Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele iezuit Sabino Maffeo împlinește 100 de ani.
Papa: "Un instrument în mâinile lui Dumnezeu"

de Luca Collodi

Un "instrument fidel în mâinile lui Dumnezeu" care "cu mare bucurie, caritate și spirit de slujire" a desfășurat funcții importante pentru Sfântul Scaun și pentru Biserică. Cu aceste cuvinte Papa Francisc îl celebrează pe părintele iezuit Sabino Maffeo, care împlinește 100 de ani astăzi, 1 noiembrie, Solemnitatea Tuturor Sfinților. În aceeași zi în care, în urmă cu 85 de ani, a intrat în Societatea lui Isus. Așadar o dublă aniversare, pe care pontiful o amintește cu o scrisoare în care scrie: "Este o mare bucurie și o experiență de adevărată mângâiere spirituală să mă pot uni la celebrarea acestei comemorări, aducând mulțumire Domnului care v-a chemat la minunata aventură a vieții, care nu va avea niciodată sfârșit, și la vocația de însoțitor al lui Isus, pentru a iubi și a sluji în toate".

În scrisoare, Papa Francisc amintește "misiunile de mare responsabilitate" desfășurate de Maffeo în acești lungi ani: superior al Provinciei Romane a Societății lui Isus (1968-1973), director tehnic al Radio Vatican (1973-1985), asistent al directorului și apoi istoric și arhivar la Castel Gandolfo la Observatorul Astronomic al Vaticanului (1985-2017). În schimb "misiunea" pe care părintele Maffeo o desfășoară în acești ani în Reședința "Sfântul Petru Canisiu" este aceea de "a se ruga pentru Biserică și pentru societate", scrie papa. Și cere rugăciuni și pentru el însuși: "Să mă amintiți în rugăciunile dumneavoastră pentru că eu cred în puterea rugăciunii care, așa cum afirmă Sfântul Augustin, este puterea omului și slăbiciunea lui Dumnezeu".

Ca să amintească viața și opera îndeplinită în acești o sută de ani de părintele Maffeo, ne vorbește cu părintele Federico Lombardi, pentru care mesajul Papei Francisc "exprimă recunoștința față de cel care a avut două perioade lungi de slujire directă a papei și a Bisericii".

- Părinte Lombardi, părintele Sabino Maffeo, părinte iezuit care mulți ani a lucrat la Radio Vatican, apoi la Observatorul Vaticanului, împlinește 100 de ani de viață. Este un moment de sărbătoare, la care a voit să participe și Papa Francisc cu un gând personal pentru părintele Maffeo...

Desigur, 100 de ani este o vârstă frumoasă, este o frumoasă realizare, este o viață lungă dedicată tocmai slujirii Domnului și a Bisericii. În aceeași zi în care împlinește 100 de ani el împlinește și 85 de ani de viață călugărească, pentru că a intrat în noviciat la 15 ani, în aceeași zi de 1 noiembrie, deci pentru noi toți care îl iubim este un moment foarte frumos, să celebrăm Liturghia împreună cu el și apoi să-l sărbătorim, și este acest mesaj al Papei Francisc care este un mesaj plin de bucurie care reparcurge un pic etapele vieții sale lungi și care exprimă și recunoștința Sfântului Scaun, pentru că în această viață lungă au fost două perioade lungi de slujire directă a instituțiilor Sfântului Scaun: mai întâi 12 ani la Radio Vatican și apoi alte decenii la Observatorul Vaticanului. Iată, deci, este un iezuit care l-a slujit pe papa și Biserica în două activități foarte importante. De tânăr a absolvit facultatea de fizică și a predat fizica în liceul Collegio Massimo; au fost studenți care l-au avut ca profesor și care îl amintesc ca un profesor foarte bun! Iată, avea o întreagă pregătire științifică ce explică după aceea cele două destinații vaticane la care a lucrat în cea mai mare parte a vieții sale.

- Părinte Lombardi, în anii în care părintele Maffeo a fost director tehnic al Radio Vatican, Radio Vatican a avut un mare impuls tehnologic...

Da, erau anii în care a fost deja construit centrul "Santa Maria di Galeria", marele centru de transmitere în zona romană, care trebuia dezvoltat tocmai pentru a putea desfășura funcția sa de conectare a întregii lumi cu centrul Bisericii prin intermediul radioului. Aș vrea să amintesc două realizări din perioada în care Maffeo era director tehnic: prima mare antenă rotativă; există două la Santa Margherita, el a construit-o pe prima. Se pot roti pe o mare rotativă circulară, în așa fel încât să poată fi orientate spre toate părțile lumii. A fost o potențare foarte însemnată a transmisiilor pe unde scurte spre toate continentele diferite. O altă realizare a fost marele sistem de transmitere pe unde medii, cu o acoperire foarte bună a întregii Europe. Iată deci aceste două mari sisteme, pentru cel care a cunoscut și cunoaște centrul "Santa Maria di Galeria", au fost cu adevărat un pas înainte fundamental pentru difuzarea pe calea radioului a mesajului papei în lume. Era și timpul în care Ioan Paul al II-lea a început marile sale călătorii internaționale. Deja Paul al VI-lea începuse, dar Ioan Paul al II-lea după aceea a explodat realmente cu activitatea călătoriilor. Tehnicienii de la Radio Vatican îl urmau pentru a garanta legăturile bune, amplificările bune ale ceremoniilor din diferitele țări și a fost deci și o operă de pionierat, dacă vrem, de frontieră a activităților tehnicienilor radioului în slujba papei în diferitele părți ale lumii.

- Apoi, în anii '80, trecerea părintelui Maffeo la Observatorul Vaticanului, angajat într-o slujire de comunicare, se ocupa să aducă la cunoștință această altă realitate a Vaticanului...

Da, desigur, părintele Maffeo a fost director tehnic în același timp cu părintele Roberto Tucci, care era director general al Radio Vatican. Apoi amândoi au terminat predând ștafeta la părintele Pasquale Borgomeo (director general al Radio Vatican n.r.) și la părintele Eugenio Matis (director tehnic al radioului n.r.), iar el și-a reluat un pic vocația sa, să spunem așa, didactică a tineretului ca profesor de fizică aplicând-o la astronomie, la munca foarte frumoasă a Observatorului Vaticanului, în care el n-a putut să facă cercetare de avangardă, pentru că avea deja o anumită vârstă, însă nu a fost numai un foarte bun superior călugăresc al comunității, ci și un splendid ghid pentru grupurile, pentru școlile care mergeau să viziteze Observatorul și erau deci introduși un pic la fascinația astronomiei, a studierii aștrilor. Maffeo este autorul cărții principale de istorie a Observatorului Vaticanului, care este și acum foarte utilă și astăzi pentru a înțelege istoria, funcția, semnificația acestei instituții științifice susținute de Biserică în dialogul cu lumea științei. Observatorul Vaticanului s-a dezvoltat mult în acești ani recenți, are un sediu al său și în Statele Unite, la Tucson, în Arizona, în zone de condiții perfecte pentru observarea aștrilor, deci are un rol al său la nivel internațional în domeniul astronomiei moderne. Maffeo a însoțit mulți ani viața Observatorului cu mare entuziasm și într-adevăr cu mare bucurie pentru a desfășura această slujire de divulgare, de prezentare a prezenței Bisericii în domeniul științei moderne. Părintele Maffeo este pentru noi un călugăr foarte bun, a fost și un foarte bun provincial al iezuiților din provincia romană, un om foarte cordial și prietenos, deci suntem cu adevărat uniți cu el în această zi de sărbătoare, cu multă bucurie.

(După Vatican News, 1 noiembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat