Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Triplă sărbătoare la Sanctuarul "Fericitul Ieremia"

Duminică, 30 octombrie 2022, s-au celebrat la Sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, 39 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia, 30 de ani de prezență a fraților capucini în România și hirotonirea diaconală a doi frați capucini. Liturghia a fost celebrată de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, concelebrând PS Petru Gherghel, episcop emerit, împreună cu treizeci de preoți.

Această triplă sărbătoare a fost pregătită de un triduum de celebrări în perioada 27-29 octombrie, ținut în sanctuarul diecezan din Onești. Tema predicilor din triduum a fost "Viața de slujire a Fericitului Ieremia", predicator fiind pr. Ciprian Benedic, OFMCap.

Aceste zile de sărbătoare au culminat cu celebrarea Liturghiei solemne la ora 10:30 de către PS Iosif Păuleț. Părintele Leon Budău, custodele fraților capucini din România, i-a salutat pe cei prezenți, amintind cele trei motive de sărbătoare, îndemnându-ne să cerem mijlocirea Fericitului Ieremia pentru cei bolnavi.

După proclamarea Evangheliei a avut loc apelul candidaților la diaconat, făcut de pr. Octavian Vacaru, OFMCap., la care aceștia au răspuns cu un hotărât: "Iată-mă!". Numele celor chemați sunt: fr. Lucian Dămoc și Iosif Valentin David.

La predică PS Iosif a explicând textul evanghelic al samariteanului milostiv a subliniat importanța slujirii. Slujire la care cei doi candidați au fost invitați să răspundă zilnic cu aceeași hotărâre cu care au spus "Iată-mă!", având certitudinea că odată cu hirotonirea diaconală vor primi și harurile pentru a deveni slujitori asemenea samariteanului milostiv și a Fericitului Ieremia.

După predică a urmat ritualul hirotonirii diaconale, candidații plini de credință au promis episcopului și superiorului legitim ascultare și respect. Apoi, prosternați la pământ, au cerut împreună cu episcopul și cu toți credincioșii, mijlocirea sfinților și harul lui Dumnezeu, cântând Litania tuturor sfinților. A urmat impunerea mâinilor și rostirea de către episcop a rugăciunii de consacrare, în sfârșit îmbrăcarea dalmaticei (haina diaconală) și încredințarea cuvântului divin. Acest ritual a fost de o mare însemnătate pentru cei prezenți, bucuria și emoțiile se puteau citi pe chipurile tuturor, dar în special pe chipurile noilor diaconi.

După ritualul de hirotonire, celebrarea a continuat cu liturgia euharistică, pe parcursul căreia diaconii și-au putut exercita noul minister.

La finalul Sfintei Liturghii, rectorul sanctuarului, părintele Ciprian Vacaru a adus mulțumiri episcopilor, preoților care au concelebrat, corului, echipei ERCIS FM, Angelus TV și tuturor credincioșilor și pelerinilor veniți din Onești și din alte localități.

Liturghia de mulțumire celebrată seara, la ora 18.30, a fost prezidată de părintele Augustin Dogaru, împreună cu confrații custodiei.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile și harurile revărsate asupra custodiei fraților capucini și Diecezei de Iași prin mijlocirea Fericitului Ieremia și îl rugăm să îi susțină cu harul Duhului Sfânt pe cei doi diaconi în noua lor misiune.

Pace și bine!

Fr. Alexandru Călărașu, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Onești: Triplă sărbătoare la Sanctuarul "Fericitul Ieremia"

* * *

ERCIS FM: Ediția specială și transmisiunea în direct a Liturghiei:


 

lecturi: 1203.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat