Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican News
Comunitatea catolică îl așteaptă pe papa în Bahrain

Aproximativ 80.000 de credincioși alcătuiesc "mica turmă" din țara din Golf, destinația celei de-a 39-a călătorii apostolice a Papei Francisc. Primii care au ajuns acolo, în anii 1930, au fost cetățeni străini din țările vecine.

de Roberta Barbi

La început veneau mai ales din țările apropiate, Irak, Turcia, Siria, Liban, Palestina, Iordania și Egipt, apoi, cu boomul petrolifer din regiune, au venit pentru a lucra și din Asia, Sri Lanka, India și Filipine mai ales, și din restul lumii. Sunt creștinii din Bahrain, regatul din peninsula arabică unde Papa Francisc a mers în vizită de astăzi [3 noiembrie 2022] și până duminică, 6 noiembrie. O comunitate care are circa 80.000 de credincioși și reprezintă mai mult sau mai puțin 15% din populație care este în majoritate de credință islamică.

O lungă tradiție de conviețuire

Bahrain este unul din puținele state din Golf care are o populație creștină locală: de fapt, în afară de creștinii străini veniți din motive de muncă, este prezentă o comunitate de circa o mie de persoane, mai ales catolici originari din țările arabe limitrofe și veniți între anii '30 și '50, cărora li s-a acordat după aceea cetățenia. În regat, unde islamul este religia oficială și sistemul juridic este bazat pe legea islamică, libertatea de cult este permisă atât comunităților creștine, cât și credincioșilor de alte religii. De fapt, aici a fost construită prima biserică catolică în regiunea Golfului: este Biserica "Preasfânta Inimă" ridicată la Manama - capitala - în 1939, pe un teren donat de emir. O a doua biserică a fost construită în orașul Awali pe un teren donat Bisericii în 2013 de regele Hamad bin Isa al-Khalifa. Astăzi, Catedrala "Stăpâna Noastră a Arabiei" este cea mai mare biserică catolică din regiune: proiectul a fost început în 2014 grație fostului vicar apostolic al Arabiei de Nord, Monseniorul Camillo Ballin, și în sfârșit consacrată la 10 decembrie anul trecut de cardinalul Luis Antonio Tagle, în prezența regelui Hamad.

Vicariatul apostolic din Arabia de Nord

Și relațiile diplomatice între Sfântul Scaun și Bahrain, în ultimii ani au înregistrat progrese semnificative. Începute pentru prima dată în 1999, o etapă importantă a fost cu siguranță, în mai 2014, prezența regelui Hamad în Vatican primit de Papa Francisc care în acea ocazie a primit cadou de la suveran o machetă a Catedralei "Stăpâna Noastră a Arabiei" în construcție, în afară de invitația de a vizita regatul. La întâlnire, papa și regele au vorbit despre pace și stabilitate în Orientul Mijlociu și despre contribuția pozitivă adusă țării de comunitatea creștină prezentă. Astăzi catolicii rezidenți în Bahrain sunt sub jurisdicția vicariatului apostolic al Arabiei de Nord, instituit în 2011 cu sediul în Awali, în care lucrează circa 65 de preoți, dintre care mulți capucini. Din 2020 sediul lăsat vacant de moartea Monseniorului Ballin a fost încredințată Monseniorului Paul Hinder, fost vicar apostolic al Arabiei de Sud. Ambele vicariate sunt membri ai Conferinței Episcopilor Latini pentru Regiunea Arabă (CELRA).

(După Vatican News, 3 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 354.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat