Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc
în Regatul Bahrain

(3-6 noiembrie 2022)

Întâlnire cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic

Awali, joi, 3 noiembrie 2022

Maiestate,
Altețe regale,
Stimați membri ai guvernului și ai corpului diplomatic,
Distinse autorități religioase și civile,
Doamnelor și domnilor,

As-salamu alaikum!

© Vatican Media
Mulțumesc din inimă Maiestății Sale pentru invitația respectuoasă de a vizita Regatul Bahrain, pentru primirea călduroasă și generoasă și pentru cuvintele de bun-venit pe care mi le-a adresat. Vă salut cordial pe fiecare dintre voi. Doresc să îndreptă un gând prietenesc și afectuos celor care locuiesc în această țară: fiecărui credincios, fiecărei persoane și fiecărei familii, pe care Constituția din Bahrain o definește "piatră unghiulară a societății". Exprim tuturor bucuria mea pentru a fi printre voi.

Aici, unde apele mării înconjoară nisipurile deșertului și zgârie-nori impunători se află lângă tradiționalele piețe orientale, realități îndepărtate se întâlnesc: antichitatea și modernitatea converg, istoria și progresul se contopesc; mai ales, oameni de diferite proveniențe formează un original mozaic de viață. Pregătindu-mă pentru această călătorie, am aflat despre o "emblemă de vitalitate" care caracterizează țara. Mă refer la așa-numitul "pom al vieții" (Shajarat-al-Hayat), din care vreau să mă inspir pentru a împărtăși câteva gânduri. Este vorba de o salcâm maiestuos, care supraviețuiește de secole într-o zonă deșertică, unde ploile sunt foarte puține. Pare imposibil ca un copac atât de longeviv să reziste și să prospere în astfel de condiții. Conform multora, secretul se află în rădăcini, care se extind pe zeci de metri sub pământ, ajungând la depozite subterane de apă.

Așadar, rădăcinile: Regatul Bahrain este angajat în căutare și în valorizarea trecutului său, care relatează despre o țară extrem de veche, la care, deja cu milenii în urmă, oamenii alergau, atrase de frumusețea sa, dată îndeosebi de izvoarele abundente de ape dulci care i-au dat faima de a fi paradisiacă: regatul antic Dilmun era numit "țara celor vii". Mergând înapoi la vastele rădăcini ale timpului - peste 4.500 de ani de prezență umană neîntreruptă - reiese cum poziția geografică, aptitudinea și capacitățile comerciale ale oamenilor, precum și anumite evenimente istorice, au dat Bahrainului oportunitatea de a se plăsmui ca răscruce de îmbogățire reciprocă între popoare. Așadar, un aspect se evidențiază din această țară: ea a fost mereu loc de întâlnire între populații diferite.

Iată apa vitală din care iau și astăzi rădăcinile Bahrainului, a cărei mare bogăție strălucește în varietatea sa etnică și culturală, în conviețuirea pașnică și în primirea tradițională a populației. O diversitate care nu uniformizează, ci include, reprezintă comoara oricărei țări cu adevărat evoluate. Și în aceste insule se admiră o societate complexă, multietnică și multireligioasă, capabilă să depășească pericolul izolării. Este atât de important în timpul nostru, în care concentrarea exclusivă asupra sieși și asupra propriilor interese împiedică să se perceapă importanța indispensabilă a ansamblului. În schimb, multele grupuri naționale, etnice și religioase coexistente aici dau mărturie că se poate și trebuie să se conviețuiască în lumea noastră, devenită de mai multe decenii un sat global în care, considerată sigură globalizarea, este în multe privințe încă necunoscut "spiritul satului": ospitalitatea, căutarea celuilalt, fraternitatea. Dimpotrivă, asistăm cu preocupare la creșterea, pe scară largă, a indiferenței și a suspiciunii reciproce, la dilatarea rivalităților și contrapozițiilor care se sperau depășite, la populisme, extremisme și imperialisme care pun în pericol siguranța tuturor. În pofida progresului și a atâtor cuceriri civile și științifice, distanța culturală între diferitele părți ale lumii crește, și înaintea oportunităților benefice de întâlnire se pun atitudini inumane de ciocnire.

Să ne gândim în schimb la pomul vieții - simbolul vostru - și în deșerturile aride ale conviețuirii umane să distribuim apa fraternității: să nu lăsăm să se evaporeze posibilitatea întâlnirii între civilizații, religii și culturi, să nu permitem să se usuce rădăcinile umanului! Să lucrăm împreună, să lucrăm pentru ansamblu, pentru speranță! Sunt aici, în țara pomului vieții, ca semănător de pace, pentru a trăi zile de întâlnire, pentru a participa la un Forum de dialog între Orient și Occident pentru conviețuirea umană pașnică. Mulțumesc încă de acum însoțitorilor de călătorie, în mod special reprezentanților religioși. Aceste zile marchează o etapă prețioasă în parcursul de prietenie intensificat în ultimii ani cu diferiți conducători religioși islamici: un drum fratern care, sub privirea cerului, vrea să favorizeze pacea pe Pământ.

În această privință, exprim apreciere pentru conferințele internaționale și pentru oportunitățile de întâlnire pe care acest regat le organizează și le favorizează, punând ca temă în special respectul, toleranța și libertatea religioasă. Sunt teme esențiale, recunoscute de constituția țării, care stabilește că "nu trebuie să existe nicio discriminare pe baza sexului, provenienței, limbii, religiei sau crezului" (art. 18), că "libertatea de conștiință este absolută" și că "statul tutelează inviolabilitatea cultului" (art. 22). Sunt, mai ales, angajamente de tradus în practică, pentru ca libertatea religioasă să devine deplină și să nu se limiteze la libertatea de cult; pentru ca demnitatea și oportunitatea egală să fie recunoscute concret fiecărui grup și fiecărei persoane; pentru ca să nu fie discriminări și drepturile umane fundamentale să nu fie încălcate, ci promovate. Mă gândesc înainte de toate la dreptul la viață, la necesitatea de a-l garanta mereu, și față de cel care este pedepsit, a cărui existență nu poate să fie eliminată.

Să ne întoarcem la pomul vieții. Multele ramuri de diferite dimensiuni care îl caracterizează cu timpul au dat viață la frunze bogate, mărindu-i înălțimea și lărgimea. În această țară tocmai contribuția atâtor persoane din popoare diferite a permis o dezvoltare productivă însemnată. Acest lucru a fost făcut posibil de imigrație, de care regatul Bahrain se mândrește cu unul din cele mai ridicate niveluri: circa jumătate din populația rezidentă este străină și lucrează în mod rodnic pentru dezvoltarea unei țări în care, deși au părăsit propria patrie, se simt acasă. Însă nu se poate uita că în timpurile noastre încă există prea multă lipsă de locuri de muncă și prea multă muncă dezumanizantă: asta nu comportă numai riscuri grave de instabilitate socială, ci reprezintă un atentat la adresa demnității umane. De fapt, munca nu este numai necesară pentru a câștiga cele de trăit, este un drept indispensabil pentru a se dezvolta integral pe ei înșiși și pentru a plăsmui o societate pe măsura omului.

Din această țară, atrăgătoare pentru oportunitățile de muncă pe care le oferă, aș vrea să amintesc urgența crizei mondiale în ceea ce privește munca: adesea munca, prețioasă ca și pâinea, lipsește; adesea, este pâine otrăvită, pentru că reduce la sclavie. În ambele cazuri în centru nu mai este omul, care din scop sacru și inviolabil al muncii este redusă la mijloc pentru a produce bani. De aceea, să fie garantate peste tot condiții de muncă sigure și demne de om, care să nu împiedice, ci să favorizeze viața culturală și spirituală; care să promoveze coeziunea socială, în folosul vieții comune și al dezvoltării însăși a țărilor (cf. Gaudium et spes, 9.27.60.67).

Bahrainul se mândrește cu rezultate prețioase în acest sens: mă gândesc, de exemplu, la prima școală feminină apărută în Golf și la abolirea sclaviei. Să fie far în a promova în întreaga zonă drepturi și condiții egale și tot mai bune pentru muncitori, femei și tineri, garantând în același timp respect și atenție pentru cei care se simt mai mult la marginile societății, cum sunt emigrații și deținuții: dezvoltarea adevărată, umană, integrală se măsoară mai ales din atenția față de ei.

Pomul vieții, care se înalță singuratic în peisajul deșertic, îmi mai amintește încă două domenii decisive pentru toți și care interpelează înainte de toate pe cel care, guvernând, deține responsabilitatea de a sluji binele comun. În primul rând problema ambientală: câți copaci sunt tăiați, câte ecosisteme sunt devastate, câte mări sunt poluate de aviditatea nesătulă a omului, care după aceea se răsfrânge împotriva sa! Să nu încetăm să ne străduim pentru această urgență dramatică, punând în aplicare alegeri concrete și clarvăzătoare, întreprinse gândindu-ne la tinerele generații, înainte de a fi prea târziu și de se compromite viitorul lor! Conferința Națiunilor Unite despre schimbările climatice (COP27), care va avea loc în Egipt peste câteva zile, să fie un pas înainte în acest sens!

În al doilea rând, pomul vieții, cu rădăcinile sale care de sub pământ comunică apa vitală trunchiului și din acesta ramurilor și apoi frunzelor, care dăruiesc oxigen creaturilor, mă face să mă gândesc la vocația omului, a fiecărui om care se află pe pământ: a face să prospere viața. Dar astăzi asistăm, în fiecare zi mai mult, la acțiuni și amenințări de moarte. Mă gândesc, îndeosebi, la realitatea monstruoasă și nesăbuită a războiului, care peste tot seamănă distrugere și dezrădăcinează speranța. În război iese în evidență latura cea mai rea a omului: egoism, violență și minciună. Da, pentru că războiul, fiecare război, reprezintă și moartea adevărului. Să refuzăm logica armelor și să schimbăm direcția, schimbând uriașele cheltuieli militare în investiții pentru a combate foamea, lipsa de îngrijiri sanitare și de instruire. Am în inimă durerea pentru atâtea situații de conflict. Privind la Peninsula Arabică, ale cărei țări doresc să le salut cu cordialitate și respect, îndrept un gând special și afectuos Yemenului, martirizat de un război uitat care, ca orice război, nu duce la nicio victorie, ci numai la înfrângeri aspre pentru toți. Port în rugăciune mai ales civilii, copiii, bătrânii, bolnavii și implor: să tacă armele, să tacă armele, să tacă armele! Să ne angajăm peste tot și cu adevărat pentru pace!

Declarația regatului Bahrain recunoaște, în această privință, că credința religioasă este "o binecuvântare pentru tot neamul omenesc", fundamentul "pentru pacea în lume". Sunt aici ca un credincios, ca un creștin, ca un om și pelerin de pace, pentru că astăzi mai mult ca oricând suntem chemați, pretutindeni, să ne angajăm serios pentru pace. Maiestate, altețe regale, autorități, prieteni, îmi însușesc, așadar, și împărtășesc cu voi, ca auspiciu pentru aceste dorite zile de vizită în regatul Bahrain, un pasaj frumos din aceeași Declarație: "Ne angajăm să lucrăm pentru o lume în care persoanele cu crez sincer se unesc între ele pentru a respinge ceea ce ne dezbină și pentru a apropia în schimb ceea ce ne unește". Așa să fie, cu binecuvântarea Celui Preaînalt! Shukran! [mulțumesc!]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 388.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat