Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Iosif Păuleț a resfințit mormântul diplomatului francez Victor Place, în Cimitirul "Eternitatea"

Luni, 14 noiembrie 2022, la Cimitirul "Eternitatea" din Iași, a avut loc o comemorare deosebită, în cadrul căreia PS Iosif Păuleț a resfințit mormântul diplomatului francez Victor Place. La ceremonie au participat Mons. Antoine de Romanet, episcop al Armatei Franceze, Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, precum și alți demnitari și oameni de cultură din țară și din străinătate.

Acest eveniment s-a înscris într-un proiect mai amplu demarat de conducerea Ateneului Național din Iași de a recupera memoria istorică a unor personalități marcante din orașul Iași. Printre acestea se numără și Victor Place, consul al Franței la Iași între 1855 și 1863, care a avut un rol important în realizarea Unirii Principatelor Române din anul 1859, așa cum sublinia și dl. Radu Grădinaru, consul onorific al Republicii Franceze la Iași. Acest mare om politic, fiind credincios catolic, a contribuit și la dezvoltarea comunităților catolice din Moldova, precum și la susținerea și promovarea școlilor catolice din acea perioadă.

Înmormântat inițial în Cimitirul Catolic din Copou, în apropierea actualei clădiri a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost apoi reînhumat în Cimitirul "Eternitatea", nu departe de eroii francezi căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Mormântul său, monument istoric, a fost restaurat în cursul acestui an de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Pr. Vasile Petrișor

* * *

Thomas Victor Place

Thomas Victor Place a fost un diplomat francez, consul la Iași între 1855 și 1863, om politic, dar și credincios catolic, apropiat al episcopilor catolici din Iași, Anton de Stefano și Iosif Salandari, al vizitatorului apostolic Iosif Tomassi și al multor alți clerici și laici care au coordonat în acea perioadă dezvoltarea comunităților catolice din Moldova.

Așa cum s-a subliniat de multe ori în istorie, căderea Sevastopolului, și implicit a Rusiei țariste în fața Alianței condusă de Franța și Anglia, a însemnat pentru Principatele Române începerea unei noi etape în desăvârșirea unirii românilor din Moldova și Țara Românească. Împăratul francez Napoleon al III-lea era un partizan al remanierii Europei și al unirii popoarelor de același neam, de aceea a trimis în Principate oameni pregătiți să facă față noilor orientări politice ale Franței. Astfel, începând din septembrie 1855, reprezentantul Franței la Iași a fost consulul Victor Place, despre care s-a scris: "Din toți consulii puterilor, câți au stat mai mult sau mai puțin în Iași, singur acesta, Victor Place, jucă un rol deosebit în destinul Moldovei, ca și în al ambelor Principate Române". Principele Grigore Ghica, care conducea la acea dată Moldova, era favorabil Unirii, iar propaganda unionistă se făcea simțită în întreaga țară, chiar în toate păturile sociale. Victor Place a pus un accent important și pe susținerea clerului, care exercita o mare influență asupra populației. În acest context s-a intensificat și susținerea parohiilor catolice din Moldova, precum și deschiderea unui Seminar pentru clerul indigen.

După o activitate diplomatică covârșitoare, în urma concretizării Unirii Principatelor, în ianuarie 1859, consulul Victor Place scria: "Spiritul care a suflat în fața lui Ezechiel asupra osemintelor, reanimându-le, a trecut pe deasupra Moldovei, o viață nouă s-a întors în această țară...". Fiind sfetnic apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, consulul francez l-a inspirat ca, în reformele și legile sale, să țină cont și de populația catolică din Principate. Așa se explică împroprietărirea bisericilor catolice, susținerea școlilor catolice și alte norme administrative favorabile catolicilor din viitoarea Episcopie de Iași.

După cinci ani de colaborare strânsă în vaste chestiuni politice, diplomatice și administrative, în anul 1862 relațiile dintre consulul Place și domnitorul Cuza se răcesc, motiv pentru care la începutul anului 1863 diplomatul francez a plecat la Paris. După ce a îndeplinit și alte misiuni diplomatice, consulul Victor Place a revenit în România, unde avea o parte din rude, pentru a-și regăsi "liniștea și anii cei mai frumoși din viața sa". A murit în ziua de 23 ianuarie 1875, la Tăngujei (Vaslui), fiind înmormântat la Iași, în Cimitirul Catolic din Copou. Apoi a fost reînhumat aici, în Cimitirul "Eternitatea", aproape de eroii francezi, morți în Primul Război Mondial. În ziua de 7 ianuarie 1921, a avut loc în Cimitirul "Eternitatea" o ceremonie militară și religioasă, prezidată de episcopul Alexandru Theodor Cisar, în cadrul căreia au fost evocați demnitarii, ofițerii și soldații francezi care au luptat pentru pace și unitate, printre care se înscrie și consulul Thomas Victor Place, care și-a îndeplini misiunea cu "dragoste, patriotism, credință și dezinteres".

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Iași: PS Iosif Păuleț a resfințit mormântul diplomatului francez Victor Place, în Cimitirul "Eternitatea". Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 793.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat