Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc
în Regatul Bahrain

(3-6 noiembrie 2022)

Întâlnire cu tinerii

Școala "Preasfânta Inimă a lui Isus", Awali, sâmbătă, 5 noiembrie 2022

Dragi prieteni, fraților și surorilor, bună ziua!

© Vatican Media
Vă mulțumesc că sunteți aici, din atâtea națiuni diferite și cu atâta entuziasm! Aș vrea să-i mulțumesc sorei Rosalyn pentru cuvintele de bun-venit pe care mi le-a adresat și pentru angajarea cu care, împreună cu atâția alții, duce înainte această Școală "Preasfânta Inimă a lui Isus".

Și sunt bucuros că am văzut în regatul Bahrain un loc de întâlnire și de dialog între culturi și crezuri diferite. Și acum, privind la voi, care nu sunteți de aceeași religie și nu vă este frică să stați împreună, cred că fără voi această conviețuire a diferențelor nu ar fi posibilă. Și nu ar avea viitor! În aluatul lumii, voi sunteți drojdia bună destinată să crească, să depășească atâtea bariere sociale și culturale și să promoveze vlăstare de fraternitate și de noutate. Voi, tinerii, sunteți cei care, ca niște călători neliniștiți deschiși la inedit, nu vă temeți să vă confruntați, să dialogați, să "faceți gălăgie" și să vă amestecați cu ceilalți, devenind baza unei societăți prietene și solidare. Și acest lucru, dragi prieteni, este fundamental în contextele complexe și plurale în care trăim: a face să cadă anumite bariere pentru a inaugura o lume după măsura omului, mai fraternă, chiar dacă asta înseamnă a înfrunta numeroase provocări. Despre asta, inspirându-mă din mărturiile voastre și din întrebările voastre, aș vrea să vă adresez trei invitații mici, nu atât pentru a vă învăța ceva, cât mai ales pentru a vă încuraja.

Prima invitație: a îmbrățișa cultura îngrijirii. Sora Rosalyn a folosit această expresie: "cultură a îngrijirii". A ne îngriji înseamnă a dezvolta o atitudine interioară de empatie, o privire atentă care ne duce în afara noastră înșine, o prezență gentilă care învinge indiferența și ne determină să ne interesăm de ceilalți. Aceasta este cotitura, începutul noutății, antidotul împotriva unei lumi închise care, impregnată de individualism, îi devorează pe fiii săi; împotriva unei lumi închise de tristețe, care generează indiferență și singurătate. Îmi permit să vă spun: cât rău face spiritul de tristețe, cât rău! Pentru că dacă nu învățăm să ne îngrijim de ceea ce este în jurul nostru - de ceilalți, de oraș, de societate, de creație - ajungem să petrecem viața ca acela care aleargă, se frământă, face multe lucruri, dar, la sfârșit, rămâne trist și singur pentru că nu a gustat niciodată până la capăt bucuria prieteniei și a gratuității. Și nu a dat lumii acel tușeu unic de frumusețe pe care numai el, sau ea, și nimeni altul nu-l putea da. Fiind creștin, mă gândesc la Isus și văd că acțiunea sa a fost mereu animată de îngrijire. A îngrijit relațiile cu toți cei pe care-i întâlnea în case, în orașe și de-a lungul drumului: a privit în ochi persoanele, și-a plecat urechea la cererile lor de ajutor, s-a apropiat și a atins cu mâna rănile lor. Voi priviți în ochi persoanele? Isus a intrat în istorie pentru a ne spune că Cel Preaînalt are grijă de noi; pentru a ne aminti că a sta de partea lui Dumnezeu înseamnă a ne îngriji de cineva sau de ceva, în special de cei mai nevoiași.

Prieteni, cât de frumos este să devenim promotori ai îngrijirii, artiști ai relațiilor! Dar asta cere, ca totul în viață, un antrenament constant. Așadar, nu uitați să aveți grijă înainte de toate de voi înșivă: nu atât de exterior, ci de interior, de partea cea mai ascunsă și prețioasă din voi. Care este? Sufletul vostru, inima voastră! Și cum se îngrijește inima? Încercați să o ascultați în tăcere, să creați spații pentru a sta în contact cu interioritatea voastră, pentru a simți darul care sunteți, pentru a primi existența voastră și nu o lăsa să vă scape din mână. Să nu vi se întâmple să fiți "turiști ai vieții", care o privesc numai din exterior, superficial. Și în tăcere, urmând ritmul inimii voastre, vorbiți lui Dumnezeu, relatați-i despre voi înșivă, precum și despre cei pe care îi întâlniți în fiecare zi și pe care el vi-i dăruiește ca însoțitori de călătorie. Duceți-i fețele, situațiile fericite și dureroase, pentru că nu există rugăciune fără relații, așa cum nu există bucurie fără iubire.

Și iubirea - voi o știți - nu este o telenovelă sau un film romantic: a iubi înseamnă a-l avea la inimă pe celălalt, a ne îngriji de celălalt, a oferi propriul timp și propriile daruri celui care are nevoie de ele, a risca pentru a face din viață un dar care generează altă viață. A risca! Prieteni, vă rog, nu uitați niciodată un lucru: toți sunteți - niciunul exclus - o comoară, o comoară unică și prețioasă. Așadar, nu țineți viața în seif, crezând că este mai bine să vă cruțați și că momentul pentru a o dedica încă nu a venit! Mulți dintre voi sunt aici în trecere, din motive de muncă și adesea pentru un timp determinat. Însă dacă trăim cu mentalitatea turistului, nu percepem momentul prezent și riscăm să aruncăm bucăți întregi din viață! În schimb, ce frumos este a lăsa acum o urmă bună pe drum, îngrijind comunitatea, colegii de clasă, colegii de muncă, creația... Ne face bine să ne întrebăm: eu, ce urmă las acum, aici unde trăiesc, în locul în care m-a pus Providența?

Aceasta este prima invitație, cultura îngrijirii; dacă o îmbrățișăm, contribuim la creșterea seminței fraternității. Și iată a doua invitație pe care aș vrea să v-o adresez: a semăna fraternitate. Mi-a plăcut ceea ce ai spus tu, Abdulla: "Trebuie să fim campioni nu numai pe terenurile de joc, ci în viață!". Campioni în afara terenului. Este adevărat, fiți campioni de fraternitate, în afara terenului! Aceasta este provocarea de astăzi pentru a învinge mâine, provocarea societăților noastre, tot mai globalizate și multiculturale. Vedeți, toate instrumentele și tehnologia pe care modernitatea ni le oferă nu sunt suficiente pentru a face lumea pașnică și fraternă. Vedem asta: de fapt, vânturile de război nu se potolesc cu progresul tehnic. Constatăm cu tristețe că în multe regiuni tensiunile și amenințările cresc și uneori izbucnesc în conflicte. Dar asta se întâmplă adesea pentru că nu se lucrează asupra inimii, pentru că se lasă să se dilate distanțele față de ceilalți, și astfel diferențele etnice, culturale, religioase și de alt gen devin probleme și frici care izolează și nu oportunități pentru a crește împreună. Și când par mai puternice decât fraternitatea care ne leagă, se riscă ciocnirea.

Vouă, tinerilor, care sunteți mai direcți și mai capabili în a genera contacte și prietenii, depășind prejudecățile și țarcurile ideologice, aș vrea să vă spun: fiți semănători de fraternitate și veți fi culegători de viitor, pentru că lumea va avea viitor numai în fraternitate! Este o invitație pe care o găsesc la inima credinței mele. "Cine - spune Biblie - nu-l iubește pe fratele său pe care îl vede nu poate să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu-l vede. Avem această poruncă de la el: cine-l iubește pe Dumnezeu să-l iubească și pe fratele său" (1In 4,20-21). Da, Isus cere să nu dezlegăm niciodată iubirea față de Dumnezeu de cea față de aproapele, devenind noi înșine aproapele tuturor (cf. Lc 10,29-37). Al tuturor, nu numai al celui care ne este simpatic. A trăi ca frați și surori este vocația universală încredințată fiecărei creaturi. Și voi tinerilor - mai ales voi -, în fața tendinței dominante de a rămâne indiferenți și de a vă arăta nesuferiți pentru ceilalți, ba chiar să sprijiniți războaie și conflicte, sunteți chemați să "reacționați cu un nou vis de fraternitate și de prietenie socială care să nu se limiteze la cuvinte" (Fratelli tutti, 6). Cuvintele nu sunt suficiente: este nevoie de gesturi concrete duse înainte în cotidian.

Să ne punem și aici câteva întrebări: eu sunt deschis față de ceilalți? Sunt prieten sau prietenă a vreunei persoane care nu face parte din cercul meu de interese, care are crez și obiceiuri diferite de mine? Caut întâlnirea sau rămân cu ale mele? Drumul este acela pe care în puține cuvinte ni l-a spus Nevin: "a crea relații bune", cu toți. În voi tinerilor este vie dorința de a călători, de a cunoaște noi ținuturi, de a depăși granițele locurilor voastre obișnuite. Aș vrea să vă spun: să știți să călătoriți și înăuntrul vostru, să lărgiți frontierele interioare, pentru ca să dispară prejudecățile despre ceilalți, să se restrângă spațiul neîncrederii, să se dărâme țarcurile fricii, să răsară prietenia fraternă! Și aici, lăsați-vă ajutați de rugăciune, care lărgește inima și, deschizându-ne la întâlnirea cu Dumnezeu, ne ajută să vedem în cel pe care-l întâlnim un frate și o soră. În această privință, sunt frumoase cuvintele unui profet care spune: "Oare nu un singur Dumnezeu ne-a creat? De ce ne trădăm unul pe celălalt?" (Mal 2,10). Societăți ca asta, cu o însemnată bogăție de crezuri, tradiții și limbi diferite, pot să devină "arene de fraternitate". Aici suntem la porțile marelui și multiformului continent asiatic, pe care un teolog l-a definit "un continent de limbi" (A. Pieris, în Teologia in Asia, Brescia 2006, 5): să știți să le armonizați în unica limbă, limba iubirii, ca adevărați campioni de fraternitate!

Și o a treia invitație aș vrea să vă fac: se referă la provocarea de a face alegeri în viață. Știți bine asta, din experiența de fiecare zi: nu există o viață fără provocări de înfruntat. Și întotdeauna, în fața unei provocări, ca în fața unei bifurcații, trebuie să se aleagă, să se intre în joc, să se riște, să se decidă. Dar asta cere o strategie bună: nu se poate improviza, trăind numai din instinct sau numai pe clipă! Și cum ne pregătim, cum se antrenează capacitatea de a alege, creativitatea, curajul, tenacitatea? Cum se ascute privirea interioară, cum se învață să se judece situațiile, să se perceapă esențialul? Este vorba de a crește în arta de orientare în alegeri, de a lua direcțiile corecte. Pentru aceasta, a treia invitație este a face alegeri în viață, alegeri corecte.

Toate acestea mi-au venit în minte gândindu-mă la întrebările lui Merina. Sunt întrebări care exprimă tocmai nevoia de a înțelege direcția de luat în viață - este curajoasă, ea, prin modul în care a spus lucrurile! Și pot să vă spun experiența mea: eram un adolescent ca și voi, ca toți, și viața mea era viața normală a unui băiat. Adolescența - o știm - este un drum, este o fază de creștere, o perioadă în care ne deschidem spre viață în aspectele sale uneori contradictorii, înfruntând pentru prima dată anumite provocări. Ei bine, sfatul meu care este? A merge înainte fără frică și niciodată singuri! Două lucruri: a merge înainte fără frică și niciodată singuri. Dumnezeu nu vă lasă singuri dar, pentru a vă da o mână de ajutor, așteaptă ca să cereți asta. El ne însoțește și ne conduce. Nu cu minuni și miracole; chiar și prin profesorii noștri, prin prietenii noștri, prin părinții noștri, și prin toate persoanele care vor să ne ajute.

Așadar, trebuie să învățăm să distingem glasul său, glasul lui Dumnezeu care ne vorbește. Și cum învățăm asta? Așa cum spuneai tu, Merina: prin rugăciunea silențioasă, dialogul intim cu El, păstrând în inimă ceea ce ne face bine și ne dă pace. Pacea este un semn al prezenței lui Dumnezeu. Această lumină a lui Dumnezeu luminează labirintul de gânduri, emoții și sentimente în care adesea ne mișcăm. Domnul dorește să lumineze inteligența voastră, gândurile voastre cele mai intime, aspirațiile pe care le purtați în inimă, judecățile care se maturizează înăuntrul vostru. Vrea să vă ajute să distingeți ceea ce este esențial de ceea ce este superfluu, ceea ce este bun de ceea ce face rău vouă și altora, ceea ce este drept de ceea ce generează nedreptate și dezordine. Lui Dumnezeu nimic nu-i este străin de ceea ce se întâmplă în noi, nimic, dar adesea noi suntem cei care ne înstrăinăm de el, nu-i încredințăm persoanele și situațiile, ne închidem în teamă și în rușine. Nu, să hrănim în rugăciune certitudinea mângâietoare că Domnul veghează asupra noastră, că nu ațipește ci ne privește și ne păzește mereu.

Prieteni, tineri, aventura alegerilor nu trebuie dusă înainte singuri. De aceea permiteți-mi să vă spun un ultim lucru: căutați mereu, înaintea sugestiilor din internet, niște buni consilieri în viață, persoane înțelepte și credibile care să vă poată orienta, să vă poată ajuta. Mai întâi asta. Mă gândesc la părinți și la profesori, dar și la bătrâni, la bunici, și la un bun însoțitor spiritual. Fiecare dintre noi are nevoie să fie însoțit pe drumul vieții! Repet ceea ce v-am spus: niciodată singuri! Avem nevoie să fim însoțiți pe drumul vieții.

Dragi tineri, avem nevoie de voi, de creativitatea voastră, de visele voastre și de curajul vostru, de simpatia voastră și de zâmbetele voastre, de bucuria voastră contagioasă precum și de acel picuț de nebunie pe care voi știți să-l aduceți în orice situație, și care ajută să se iasă din toropeala obișnuințelor și a schemelor repetitive în care uneori închidem viața. Ca papă vreau să vă spun: Biserica este cu voi și are atâta nevoie de voi, de fiecare dintre voi, pentru a reîntineri, a explora noi cărări, a experimenta noi limbaje, a deveni mai bucuroasă și ospitalieră. Nu pierdeți niciodată curajul de a visa și de a trăi în stil mare! Însușiți-vă cultura îngrijirii și răspândiți-o; deveniți campioni de fraternitate; înfruntați provocările vieții lăsându-vă orientați de creativitatea fidelă a lui Dumnezeu și de consilieri buni. Și în sfârșit, amintiți-vă de mine în rugăciunile voastre. Eu voi face la fel pentru voi, purtându-vă în inimă. Mulțumesc!

God be with you! Allah ma'akum! [Dumnezeu să fie cu voi]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 349.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat