Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinții: bărbați și femei ai păcii

Sfântul nu poate urî niciodată; el va fi întotdeauna un om al păcii. Nimeni nu poate fi numit martir de către Biserică dacă îi urăște pe cei care îl omoară, așa cum fac teroriștii fundamentaliști. Nu, martir este doar cel care își oferă viața chiar și pentru ucigașii săi: martir este doar cel care moare spunând, ca Sfântul Ștefan, "Părinte, iartă-i pe ei".

de Andrea Lonardo

Când Thomas Morus a înțeles că Henric al VIII-lea îl va decapita, pentru că nu tolera tăcerea sa cu privire la problema căsătoriei sale și cu privire la conducerea Bisericii engleze, a scris în turnul din Londra: "De ce să-l urăsc, acum, pentru câtva timp, pe regele care apoi mă va iubi pentru totdeauna? Și de ce astăzi ar trebui să fiu dușman al unui om cu care, în lumea care va veni, voi fi unit de prietenie veșnică? Și pe de altă parte, dacă el va continua să fie rău și ar fi osândit, va cunoaște veșnic pedepse atât de înspăimântătoare încât aș fi cu adevărat un mizerabil nevrednic de crunt, dacă astăzi nu aș lua parte la nefericirea sa compătimindu-l, în loc să voiesc rău persoanei sale". Morus, care asculta de glasul conștiinței, pe de altă parte, a continuat să-l iubească pe rege, și atunci când acesta a decretat martiriul său.

Acest aspect al sfințeniei trebuie amintit astăzi, în timpuri de război: sfântul nu poate urî niciodată, va fi mereu și oricum om al păcii. Nimeni nu poate fi numit martir de Biserică dacă îl urăște pe cel care îl ucide, în maniera teroriștilor integraliști. Nu, martir este numai cel care își oferă viața și pentru ucigașii săi: martir este numai cel care moare spunând, ca Sfântul Ștefan, "Tată, iartă-i".

Și acei sfinți, ca Ioana d'Arc, care au luptat pentru apărarea poporului lor, sunt sfinți numai pentru că au continuat să-i iubească pe dușmanii lor: Ioana, sau sfinți ca ea, nu au rostit niciodată cuvinte de ură sau nu au suflat vreodată în focul războiului.

A fi făcători de pace aparține și sfinților din viața cotidiană, celebrată în sărbătoarea sfinților. Papa Francisc i-a numit "clasa mijlocie a sfințeniei", apelând la expresia scriitorului francez Joseph Malègue care a scris o operă cu titlul Les Classes moyennes du Salut. Spune papa: "Există o «clasă mijlocie a sfințeniei». Eu văd sfințenia în poporul lui Dumnezeu răbdător: o femeie care își crește copiii, un bărbat care lucrează pentru a aduce pâine acasă, bolnavii, preoții bătrâni care au atâtea răni dar care au zâmbetul pentru că l-au slujit pe Domnul, surorile care lucrează mult și care trăiesc o sfințenie ascunsă. Aceasta este pentru mine sfințenia obișnuită. Eu asociez adesea sfințenia la răbdare: nu numai răbdarea ca hypomoné, a lua asupra noastră evenimentele și circumstanțele vieții, ci și ca statornicie în a merge înainte, zi de zi. Aceasta a fost sfințenia bunicii mele Rosa care mi-a făcut atâta bine. În breviar eu am testamentul bunicii mele Rosa și îl citesc adesea: pentru mine este ca o rugăciune. Ea este o sfântă care a mers înainte mereu cu curaj".

Sărbătoarea sfinților îi amintește pe toți sfinții ale căror nume nu sunt cunoscute de oameni, ci numai de Dumnezeu. Acei oameni din popor, acel popor pe care Papa Francisc ni-l amintește mereu, care au trăit cu sfințenie tocmai pentru că au fost împăciuiți interior și pentru că au fost capabili să aducă pace în supărările discordiilor familiale și în războaie.

Una din dramele lumii moderne este aceea de a încredința marea problemă a păcii numai specialiștilor, legislatorilor și diplomaților, uitând că numai inimile împăciuite ale unui popor sunt în măsură să arate absurditatea violenței și a răzbunării.

Dacă ar fi legi foarte drepte, dar inimile nu ar fi capabile de iertare, la nimic nu ar folosi acele legi. Elaborarea continuă de noi reguli fără educația inimilor birocratizează în fiecare zi mai mult societatea, făcând tot mai dificil să se acționeze creativ în legătura normelor infinite. Să ne gândim la școală, unde este evident că numai o autoritate reînnoită a profesorilor va putea să se opună bulimiei, în timp ce intervenția continuă a "experților" externi ajunge să slăbească misiunea proprie a profesorilor care au vocația de a conduce sufletele studenților la bine.

Thomas Morus care a inventat cuvântul "utopie", în vestita sa operă scrie în mod provocator că utopicii "angajează în război soția alături de soți și astfel copiii și părinții", în manieră de a dori o pace imediată și tratative imediate pentru a nu pierde persoanele pe care le iubesc. Ideea este desigur o ipoteză "prin absurd" utilizată de sfânt pentru a arăta că pacea este un bine suprem.

(După agenția SIR, 31 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 544.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat