Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (13 noiembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!

Evanghelia de astăzi ne duce la Ierusalim, în locul cel mai sacru: templul. Acolo, în jurul lui Isus, câteva persoane vorbesc despre măreția acelui edificiu grandios, "ornat cu pietre frumoase" (Lc 21,5). Dar Domnul afirmă: "Cât despre lucrurile acestea pe care le vedeți, vor veni zile în care nu va rămâne piatră peste piatră care să nu fie dărâmată" (v. 6). Apoi urcă doza, explicând cum în istorie aproape totul se prăbușește: vor fi, spune el, revolte și războaie, cutremure, foamete, epidemii și persecuții (cf. v. 9-17). Ca și cum ar spune: nu trebuie pusă prea multă încredere în realitățile pământești: trec. Sunt cuvinte înțelepte, care ne pot da însă un pic de amărăciune: deja atâtea lucruri merg rău, pentru ce face și Domnul discursuri așa de negative? În realitate intenția sa nu este să fie negativ, este alta, este aceea de a ne dărui o învățătură prețioasă, adică o cale de ieșire din toată această precaritate. Și care este calea de ieșire? Cum putem ieși din această realitate care trece și trece și nu va mai fi?

Ea se află într-un cuvânt care poate că ne surprinde. Cristos îl dezvăluie în ultima frază a Evangheliei, când spune: "Prin statornicia voastră vă veți mântui sufletele" (v. 19). Statornicia (Perseverența). Ce este? Cuvântul indică faptul de a fi "foarte severi"; dar severi în ce sens? Cu noi înșine, considerându-ne că nu suntem la înălțime? Nu. Cu ceilalți, devenind rigizi și inflexibili? Nicidecum. Isus cere să fim "severi", devotați, persistenți în ceea ce este la inima sa, în ceea ce contează. Pentru că de multe ori, ceea ce contează nu coincide cu ceea ce atrage interesul nostru: adesea, ca acei oameni de la templu, dăm prioritate operelor mâinilor noastre, succeselor noastre, tradițiilor noastre religioase și civile, simbolurilor noastre sacre și sociale. Acest lucru este bun, dar îi dăm prea multă prioritate. Sunt lucruri importante, dar trec. În schimb Isus spune să ne concentrăm pe ceea ce rămâne, pentru a evita să ne dedicăm viața ca să construim ceva care după aceea va fi distrus, ca acel templu, și să uităm să edificăm ceea ce nu se prăbușește, să edificăm pe cuvântul său, pe iubire, pe bine. A fi perseverenți, a fi severi și deciși în a edifica pe ceea ce nu trece.

Iată, așadar, ce este perseverența: înseamnă a construi în fiecare zi binele. A persevera înseamnă a rămâne statornici în bine, mai ales atunci când realitatea din jur determină să facem altceva. Să dăm câteva exemple: știu că a mă ruga este important, dar și eu, ca toți, am mereu multe de făcut, și atunci amân: "Nu, acum sunt ocupat, nu pot, o fac după aceea". Sau, văd atâția șmecheri care profită de situații, care "driblează" regulile, și încetez și eu să le respect, să perseverez în dreptate și în legalitate: "Dar dacă acești șmecheri o fac, o fac și eu". Fii atent la asta! De asemenea: fac o slujire în Biserică, pentru comunitate, pentru săraci, dar văd că atâția oameni în timpul liber se gândesc numai la distracție, și atunci îmi vine voința de a renunța și de a face asemenea lor. Pentru că nu văd rezultate sau mă plictisesc sau nu mă face fericit.

În schimb, a persevera înseamnă a rămâne în bine. Să ne întrebăm: cum merge perseverența mea? Sunt constant sau trăiesc credința, dreptatea și caritatea în funcție de momente: dacă îmi vine mă rog, dacă-mi convine sunt corect, disponibil și serviabil, în timp ce, dacă sunt nesatisfăcut, dacă nimeni nu-mi mulțumește, încetez? Așadar, rugăciunea mea și slujirea mea depind de circumstanțe sau de o inimă trainică în Domnul? Dacă perseverăm - ne amintește Isus - nu trebuie să ne temem de nimic, chiar și în evenimentele triste și urâte ale vieții, nici măcar de răul pe care-l vedem în jurul nostru, pentru că rămânem întemeiați în bine. Dostoievski a scris: "Nu vă fie frică de păcatele oamenilor, iubiți omul și cu păcatul său, pentru că această reflexie a iubirii divine este culmea iubirii pe pământ" (Frații Karamazov, II,6,3g). Perseverența este reflexia iubirii lui Dumnezeu în lume, pentru că iubirea lui Dumnezeu este fidelă, este perseverentă, nu se schimbă niciodată.

Sfânta Fecioară Maria, slujitoarea Domnului perseverentă în rugăciune (cf. Fap 1,12), să întărească statornicia noastră.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Mâine este prima aniversare a demarării Platformei Acțiunii Laudato si', care promovează convertirea ecologică și stiluri de viață coerente cu ea. Mulțumesc celor care au aderat la această inițiativă: este vorba de circa șase mii de participanți, între care persoane singulare, familii, asociații, firme, instituții religioase, culturale și sanitare. Este un început foarte bun pentru un parcurs de șapte ani, menit să răspundă la strigătul pământului și la strigătul săracilor. Încurajez această misiune crucială pentru viitorul omenirii, pentru ca să poată favoriza în toți o angajare concretă pentru îngrijirea creației.

În această perspectivă, doresc să amintesc Întâlnirea COP27 despre climă, care se desfășoară în Egipt. Exprim dorința ca să se facă pași înainte, cu curaj și determinare, pe urma trasată de Acordul de la Paris.

Să rămânem mereu aproape de frații noștri și surorile noastre din martirizata Ucraina. Aproape cu rugăciunea și cu solidaritatea concretă. Pacea este posibilă! Să nu ne resemnăm cu războiul.

Și vă salut pe voi toți, pelerini din Italia și din diferite țări, familii, parohii, asociații și pe fiecare credincios. Îndeosebi, salut grupul carismatic "El Shaddai" din Statele Unite ale Americii, muzicienii uruguayeni din "bandoneón" - văd fanfara acolo, buni! -, Misiunea greco-catolică română din Paris, reprezentanții pastorației școlare din Limoges și Tulle cu episcopii respectivi, membrii comunității eritreene din Milano, cărora le asigur rugăciunea mea pentru țara lor. Sunt bucuros să-i primesc pe ministranții din Ovada, cooperativa "La Nuova Famiglia" din Monza, Protecția Civilă din Lecco, credincioșii din Perugia, Pisa, Sassari, Catania și Bisceglie, și tinerii și tinerele de la Neprihănita.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 285.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat