Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Ziua Mondială a Săracilor și aniversarea hirotonirii ca episcop a PS Petru Sescu

Biserica Romano-Catolică a sărbătorit duminică, 13 noiembrie 2022, a 6-a Zi Mondială a Săracilor, instituită din dorința Papei Francisc în anul 2016. La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Sescu a prezidat Sfânta Liturghie cu acest prilej. Episcopul auxiliar al Diecezei de Iași a adus recunoștință Domnului pentru slujirea episcopală, pe care a început-o cu un an în urmă, la 11 noiembrie 2021. PS Petru Gherghel, episcop emerit, prezent la Sfântă Liturghie, i-a adresat la final un cuvânt de felicitare și o urare de "La mulți ani!"

Salutându-i pe cei adunați în catedrală și pe toți ascultătorii postului de radio ERCIS FM, PS Petru Sescu i-a invitat pe toți la rugăciune pentru cei săraci, subliniind că "cei mai săraci dintre cei săraci sunt cei care nu-l au pe Dumnezeu". Dumnezeu se îndură de fiecare în parte.

Explicând lecturile sfinte, PS Petru Sescu a spus în cadrul predicii că oamenii găsesc răspunsuri la întrebările pe care și le pun cu privire la lume, la sfârșitul ei și al omului în magie, horoscop sau astrologie, însă răspunsurile găsite "sunt false la problemele lor adevărate". Cuvântul lui Dumnezeu este locul adevărului, căci doar Dumnezeu dă răspunsul corect la întrebările firești pe care și le pune omul. Isus vorbea de distrugerea Templului. El a fost de o importanță deosebită în istoria Israelului, la construirea celui de-al doilea Templu lui a contribuit mulți ani chiar crudul rege Irod cel Mare. Însă el nu-și mai îndeplinește menirea dacă devine un loc al corupției și al prefăcătoriei.

Mai departe, episcopul auxiliar a spus că "a fi creștin nu înseamnă să ai drepturi, înseamnă să te angajezi în misiunea pe care Dumnezeu ți-o dă. Creștinul este chemat să muncească, să dăruiască, să slujească și să iubească".

Referindu-se la Ziua Mondială a Săracilor, a vorbit despre înțelesul cuvintelor folosite de Sfântul Paul în a doua Scrisoare către Corinteni: Cristos, bogat fiind, a ales să fie sărac, pentru ca prin bogăția lui noi să ne îmbogățim (cf. 2Cor 8,9). Acest lucru îndeamnă pe fiecare să dea din ceea ce are, după exemplul lui Cristos. Creștinul poate aștepta venirea Domnului cu seninătate, atunci când dăruiește ceea ce are: "măcar o vorbă bună, un pic din timpul nostru, un zâmbet".

După ritul împărtășaniei și binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a ținut să-i adreseze PS Petru Sescu urarea de "La mulți ani!" pentru împlinirea unui an de la hirotonirea ca episcop auxiliar de Iași. Așa cum a mărturisit, în timpul celebrării a fost urmărit de un cuvânt: "Mulțumesc". Un "Mulțumesc" pentru Isus "care a rămas cu noi, ca să ne facă să nu uităm că suntem aleși de ei și că suntem fiii părintelui ceresc". Un "Mulțumesc" pentru Papa Francisc, care cu generozitate se îndreaptă spre toți și care a lăsat Ziua Mondială a Săracilor. Un "Mulțumesc" Sfântului Părinte pentru episcopul auxiliar Petru Sescu, un "ajutor destoinic" al PS Iosif Păuleț. "Preasfințite, în numele tuturor vă mulțumim din inimă și vă dorim să trăiți întru mulți ani fericiți!"

"Chiar dacă sunt mai rar în catedrală, vă port în inima mea și nu vă uit în rugăciunile mele. A fost un prim an provocator, cu multe bucurii și satisfacții. La șoferie este acel semn de începător, care îi invită la atenție pe cei din jur", a răspuns PS Petru Sescu. El le-a cerut tuturor susținerea rugăciunii pe mai departe.

Isus Cristos, Păstorul suprem al Bisericii, să binecuvânteze, să asiste și să sfințească întreaga activitate pastorală pe care, cu dedicare și bucurie, o desfășoară PS Petru Sescu în rândul credincioșilor, din interiorul diecezei sau din diasporă.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 359.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat