Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican News
Bartolomeu I: Cu papa pentru o dată comună a Paștelui între catolici și ortodocși

de Fausta Speranza

Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a primit ieri [10 noiembrie 2022], în sediul patriarhiei la Istanbul, grupul de preoți și jurnaliști care din inițiativa Opera Romana Pellegrinaggi se află de câteva zile în Turcia în vizită la locurile sfinte pe urmele Sfântului Paul, pentru a relansa experiența pelerinajelor după închiderile datorate pandemiei. În intervenția de bun-venit, patriarhul a adresat înainte de toate un gând drag papei, "frate" în credință, pe care l-a întâlnit cu câteva zile în urmă în Bahrain, trimițând în același timp un salut afectuos președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și cuvinte de urare noului guvern italian și lumii politice, însoțindu-i-le de o încurajare de a lucra pentru binele comun.

După aceea Bartolomeu I a anunțat că vrea să meargă mâine în Cipru pentru a participa la înmormântarea arhiepiscopului ortodox Chrysostomos al II-lea, decedat după o boală lungă la 7 noiembrie, o călătorie deosebit de semnificativă în timpul căreia, a spus el, îl va întâlni pe reprezentantul papei, cardinalul Kurt Koch, președinte al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Patriarhul ecumenic s-a oprit apoi asupra angajamentului dus înainte cu Papa Francisc în vederea aniversării Conciliului din Niceea, convocat de împăratul Constantin în 325.

Sanctitate, ce ne puteți spune despre acest angajament comun?

Conciliul ecumenic (din Niceea - nr) a fost foarte important pentru a fixa conținutul credinței noastre creștine, dar și pentru a fixa data Paștelui, cum și când trebuie să fie celebrat. Din păcate nu îl celebrăm împreună de mulți ani, de multe secole. Așadar, în cadrul acestei aniversări, obiect al eforturilor împărtășite cu papa este acela de a găsi o soluție la asta. Probabil că nu este acum momentul de a da amănuntele, dar vreau să subliniez că din partea ortodoxă și din partea catolică există această intenție bună de a fixa în sfârșit o dată comună pentru celebrarea Învierii lui Cristos. Sperăm să obținem de data aceasta un rezultat bun.

Cum vedeți speranțele de pace în fața războiului devastator care a lovit în Ucraina?

Nu se poate justifica acest război în nicio manieră. Am vorbit despre asta în ultima vreme și în timp ce eram în Anglia. Am vorbit în manieră dură, dar trebuia s-o fac în numele credinței noastre creștine și nu numai. Mi se pare că toți oamenii care au o viziune justă a lucrurilor nu pot să nu condamne acest război. Papa însuși vrea să sensibilizeze toată lumea la pace. Într-un mesaj al său, la 1 ianuarie în urmă cu câțiva ani, papa a spus că nu putem avea pacea fără dreptate. Este un cuvânt foarte corect, acesta: nu putem avem pace fără dreptate. Acest lucru este valabil mereu și în omiliile mele repet aceste mesaje ale papei, ale tuturor papilor, referitoare la 1 ianuarie care este ziua de rugăciune pentru pace. Sunt mesaje foarte importante și conținutul lor este foarte înțelept.

Din partea mea, vă urez o întoarcere bună și să nu uitați Turcia, Anatolia, unde există atâtea amintiri ale trecutului nostru creștin, mai ales din primele secole ale creștinismului, ale Conciliilor ecumenice... Eu mă aflam cu ierarhia catolică din țara noastră în urmă cu câteva săptămâni la Efes, unde nunțiul apostolic din Ankara și episcopii catolici au concelebrat Liturghia în catedrala celui de-al treilea Conciliu ecumenic, ocazie în care mi-au cerut să țin omilia. Din acel timp dăinuie nu numai Conciliul din Calcedon, locurile Conciliilor ecumenice, Constantinopol, ci monahismul, arta sacră, teologia, părinții din Capadocia... Avem atâtea locuri sacre pe care din când în când trebuie să le venerăm din nou, de la care să luăm inspirație mergând înapoi la secolele trecute, în care să ne rugăm și să cunoaștem mai bine poporul turc, care este foarte ospitalier. Toți străinii care vin aici au această impresie.

Patriarhia ecumenică s-a remarcat de mulți ani cu privire la importanța de a tutela ambientul și viața umană. În fața digitalizării nu există riscul ca să se pună în pericol demnitatea umană încredințând-o într-un anumit mod mașinilor? Ce părere aveți?

Noi respectăm știința, respectăm tehnologia. Conciliul panortodox din Creta din 2016 a spus că știința, tehnologia, cercetarea științifică sunt un dar al lui Dumnezeu, dar pe de altă parte recunoaștem că există derive. Noi punem în centrul a toate persoana umană, demnitatea persoanei umane. Desigur că în școli se folosește mult tehnologia modernă, digitală, dar această metodă nouă nu poate înlocui metoda antică a învățământului bazat pe valorile spirituale, pe etică. Repet asta: în centrul a toate este demnitatea persoanei umane, în jurul cărei trebuie să face alegerile noastre, respectând libertatea persoanei umane.

(După Vatican News, 11 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 3073.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat