).

  • Mi-a plăcut cel mai mult cateheza pentru că a fost amuzantă, inspirațională și educativă" (Anonim).

  • Ziua de azi m-a surprins. A trecut extrem de repede. A fost un moment frumos împreună!" (Anonim).

  • A fost o experiență deosebită, m-a făcut să-mi pun multe întrebări importante, m-a făcut să reflectez mai profund asupra opțiunilor mele de viitor, a fost o experiență liniștitoare și încurajatoare" (Anonim).

  • A fost o zi frumoasă din care plecăm mai plini de har și mai întăriți pentru a ne pregăti pentru viitor!" (Anonim).

  • Pentru mine a fost o experiență nouă și plăcută. Mi-a plăcut foarte mult predica de la Sfânta Liturghie" (Ionuț Bulai).

  • Pe mine m-a impresionat în mod special Sfânta Liturghie. Dar și faptul că părintele Felix mi-a dat niște sfaturi ce mă vor ajuta pe viitor. A fost o zi superbă! Mulțumesc" (Marina).

  • Ceea ce m-a impresionat în mod special a fost predica episcopului, dar și urările pe care ni le-a adresat. De asemenea, am fost fericită că m-am reîntâlnit cu vechi colegi" (Alexandra Parinceanu).

  • Mi-a plăcut atmosfera, că am reușit să mă întâlnesc cu Dumnezeu și să mă umplu cu mult Duh Sfânt" (Anonim).

  • Eu m-am simțit excelent, atmosfera și peisajul au fost perfecte pentru o astfel de experiență" (Paul Șarig).

  • M-a impresionat în mod deosebit adorația. De asemenea a fost o zi specială, în care am reușit să mă recreez și am văzut locuri noi" (Emanuel Loțcu).

  • Eu fiind de altă confesiune pot spune că m-au impresionat în special rugăciunile făcute" (Maria).

  • Mi-a plăcut ziua de azi. A fost una foarte specială. Mi-a plăcut că am petrecut timp cu oameni frumoși. Mi-au plăcut toate evenimentele din ziua asta!" (Anonim).

  • Pe mine m-a impresionat căldura cu care am fost primiți. De asemenea faptul că noi, tinerii, am reușit să ne organizăm și să iasă o adorație, și o Sfântă Liturghie foarte frumoasă! M-a impresionat și vocea dascălului!" (Anonim).

  • Locul, zona au fost de poveste. M-au impresionat cântecele! Pentru mine a fost ceva nou!" (Ancuța Trifan).

  • Mi-a plăcut mult! A fost frumos! Mi-a plăcut corul la adorație! Mai ales predica. A fost de 10! Mai vin" (Anonim).

  • Pe mine m-a impresionat în mod special mesajul părintelui Felix, și mai ales a episcopului care mi-au dat încredere" (Vanea).

  • Există viață și după BAC!" (Anonim).

Iosif Fodor, CNC "Sfântul Iosif" Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica, ediția 2022


 

lecturi: 1301.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat