Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Solemnitatea Toți Sfinții și Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

PS Iosif Păuleț a celebrat două Liturghii pontificale, marți, 1 noiembrie 2022, și miercuri, 2 noiembrie 2022, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 18.00. Biserica celebrează în aceste zile solemnitatea Toți Sfinții și Pomenirea tuturor credincioșilor răposați. La celebrări au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți și credincioși din Iași.

Ca în fiecare an, Biserica la începutul lunii noiembrie îi comemorează pe înaintașii noștri în credință. În prima zi a lunii sunt comemorați cei care fac parte din Biserica Învingătoare sau din paradis, iar în a doua zi sunt amintiți cei care fac parte din Biserica Suferindă sau din purgatoriu.

PS Iosif a prezidat cele două celebrări amintind celor prezenți să ceară mijlocirea sfinților pentru a ajunge acolo unde sunt ei și să nu-i uite în rugăciuni pe cei care "își purifică haina pentru a intra în sala de nuntă a mirelui".

La celebrarea din solemnitatea Toți Sfinții predicator a fost pr. Cristian Diac, care le-a vorbit celor prezenți despre exemplu de viață pe care ni l-au dat sfinții. Părintele i-a încurajat pe credincioși să-și caute propriul exemplu de sfânt sau să învețe de la fiecare câte ceva, pentru că, deși sunt foarte mulți sfinți, cu toate acestea toți sunt diferiți între ei. Ceea ce îi unește însă este iubirea, a ști că ești iubit și a ști să-i iubești pe alții.

La Liturghia de pomenire a tuturor credincioșilor răposați, omilia a fost ținută de pr. Daniel Iacobuț, care le spunea credincioșilor că moartea nu este un zid în care se strivește viața noastră, ci o poartă pe care o trecem, Cristos fiind însuși poarta, dar și cheia care ne deschide lăcașurile veșnice. Poate noi nu reușim să cuprindem acest mister, dar să îl lăsăm pe Cristos să transforme viața noastră într-una demnă de împărăția cerului.

La finalul celor două Liturghii s-a cântat Prohodul pentru cei care au trăit înaintea noastră și ne-au transmis credința. După cum se obișnuiește la catedrala din Iași, la 1 noiembrie se fac rugăciuni pentru sufletele episcopilor și preoților Diecezei de Iași, amintindu-i ca recunoștință pe cei care au slujit la catedrală. Pe 2 noiembrie se face Prohodul pentru sufletele tuturor credincioșilor răposați ai diecezei, precum și pentru sufletele din purgatoriu.

Un alt moment important al acestor zile a fost prohodul prezidat de PS Iosif Păuleț în Cimitirul Eternitatea din Iași, marți, 2 noiembrie, la mormintele episcopilor, preoților, seminariștilor și persoanelor consacrate înmormântate în acest loc de veci.

Cântările la Sfintele Liturghii au fost susținute de corurile catedralei: Corul Mare al Catedralei și Corul Juvenes Ecclesiae, dirijate de pr. Robert Râtan și de Maximilian Husaru.

Toți sfinții și sfintele lui Dumnezeu, rugați-vă pentru noi!

Odihna veșnică dă-le-o lor Doamne!
Și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească!
Să se odihnească în pace!
Amin!

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 1 noiembrie: Iași (catedrală): Solemnitatea Toți Sfinții

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați, în Cimitirul "Eternitatea". Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 577.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat