Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un banner cu Papa Francisc
pentru Ziua Mondială a Săracilor, 2022
Daniel Ibánez / CNA
Iată ce face Vaticanul pentru Ziua Mondială a Săracilor

de Hannah Brockhaus

Duminică, 13 noiembrie, Biserica Catolică va celebra cea de-a șasea Zi Mondială a Săracilor.

Această zi a fost instituită de Papa Francisc la sfârșitul Anului Milostivirii, "pentru ca în toată lumea comunitățile creștine să devină tot mai mult și mai bine semn concret al carității lui Cristos față de cei din urmă și cei mai nevoiași", a scris el în mesajul pentru prima Zi Mondială a Săracilor (19 noiembrie 2017, punctul 6).

În mesajul său pentru Ziua Mondială a Săracilor din acest an, Papa Francisc a spus că niciun creștin nu este scutit de a-i ajuta pe cei cu mai puține resurse decât noi.

Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei comunități creștine este să fie "orbită de idolul bogăției, care ajunge să înlănțuiască într-o viziune efemeră și falimentară despre viață", a spus el. "În ceea ce-i privește pe cei săraci, nu vorbele contează; ceea ce contează este să ne suflecăm mânecile și să ne punem credința în practică printr-o implicare directă, care nu poate fi delegată."

Cu ajutorul întreprinderilor și al organizațiilor caritabile, iată ce fac Papa Francisc și Vaticanul pentru a marca această zi.

Liturghie și prânz cu săracii

Duminică, 13 noiembrie, Papa Francisc va celebra o Liturghie în Bazilica "Sfântul Petru" cu cei săraci și cu oricine altcineva care dorește să participe.

După aceea, în Aula "Paul al VI-lea" din Vatican va fi servit un prânz cald pentru 1.300 de persoane care trăiesc în sărăcie.

Asistență medicală gratuită

În această săptămână premergătoare Zilei Mondiale a Sărăciei, în Piața "Sfântul Petru" a fost amenajată o clinică medicală mobilă pentru a oferi analize medicale și îngrijiri medicale gratuite celor care altfel nu ar avea acces.

Serviciile oferite includ controale generale, electrocardiograme, analize de sânge, vaccinuri antigripale, teste COVID-19 și screening pentru HIV, hepatită C și tuberculoză.

Hrană pentru familii și facturi de utilități plătite

Vaticanul oferă 5.000 de cutii de alimente parohiilor din jurul Romei pentru a le distribui familiilor care au nevoie de ajutor suplimentar.

Inițiativa include 10 tone de paste făinoase, câte cinci tone de orez, făină, zahăr, sare și cafea, precum și peste 1.300 de litri de ulei și lapte pentru a asigura gospodăriilor nevoile alimentare de bază.

În contextul în care criza energetică continuă să crească costurile în Europa, unele organizații caritabile din Roma au primit, de asemenea, fonduri pentru a acoperi facturile de gaz și electricitate ale persoanelor care se luptă să ajungă la sfârșit de lună.

Papa Francisc binecuvântează sculptura
lui Timothy Schmalz
9 noiembrie 2022
Vatican Media
Conștientizarea prin artă

Înainte de audiența generală din 9 noiembrie, Papa Francisc a binecuvântat o nouă sculptură a artistului catolic Timothy Schmalz.

© Vatican Media
Lucrarea din bronz în mărime naturală, numită "Sheltering" (Adăpostire), reprezintă un porumbel în zbor care trage o pătură peste trupul gol al unei persoane fără adăpost care doarme.

Schmalz, care este din Canada, este cunoscut pentru sculpturile sale cu tematică religioasă și socială, inclusiv "Homeless Jesus" (Isus fără adăpost), a cărei copie se găsește în interiorul Vaticanului.

El este, de asemenea, creatorul sculpturii "Angels Unawares" (Îngeri fără voie), care înfățișează imigranți și refugiați și care se află în Piața "Sfântul Petru".

Ultima lucrare a lui Schmalz a fost comandată de Familia Vincențiană globală - o mișcare de congregații religioase, asociații laice și organizații de caritate inspirate de Sfântul Vincențiu de Paul - pentru a evidenția situația celor fără adăpost din întreaga lume.

(După Catholic News Agency, 9 noiembrie 2022)

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 741.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat