Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (1 noiembrie 2022)

Iubiți frați și surori, sărbătoare frumoasă, bună ziua!

Astăzi îi sărbătorim pe toți sfinții și am putea să avem o impresie înșelătoare: am putea să credem că îi celebrăm pe acele surori și pe acei frați care în viață au fost desăvârșiți, mereu liniari, preciși, ba chiar "rigizi". În schimb, evanghelia de astăzi dezminte această viziune stereotipată, această "sfințenie de iconiță". De fapt, fericirile lui Isus (cf. Mt 5,1-12), care sunt cartea de identitate a sfinților, arată complet opusul: vorbesc despre o viață împotriva curentului, despre o viață revoluționară! Sfinții sunt adevărații revoluționari.

Să luăm de exemplu o fericire, foarte actuală: "Fericiți făcătorii de pace" (v. 9) și să vedem cum pacea lui Isus este foarte diferită de cea pe care ne-o imaginăm. Toți dorim pacea, dar adesea ceea ce noi vrem nu este tocmai pacea, este a fi în pace, a fi lăsați în pace, a nu avea probleme ci liniște. În schimb Isus nu-i numește fericiți pe cei neliniștiți, pe cei care sunt în pace, ci pe cei care fac pacea și luptă pentru a face pacea, constructorii, făcătorii de pace. De fapt, pacea trebuie construită și ca orice construcție cere angajare, colaborare, răbdare. Noi am vrea ca pacea să plouă de sus, în schimb Biblia vorbește despre "sămânța păcii" (Zah 8,12), pentru că ea răsare din terenul vieții, din sămânța inimii noastre; crește în tăcere, zi după zi, prin fapte de dreptate și de milostivire, așa cum ne arată martorii luminoși pe care-i sărbătorim astăzi. De asemenea, noi suntem tentați să credem că pacea vine cu forța și puterea: pentru Isus este contrariul. Viața sa și cea a sfinților ne spun că sămânța păcii, pentru a crește și a da rod, trebuie mai întâi să moară. Pacea nu se obține cucerind sau înfrângând pe cineva, nu este niciodată violentă, nu este niciodată înarmată. Vedeam în programul "A Sua Immagine" atâția sfinți și sfinte care au luptat, au făcut pacea, dar cu munca, dăruind propria viață, oferind viață.

Așadar, cum devenim făcători de pace? Înainte de toate trebuie dezarmată inima. Da, pentru că toți suntem echipați cu gânduri agresive, unul împotriva celuilalt, cu vorbe tăioase, și credem că ne apărăm cu sârmele ghimpate ale plângerii și cu zidurile de beton ale indiferenței; și printre plângere și indiferență ne apărăm, dar asta nu este pace, asta este război. Sămânța păcii cere să se demilitarizeze câmpul inimii. Cum merge inima ta? Este demilitarizată sau este așa cu aceste lucruri, cu plângerea și indiferența, cu agresiunea? Și cum se demilitarizează inima? Deschizându-ne la Isus, care este "pacea noastră" (Ef 2,14); stând în fața crucii sale, care este catedra păcii; primind de la el, la Spovadă, "iertarea și pacea". De aici se începe, pentru că a fi făcători de pace, a fi sfinți, nu este capacitatea noastră, este darul său, este har.

Fraților și surorilor, să ne privim înăuntru și să ne întrebăm: suntem constructori de pace? Acolo unde trăim, studiem și lucrăm, ducem tensiune, cuvinte care rănesc, bârfe care otrăvesc, polemici care dezbină? Sau deschidem calea păcii: iertăm pe cel care ne-a ofensat, ne îngrijim de cel care se află la margini, vindecăm vreo nedreptate ajutând pe cel care are mai puțin? Asta se numește a construi pacea.

Însă poate să apară o ultimă întrebare, care este valabilă pentru fiecare fericire: merită de trăit așa? Nu este perdant? Isus ne dă răspunsul: făcătorii de pace "vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu" (Mt 5,9): în lume par în afara locului, pentru că nu cedează în fața logicii puterii și a prevalării, în cer vor fi cei mai aproape de Dumnezeu, cei mai asemănători cu el. Dar, în realitate, și aici cel care este samavolnic rămâne cu mâinile goale, în timp cel acela care îi iubește pe toți și nu rănește pe nimeni învinge: așa cum spune Psalmul, "omul de pace va avea o descendență" (cf. Ps 37,37).

Fecioara Maria, Regina tuturor sfinților, să ne ajute să fim constructori de pace în viața de fiecare zi.

________________

După Angelus

Joi, voi pleca într-o călătorie apostolică în Regatul Bahrain, unde voi rămâne până duminică. Deja de acum doresc să salut și să mulțumesc din inimă regelui, autorităților, fraților și surorilor în credință și întregii populații a țării, în special celor care de mult timp lucrează la pregătirea acestei vizite. Va fi o călătorie sub semnul dialogului: de fapt, voi participa la un Forum despre necesitatea indispensabilă ca Orientul și Occidentul să se întâlnească mai mult pentru binele conviețuirii umane; voi avea oportunitatea de a mă întreține cu reprezentanți religioși, îndeosebi islamici. Cer tuturor să mă însoțească prin rugăciune, pentru ca fiecare întâlnire și eveniment să fie o ocazie rodnică pentru a susține, în numele lui Dumnezeu, cauza fraternității și păcii, de care timpurile noastre au nevoie extremă și urgentă.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini veniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, salut credincioșii din Setúbal, Portugalia, și adolescenții de la mărturisirea de credință din Cassina de' Pecchi, Dieceza de Milano.

Sunt bucuros să primesc participanții la Crosul Sfinților, promovat de Fundația "Missioni Don Bosco" pentru a trăi într-o dimensiune de sărbătoare populară Solemnitatea Tuturor Sfinților. Mulțumesc pentru inițiativa voastră frumoasă și pentru prezența voastră!

Iubiți frați și surori, vă rog, să nu uităm de martirizata Ucraina: să ne rugăm pentru pace, să ne rugăm pentru ca în Ucraina să fie pacea.

Ziua de mâine este dedicată comemorării tuturor credincioșilor răposați. În afară de a face vizita tradițională la mormintele celor dragi ai noștri, invit la amintirea lor în rugăciune, în special în timpul Sfintei Liturghii.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 378.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat