Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Sfinții - copiii, cerul și pământul aduc slavă Domnului

Sărbătoarea tuturor sfinților i-a unit pe elevii din Pildești și în acest an. 80 de copii, atât catolici, cât și ortodocși, din clasele a II-a, a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială nr. 1, cinci cadre didactice și părinți, în colaborare cu Parohia "Adormirea Maicii Domnului" au participat la o activitate dedicată cunoașterii și promovării sfinților, desfășurată joi, 3 noiembrie 2022, în Sala de evenimente "Portzo Deleda" din localitate, încheindu-se în biserica parohială.

Elevii au aflat mai multe despre viața și opera unor sfinți importanți din istoria Bisericii și a lumii.

De asemenea, ei au aflat că sfinții nu sunt oameni diferiți de noi. În toate timpurile au existat sfinți, de vârste diferite, unii copii, alții tineri, adulți... Unii au fost sfinți de când erau mici, alții duceau o viață în care nu-l cunoșteau pe Dumnezeu, dar, când l-au întâlnit pe Isus, ei s-au schimbat și au decis să fie fericiți, să-l urmeze (ca Sfântul Paul).

Aceste zile în care istoria sfinților a fost explicată elevilor, modul în care și-au trăit credința și cât de mult au lăsat în istoria umanității până în prezent au fost de un real interes și o adevărată comoară spirituală.

Originea Sărbătorii Tuturor Sfinților datează de la Papa Grigore al III-lea (731-741), care a consacrat o capelă din Bazilica "Sfântul Petru" tuturor sfinților, iar, ani mai târziu, Grigore al IV-lea a extins sărbătoarea către întreaga Biserică. De peste 1.200 de ani se sărbătorește aceasta zi.

Ca semn festiv, elevii au fost îmbrăcați în sfinți, amintindu-și astfel modelele de viață pe care le reprezintă fiecare dintre ei și evidențiind sărbători care caută să laude astfel de valori fundamentale ale credinței creștine, precum speranța și viața. În aceste zile, s-a trăit o sărbătoare proprie și veselă, care subliniază pozitivul din lume, o tradiție care subliniază că bunătatea și frumusețea oamenilor rămâne întotdeauna.

La început activitatea a început cu parada sfinților, unde fiecare copil, îmbrăcat în sfânt, a defilat în fața celorlalți pentru a arăta costumul. Ei au prezentat, pe scurt, viața sfântului pe care îl reprezintă (patronul numelui propriu sau un alt sfânt ales).

Împreună cu surorile din Congregația "Surorile Săracilor Părintelui Vicenzo Morinello", copii au pregătit cântece și jocuri specifice sărbătorii. Apoi, am servit, cu toții, gustări și dulciuri.

Activitatea s-a încheiat cu premierea celor care au prezentat costumul și viața sfântului într-un mod frumos și plăcut.

Sărbătoarea celebrată confirmă faptul că este posibil să fii modern și profund creștin, având în vedere situația actuală și exemplul sfinților care sunt un model de urmat pentru toți.

Ziua Tuturor Sfinților este o tradiție creștină de a trăi cu familia și a sărbători cu prietenii, care luminează cu propria lumină alte tradiții culturale în afara rădăcinilor noastre istorice religioase, culturale și sociale.

Mulțumim părintelui paroh Ionel Roșu și părintelui vicar Gabriel Iulian Cocianga că au fost alături de noi în aceste zile și că au arătat disponibilitate și sprijin. Mulțumim surorilor pentru că au pregătit copiii învățându-i cântece și jocuri. Mulțumim binefăcătorilor care au contribuit ca frumoasa sărbătoare să fie plină de bucurie.

Domnul să îi binecuvânteze pe toți, să le arate calea cea bună spre sfințenie, iar sfinții să le fie alături în călătoria pământească spre veșnicie.

Daniela Bulai Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 noiembrie: Pildești: Sfinții - copiii, cerul și pământul aduc slavă Domnului


 

lecturi: 2184.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat